ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Kleurlicht en de daaruit ontsproten Kleurlichttherapie: een zegen voor groenten, bloemen en fruit

Kleurlicht en de daaruit ontsproten Kleurlichttherapie bestaat al eeuwen en eeuwen en eindelijk heeft de moderne het ingezien en leert aan hoe het ermee kan werken.
door Tsenne Kikke - dinsdag 5 juli 2011 21:15

Licht is de zuiverste vorm van energie en de basis van alle leven. Zonder deze energiebron is er op Aarde geen enkele vorm van leven denkbaar. Licht bestaat bovendien uit kleuren. En mensen durven dit wel eens vergeten. Dit betekent, dat de mens zo gewoon is met gewoon licht te werken, dat hij soms vergeet dat er andere mogelijkheden zijn. Gelukkiglijk zijn er nog mensen die het gewone denken durven te overstijgen en experimenteren met gekleurd licht.

Kleurlicht wordt onder andere gebruikt in de wereld van de cosmetica, en kleurlicht kan in de gezondheidszorg ook preventief inwerken op ons gehele lichaam. Kleurlichttherapie, ook wel eens chromotherapie genoemd, doet geen aanval op symptomen, maar het helpt ons lichaam wel degelijk in het verdedigen van zichzelf.

Weet, dat er geen 'genees'-middelen bestaan. Toch niet in de ware zin van het woord. Ook daarom is het woordje 'arts' eerlijker dan 'geneesheer', in de zin van: 'een heer die geneest', gewoonweg omdat die persoon niet bestaat.

Het lichaam moet zichzelf genezen - en ja: medicatie kan het daarbij helpen en artsen kunnen adviseren. Het is tenslotte hun beroep waarvoor ze hebben gestudeerd. Aan de hand van de symptomen zijn ze misschien in staat de oorzaak van de aandoening te vinden. Misschien, omdat de meeste artsen de symptomen bestrijden en geen tijd kunnen vrijmaken oorzaken op te sporen. Jazeker: we leven nu eenmaal in drukke tijden en ook artsen laten zich tegenwoordig door deze stroom, net als kurken op het water, meeslepen. Bovendien klinken hun excuses geloofwaardig.

Een chirurg kan een lichaam opensnijden, er iets uithalen - of eraan toevoegen en alles terug dichtnaaien. Daarna wordt er afgewacht. Wachten totdat het lichaam zichzelf heeft genezen. En, schreef ik reeds: kleurlicht kan het lichaam daarbij ondersteunend bijstaan.

Kleurlichttherapie is eeuwenoud. Maar, heeft datzelfde kleurlicht, in onze drukke tijden, nog enig potentieel? Sommigen denken van wel. Denken?.. Neen! Ze weten het. En ver hoeven we het niet te zoeken.

Neem PlantLab uit Den Bosch, bijvoorbeeld. Het heeft een wereldprimeur afgeschoten door als eerste er in geslaagd te zijn om vruchtdragende groenten te telen zonder daglicht te gebruiken. PlantLab wist onder meer komkommers, aardbeien, maïs, bonen en tomaten te maken door alleen rode en blauwe LED-lampen te gebruiken. Dit betekent dat de mens misschien groenten zou kunnen telen in beschermde omgevingen, zoals serres, en dat weersomstandigheden, zoals droogte, storm en teveel regen, gehele oogsten niet zomaar meer kunnen verwoesten.Energetisch gezien zijn de huidige kassen achterhaald. De lichtinval is serres niet te regelen, veel kostbaar vocht en CO2 ontsnappen als de ramen open gaan. Een plotseling fel schijnende zon kan een zorgvuldig opgebouwd klimaat daarmee in één keer teniet doen. De vele staanders die het kasdek moeten dragen, staan cameragestuurde teelthandelingen in de weg, enzovoorts.

Met LED verlichting verkrijgen gewassen enkel en alleen die golflengtes die nuttig zijn voor hun groei en ontwikkeling. Een LED straalt - in tegenstelling tot de zon, traditionele assimilatiebelichting en TL-verlichting - slechts één kleur licht uit. Er wordt geen energie verspild aan lichtspectra die de plant niet of minder benut. Hiermee kan men nu exact de kleuren geven die de plant nodig heeft voor fotosynthese. Andere pluspunten zijn: geen lichtvervuiling en een laag pesticidegebruik.

Voor fotosynthese hebben planten namelijk vooral blauw en rood licht nodig- én verrood; een welbepaalde kleur, die voor het menselijk oog niet eens zichtbaar is, maar wel voor de plant. De verhoudingen tussen de lichtkleuren bepalen zelfs de vorm van de plant.

Kortom: binnen enkele jaren zullen er overal ter wereld een nieuw soort kwekerijen worden gebouwd, waar producten in meerdere lagen worden geteeld met gebruik van LED-verlichting in volledig geconditioneerde ruimten zonder daglicht. Deze meerlagen kwekerijen staan straks dicht bij de consumenten en bieden vele voordelen zoals een hoger productieniveau met een exact voorspelbaar oogstmoment en een stuurbaar product qua uiterlijk, smaak en voedingswaarde.

Het meest bijzondere aan het nieuwe teeltconcept - los van de reeds vernoemde voordelen - is, dat voor het kweken van groenten, fruit, bloemen en planten geen daglicht nodig blijkt te zijn en dat de gesloten teeltruimten, in samenspraak met kleurlicht, op elke willekeurige locatie gebouwd kunnen worden.

In elk geval blijven we het allemaal in het oog houden en zien hoe het evolueert.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht