ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Heldervoelendheid is in wezen een synoniem van het woordje 'psychometrie'

Heldervoelendheid is als het ware een synoniem van het woordje 'psychometrie', waarbij men bijvoorbeeld gedragen voorwerpen, maar ook mensen zelf, kan aanvoelen.
door Tsenne Kikke - dinsdag 2 oktober 2012 1:36

Heldervoelendheid onderscheidt zich van helderhorendheid, helderwetendheid en helderziendheid omdat men de dingen aanvoelt. Mensen met deze gave worden meestal psychometristen genoemd. Wel dient er een onderscheid te worden gemaakt tussen iets ‘aanvoelen’ en iets ‘gewaarworden’.

Anders gezegd: gewaarworden is niet gelijk aan aanvoelen, net zoals een gevoel niet gelijk staat staat aan een emotie. In de taal van Gurdjieff uitgedrukt, zouden we het best kunnen vertalen met: aanvoelen geschiedt met het gevoelscentrum, en gewaarworden met het instinctcentrum. Het probleem is wel dat de term 'Heldergewaarworden' nog altijd niet is gekend.

Ook voorvoelen is een functie van het instinct en behoort dus niet tot heldervoelendheid.

Indien je iemand ziet lijden, bijvoorbeeld, zowel in het echte leven, evenals via beelden op het TV- of witte scherm, dan is men geïdentificeerd en zijn de spiegelneuronen werkzaam. Men voelt als het ware het verdriet, de smarten, de pijnen, enzovoorts. Wegens het feit dat de prikkels en de uitgezonden chemische stoffen van de hersenen afkomstig zijn, behoort al dat ‘voelen’, of ‘meevoelen’ ook niet tot dit onderwerp. Dit heeft tot gevolg, dat de meeste zaken die hieruit resulteren eerder tot de verbeeldingswereld toebehoren. Maar iemand, die bewust heldervoelend is, kan hiermede rekening houden en zich er niet door laten beïnvloeden.

Kortom: we mogen gerust zeggen dat heldervoelendheid voor een groot deel een synoniem is van psychometrie. Toch is er tussen beide een groot verschil waar te nemen. Daar waar een psychometrist altijd met een voorwerp werkt, zoals een foto, juweel, enzovoorts, kan iemand die over de gave van heldervoelendheid beschikt ook mensen, gebeurtenissen of zaken aanvoelen zonder een voorwerp te moeten vasthouden.

Om meer info over het thema ‘heldervoelendheid’ te verkrijgen, verwijzen we jou naar het thema ‘paragnost’.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier ervaringen opgedaan met heldervoelendheid? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Stel je interesse in reclame en naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht