ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hypnopompie: een meer dan akelig verschijnsel

Hypnopompie is de benaming, gegeven aan een akelig, hallucinatoir verschijnsel tijdens onze slaap.
door Tsenne Kikke - zondag 9 juni 2013 2:16

Hypnopompie, dat letterlijk: ‘leidend uit de slaap’ betekent, is de benaming voor de staat van bewustzijn die soms ervaren wordt in de periode tussen het in slaap zijn en wakker worden. De term is afkomstig van Frederic Myers (1843-1901).

Hypnopompie is niet hetzelfde als hypnagogie, al heeft het er veel van weg. Beide toestanden worden ook wel aangeduid als sluimerhallucinaties.

Tijdens hypnagogie - bij het inslapen; letterlijk: leidend naar de slaap - probeert het wakend bewustzijn, overwegend het verstand, vat te krijgen op de onlogische beelden en associaties die optreden bij het in slaap vallen. Hypnopompie - bij het ontwaken - behelst juist het omgekeerde.

Verminderde activiteit in de frontale kwabben vlak na het ontwaken - ook wel 'sleep inertia' of 'slaapmatheid' genoemd- zorgt nu eenmaal voor een verminderd reactievermogen en een verslechterd kortetermijngeheugen.

Net als bij hypnagogie ervaren veel mensen tijdens deze staat droomachtige hallucinaties. Misschien heb je het ooit al eens meegemaakt: je droomt van iets of iemand, je wordt wakker, en het beeld van het gedroomde hangt nog in jouw brein. Het brein laat jou dat beeld 'zien, en dit geeft jou dan op dat moment ook dat meest akelige gevoel dat er iets of iemand in jouw slaapkamer bevindt.

In de wereld van de parapsychologie is hypnopompie een alombekend fenomeen. Mensen beweren bij hoog en laag dat ze midden in de nacht wakker werden en een totaal onbekend persoon, voor hun bed, of ergens in hun kamer zagen staan. Een ander persoon zweert erbij dat iemand tot hem sprak - of, dat hij echte stemmen hoorde. Indertijd waren er zeer veel zogenaamde heiligen die een engel, de Maagd Maria, Jezus himself, of de duivel zagen verschijnen, enzovoorts.

Natuurlijk verdwijnt dat beeld van zodra men het licht aansteekt; met als gevolg, dat men rustig verder kan slapen.

Zo moeten we er ons dus niet van verbazen dat mensen in geestesverschijningen geloven, of geloof hechten aan een leven na dit leven, omdat ze vorige nacht het bezoek hebben gehad van het een of ander familielid...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht