ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Stigmata: parapsychologische fenomenen? Wonderen? Of, … ?

Algemeen wordt aangenomen dat stigmata wel degelijk vleselijke kopijen zijn van de wonden van Jezus Christus aan het kruis.
door Tsenne Kikke - zaterdag 30 november 2013 2:04

Stigmata, meervoudsvorm van 'stigma', is uit het Grieks afgeleid en betekent'(brand)merk', of 'schandvlek'. Stigmata zijn rode vlekken, zweren of al dan niet bloedende wonden, die enkel en alleen optreden bij christelijke religieuzen, en dus niet bij aanhangers van andere geloofsovertuigingen, en wel op de plaatsen van de verwondingen, die werden toegebracht aan het lichaam van Jezus tijdens het proces, leidend naar zijn definitieve kruisiging. Het 'ontvangen' van de stigmata wordt stigmatisatie genoemd.

Door de eeuwen heen hebben zich meer dan 500 gevallen van stigmatisatie voorgedaan. Het eerst bekende geval deed zich voor in het jaar 1222 bij Stephen Langton uit Engeland. Twee jaren later kwam Franciscus van Assisi uit het Italiaanse La Verna ermee voor de pinnen. Zeer bekend zijn de stigmata van Therese Neumann (1898 - 1962) en die van Pater Pio (1887 - 1968). In België kent men nog Maria van Oignies, Christina Mirabilis en de heilige Elisabeth van Spalbeek (1247 - 1313), een zuster uit de abdij van Herkenrode.

Recentelijk zou zich ook stigmatisatie hebben voorgedaan bij Broeder Roque (1968 - 1996), een Colombiaans lid van 'The Sons Of The Sons Of The Mother Of God' uit Villavicencio, Colombia, en Lilian Bernas uit Canada, die beweert zijn eerste stigmatisatie reeds in 1992 te hebben meegemaakt.

De meest logische verklaring van alle stigmata is zelfsuggestie, of noem het zelfhypnose, waarbij de mens zich identificeert met het lijden van Christus. Weet, dat indien iemand jou hypnotiseert, en een doodgewoon potlood op jouw arm legt en jou daarbij de suggestie geeft dat het een gloeiende pook is, dat je dan onmiddellijk je arm wegtrekt en er binnen de seconde op die plaats een brandblaar zichtbaar is. Het vreemde is, dat er enkele minuten later niets meer van te zien is.

Sommigen, die beweren een stigmatisatie te hebben ontvangen, lijden misschien ook aan het Münchhausensyndroom, ook wel 'nagebootste stoornis' genoemd, zijnde: een intense roep om aandacht, in de hoop in het ziekenhuis te belanden, waardoor ze de nodige aandacht en zorg krijgen - of, in de hoop iemand anders - zoals in sommige gevallen: een priester - door de paus heilig te laten verklaren.

Ik schreef het reeds eerder: mijns inziens ontstaan stigmata hoogstwaarschijnlijk via een mengeling van pure inleving, geesteskracht, en verbeelding. Eén ding is zeker: stigmata bestaan. Het zijn enkel en alleen (1) de reden en (2) de oorsprong van hun ontstaan waarover men eeuwenlang kan discusiëren.

Hieronder vindt je een prachtig voorbeeld van een waarachtige stigmatisatie. Neem gewoonweg de tijd om het filmpje integraal te bekijken.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met stigmata, of met stigmatisatie? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht