ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Counseling: een laagdrempelige vorm van hulpverlening

Counseling, of 'counselling', is een gestructureerd proces dat streeft naar verbetering.
door Tsenne Kikke - zondag 1 juli 2012 7:00

Counseling - soms ook wel als ‘counselling’ geschreven -  is, in tegenstelling tot Coaching, een laagdrempelige vorm van hulpverlening. Het doel van counseling is het helpen van mensen bij het oplossen of hanteren van problemen, het vinden van antwoorden op vragen het ontwikkelen van kennis en vaardigheden. Counseling is resultaatgericht en pragmatisch van aard.

Zo heeft Loopbaancounseling, bijvoorbeeld, betrekking op de persoon en het werk dat bij hem past. Een loopbaancounselor helpt een medewerker inzicht te krijgen in zijn waarden, interesses en mogelijkheden. Hij verbindt deze – samen met de medewerker – aan een bestaande of toekomstige functie. Loopbaancounseling sluit aan bij competentiemanagement en de competentieontwikkeling van de medewerker. Het kan ook goed worden ingezet binnen het mobiliteitsbeleid van een organisatie.

Counseling is in oorsprong gebaseerd op de humanistische psychologische stroming. Carl Ransom Rogers (1902 - 1987), een Amerikaanse psycholoog en psychotherapeut, was een spilfiguur binnen deze invalshoek. Grofweg stelde hij dat mensen geholpen worden als de hulpverlener, qua houding, aan drie voorwaarden voldoet, namelijk: Empathie, onvoorwaardelijke acceptatie en congruentie.

Nota: Encyclopedia Spiritualia wordt zo nu en dan eens aangevuld... Heb je ooit zélf op de één of andere manier ervaringen gehad met counseling? Of, weet je er iets meer over te schrijven? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht