ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Pendelen, ook wel radiësthesie genoemd, is niets mysterieus

Pendelen wordt al eeuwenlang door de mens aangewend en de abt Bouly bracht ons de naam 'radiësthesie' aan.
door Tsenne Kikke - zondag 3 maart 2013 0:52

Pendelen berust op twee oeroude concepten waarvan het eerste is, dat er in de natuur voor het oog onzichtbare stralen bestaan. En het tweede, dat mensen in staat zijn die stralen gewaar te worden.

De Kelten, bijvoorbeeld, eén hun voorgangers, bouwden hun heiligdommen op kruispunten van de zogenaamde Leylijnen. Dit zijn magnetische energiebanen met een positieve energie, die in rechte lijnen over de Aarde lopen. Het is niet onwaarschijnlijk dat de locatie en de vorm van die heiligdommen, waarvan Stonehenge een goed voorbeeld is, via radiësthesie zijn bepaald. Interessant in dit verband zijn de hieronder afgebeelde Nazca-lijnen in Peru, door de mens op de grond gemaakte lijnen, die enkel en alleen van hoog boven de aarde waarneembaar zijn.

Pendelaars, ook radiësthesisten genoemd, spreken vaak van afstemstraal, horizontale straal, en dergelijke. Vaak bedoelen zij dit figuurlijk. Het is dan een denkbeeldige straal, die enkel bedoeld is om zich beter op de opsporing te kunnen concentreren. Meestal werkt deze persoon met de pendel of met de wichelroede. Indien men in een open veld werkt, gebruikt men beter een wichelroede in plaats van een pendel, omdat een pendel beweegt telkenmale men een stap vooruit zet.

Ook de middeleeuwse kathedralenbouwers plaatsten hun kathedralen, naar het schijnt, met behulp van radiësthetische technieken exact op kruispunten van Leylijnen. Woestijnvolken van alle tijden zochten water met behulp van een wichelroede, en ook in het Europa van de vorige eeuw werd dit nog op grote schaal gedaan.

Binnen het oude China speelde pendelen een belangrijke rol. Er zijn sterke aanwijzingen dat het binnen de traditionele geneeskunde van het Oude China werd toegepast. Zo zouden de ontdekking van het meridianensysteem, de ontdekking van het bestaan van acupunctuurpunten en de bio-energetische principes van de traditionele Chinese geneeskunde, mede op radiësthetisch onderzoek hebben berust. Gedurende vele jaren was de afgifte van bouwvergunningen in China afhankelijk van een voorafgaand radiësthetisch onderzoek van het bouwterrein. Nog steeds is het in, bijvoorbeeld, Singapore, Hongkong en Macau bij bouwprojecten niet ongebruikelijk dat een radiësthesist wordt geraadpleegd.

Bij het pendelen houdt men het uiteinde vast van een flexibele draad, touw of ketting met een lengte van 5 tot 10 centimeter. Aan de andere uiteinde hangt een voorwerp van metaal, glas, hout of ander materiaal, dat als een klein gewicht dienst doet. Dit gewicht kan allerlei vormen en maten hebben en is aangepast aan de zwaarte van de hand. Anders gezegd: een vrouwelijke radiësthesiste zal een lichtere pendel gebruiken dan een zwaargebouwde man.

De pendel kan ook hol zijn, opdat met er een product aan kan toevoegen dat als afstemmer wordt gebruikt. Voorbeeld: men is op zoek naar een soort metaal, of mineraal, en in de holte van de pendel plaatst men dan een klein stukje soortgelijke metaal, of mineraal, als afstemmer.

Het stellen van vragen gebeurt zorgvuldig om een goed antwoord te kunnen verkrijgen. De vraag moet daarom exact worden gesteld en men kan maar één vraag tegelijk stellen. De pendel zou dan door een specifieke manier van bewegen de vraag kunnen bevestigen, met een 'neen' beantwoorden, of een neutraal resultaat aangeven.

Bij het pendelen wordt door de radiësthesist soms een pendelkaart gebruikt, waarop een aantal mogelijke antwoorden, of een alfabet, staan afgebeeld. Aangezien de pendel alle kanten op bewegen kan, biedt de pendelkaart, naast oriëntatie, ook meer mogelijkheden het antwoord gedetailleerder af te lezen.

Pendelen is geen mysterieus iets. Een algemeen aanvaarde verklaring voor de werking van het instrument heeft betrekking op het onderbewustzijn, die vervolgens - middels onwillekeurige spierbewegingen - de pendel op een bepaalde manier laat bewegen. De pendel zou dan reageren op de gedachte, of vraag, die men op dat moment heeft gesteld. Deze wordt opgepikt door de spieren van de mens, waardoor de pendel als gevolg daarop op een bepaalde manier zal bewegen. Dit principe wordt het ideomotorisch effect, of motorisch automatisme, genoemd.

Kortom: pendelen stoelt op een traditie, die vermoedelijk oeroud is. En, net zoals met alle andere disciplines, baart enkel en alleen zeer veel oefening ware kunst.

Bron: Wikipedia

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met pendelen? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Gepost op: 25/10/2014 18:52:17

Hallo,

Ik pendel reeds 11 jaar en kan iemands lichaamstemperatuur exact pendelen! Honderdenkeer gedaan en steeds tot op een tiende van een graad juist. Ik heb honderden keer de temperatuur van ons zoontje gependeld, waarna mijn vriendin (nog steeds ongelovig :-).) de temperatuur nam met een thermometer.

Op een zekere keer was er een verschil van meer dan een graad, waarna zij de melding kreeg... "error - battery low". Met een andere thermometer was het weer exact hetzelfde.

Mijn pendelen gaat zelfs zo ver dat onze huisarts vraagt om de voorgeschreven medicatie na te pendelen. Is het volgens de pendel niet juist, schrijft hij iets anders voor tot het juist is. (Hij geloofd er helemaal in, maar kan zelf niet pendelen.)

Ik heb onlangs een aantal levensvragen uitgependeld, en de toekomst zal uitwijzen of ik ook hierin een gave heb...

Mvg,

Rudi


Tsenne Kikke Gepost op: 26/10/2014 2:14:52
Tsenne Kikke

Beste Rudi. Dankjewel om de lezers op de hoogte te brengen van jouw kunde, maar zorg er wel voor dat je onder geen beding - hoe sterk iemand er ook op mag aandringen - de gegevens van die arts publiceert, en wel voor de volgende redenen...

Ten eerste, omdat ik vermoed dat geen één van zijn patiënten graag zou willen lezen dat er over zijn/haar medicijn wordt gependeld, vooraleer die wordt uitgeschreven - en, ten tweede: omdat die man door de Orde der Geneesheren kan worden geschrapt. Mocht je zijn gegevens toch aan iemand willen doorgeven, is het eveneens raadzaam om in de eerste plaats zijn toelating daarvoor te vragen.

En, wat de antwoorden, die je op jouw levensvragen verkreeg, betreft, hoop ik dat ze jou zullen motiveren om jouw aangeboren gave verder te ontwikkelen. Zelfs indien dit niet zo is: geef nooit op, want enkel en alleen ervaring baart kunst. Succes!


Gepost op: 7/11/2014 14:51:06

Beste Angelus,

Bedankt voor je reactie.

Leuk om eens te praten met iemand die open staat voor pendelen!

Ik was reeds op de hoogte dat ik deze info niet mag doorgeven.

Ik gebruik deze gave ook enkel en alleen voor persoonlijke doeleinden daar ik geen medische achtergrond heb.

Mijn overtuiging is dat alles bestaat uit energie en er nog een andere dimensie is die wij niet kennen.

Blijkbaar ben ik een goede ontvanger van deze energie. Ik denk dat mensen die te rationeel denken helemaal niet kunnen pendelen. Ik heb leren pendelen van een vriend, en we komen samen tot de bevinding dat we een fractie van een seconde voor de pendel beweegt, reeds het antwoord kennen.

De pendel is dus alleen een visiualisatie van dit gegeven.

Ik ben benieuwd om eventueel de reacties van anderen te lezen.

Mvg,

Rudi

 

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht