ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Een, twee, drie, of meerdere woordjes uitleg over seksuele vochten

Wat weet je, bijvoorbeeld, over de clitoris?...
door Tsenne Kikke - dinsdag 3 november 2009 5:01

Het machinale deel van het menselijke lichaam dat zich reguleert zit wonderbaarlijk in elkaar. Vaginale afscheiding, of vaginaal vocht, is de van nature door de vagina geproduceerde vloeistof. Tijdens seksuele opwinding neemt de productie automatisch toe. Vaginaal vocht zorgt ervoor dat de wrijving tussen de vagina en de penis vermindert tijdens geslachtsgemeenschap. Ook maakt het vaginaal vocht het binnendringen van de penis gemakkelijker.

De vloeistof bestaat uit water, pyridine, squaleen, ureum, azijnzuur, melkzuur, complexe alcoholen en glycolen, ketonen en aldehydes. Door de aanwezigheid van zuren smaakt de vloeistof licht zuur, de pH waarde ligt normaliter tussen 4 tot 4,5. Het melkzuur ontstaat door de lactobacillen die in de gezonde vagina aanwezig zijn, en die andere, schadelijke bacteriën verdringen. Tracht om die reden douchen te vermijden. De vagina zuivert zichzelf en douchen zorgt ervoor dat lichaamseigen bacteriën vernietigd worden.

Vaginale droogheid is het verschijnsel dat er onvoldoende vocht aanwezig is. Er kan dan een kunstmatig glijmiddel gebruikt worden. Sommige geneesmiddelen, onder andere sommige antihistaminica, kunnen de afscheiding verminderen. Dit kan ook komen door zwangerschap, borstvoeding, menopauze, veroudering in het algemeen, of diabetes. Bij een meer dan een gewone afscheiding (witte vloed) kan er sprake zijn van een candida infectie, chlamydia trachomatis, bacteriële vaginose, trichomonasinfectie of gonorroe. Soms wordt echter geen oorzaak van abnormale afscheiding gevonden.

Een tekort aan vocht tijdens en na de menopauze is normaal. Tijdens die periode ontstaat atrofie van de vaginawand door vermindering van het oestrogeen, een hormoon dat in de eierstokken (het ovarium) wordt geproduceerd. Crèmes op basis van oestrogeen kunnen, naast een glijmiddel, een goede oplossing bieden.

Men spreekt van overvloedig vaginaal vochtverlies als het vocht door het slipje, of de kleren van de vrouw, heen dringt. Bij penetratie glijdt de penis dan zó makkelijk naar binnen, dat de vaginawand nauwelijks kan gevoeld worden en het voor de man moeilijker is een orgasme te bereiken. Indien men even wacht tot de vagina terug droger wordt, kunnen de betrekkingen zonder problemen voortgezet worden.

In wezen produceert ons lichaam duizenden soorten vloeistoffen en allemaal spelen ze een of meerdere belangrijke rollen. Van dichterbij bestudeerd, kan een vloeistof die we altijd als totaal banaal of zelfs vies ervaren hebben, plots heel kostbaar worden. Daarom is het belangrijk om inzicht in deze stoffen te krijgen zodat we er anders naar gaan kijken en beseffen hoe kostbaar ze wel zijn.

Seksuele vochten bij de vrouw

Baarmoederhalsslijm, ook wel cervixslijm genoemd, is een stroperige, zeer vloeibare en doorzichtige stof die eruitziet als eiwit, en afkomstig is van de vagina. Eigenlijk wordt het afgescheiden door de baarmoederhals, en dat net vóór de eisprong. Het dient als 'ladder' voor de spermatozoïden (onder de microscoop ziet het eruit als een net), het voedt ze, en het houdt ze verschillende dagen in goede omstandigheden in leven. Onvruchtbaarheid is dan ook in sommige gevallen te wijten aan een afwijking van het baarmoederhalsslijm, of aan een gebrek eraan.

Het is je vast wel al opgevallen dat het slijmverlies verandert in de loop van elke cyclus. Het gaat er niet alleen anders uitzien, maar ook de structuur en hoe het aanvoelt, verandert.

- Net na je menstruatie: heeft het een gele kleur, het is korrelig en kleverig, er is weinig slijm, en het voelt tamelijk droog aan.

- Enkele dagen later is dit veranderd: de gele kleur is nu eerder een roomkleur geworden, het is dik en minder kleverig, er is meer slijm en het voelt vochtiger aan.

- Tijdens je vruchtbare periode is het helder en het valt te vergelijken met rauw eiwit. Het is dan eerder vloeibaar, je kan er een draad mee trekken als je het tussen 2 vingers houdt en die langzaam opent, en er is veel slijm aanwezig dat voelt heel vochtig aanvoelt.

Het vocht van de klieren van Bartholin wordt bij opwinding geproduceerd door twee kliertjes aan de binnenkant van de kleine schaamlippen. Het kan dus dienen om de vagina te bevochtigen (lubrificatie). Als je problemen hebt met de klier is het meestal omdat de opening verstopt zit, het vocht kan niet weg, de klier gaat zwellen, voor je gevoel heb je dan een dikke schaamlip en de boel kan intern gaan ontsteken waardoor er zich een soort van pijnlijke cyste wordt gevormd. We spreken dan van bartholinitis.

Het opensnijden en leeg maken ervan is een kleine operatie, in dagbehandeling van cirva 1 kwartier. Na 2 dagen ben je weer volledig hersteld. Men beweert dat dit vaak voorkomt bij sportieve vrouwen, bij vrouwen die bijvoorbeeld veel fietsen, en ook bij vrouwen die veel strings dragen, maar zekerheid is er niet.

Het vrouwelijke ejaculatievocht: dit vocht komt, net als urine, uit de urinebuis tijdens de contracties die geproduceerd worden bij het orgasme. Het wordt gedeeltelijk geproduceerd door de para-urethrale klieren, of klieren van Skene, soms ook 'de vrouwelijke prostaat' genoemd. Sommige seksuologen zijn van mening dat een deel van deze vloeistof uit de blaas komt. We komen hier onmiddellijk op terug.

Het vaginale vocht: net zoals er zich bij warm weer zweetpareltjes vormen op onze huid, verschijnen er bij seksuele opwinding ook vochtdruppeltjes op de vagina. Dit vocht wordt niet geproduceerd door klieren, maar is het product van een permanente vorming van een doorzichtige vloeistof die door de poriën dringt. Het zorgt voor een soepele, zachte en pijnloze penetratie en dito op-en-neergaande bewegingen tijdens de coïtus, waardoor een maximaal genot gewaarborgd wordt.

Het vocht van de klieren van Skene: deze klieren, die zich rond de uitgang van de urineleider bevinden, worden ook de vrouwelijke prostaat of de para-urethrale klieren genoemd. 'Para-urethraal' betekent: naast of nabij de urethra. De stof die ze produceren is ook een van de bestanddelen van het vrouwelijke ejaculatievocht teneinde penetratie te vergemakkelijken. Dit vocht wordt met stoten afgescheiden tijdens seksuele opwinding. Tijdens de spiersamentrekkingen bij een orgasme kan er wat extra vocht worden uitgestoten. Normaal is dit maar een geringe hoeveelheid en valt dit dus niet op. Het kan ook voorkomen dat het er letterlijk uitspuit en dan spreken we over een vrouwelijke ejaculatie. Dit laatste komt maar bij slechts 10% van de vrouwen voor. Uiteraard bevinden er zich bij de vrouw geen zaadcellen in het ejaculatievocht, bij de man wel.

Iets over de G-spot...

Tussen de clitoris en de vagina-ingang zit het plasgaatje, ook wel 'urethra' genoemd. Dit is de openingen van je plasbuis. De plasbuis is omgeven door een zwellichaam: de urethrale spons. Deze zwelt tijdens seks op en vormt de G-spot, naar het schijnt.

De plasbuis loopt vanaf je blaas tot het plasgaatje: men plast erdoor. Bij zowel vrouwen als mannen zit rondom de plasbuis een sponsachtig weefsel: de urethrale spons. Dit weefsel is bedoeld om je plasbuis te beschermen. In de spons bevinden zich de para-urethrale klieren en kanalen. De uiteinden van die kanalen komen uit rond de plasbuis. Net als bij mannen, kan dit weefsel bij vrouwen opzwellen, vocht aanmaken en spuiten wanneer men opgewonden is en klaar komt.

Men kan de spons het best voelen op de G-spot, of G-plek. Als men niet opgewonden is, is de G-plek zo groot als een erwt. Eenmaal opgewonden kan de plek opzwellen tot de afmeting van een kastanje. De spons vult zich dan met vocht, en zet uit.

De G-plek zit aan de kant van de buik, ongeveer anderhalf vingerkootje diep in de vagina. Men vindt de plek door met een vinger in de vagina te gaan en met een 'kom-hier-gebaar' tegen de voorste vaginawand te duwen, dus vanbinnen uit tegen de buik. Het voelt daar ietwat ruwer of hobbeliger aan dan op andere plekken.

Sommige vrouwen vinden het heerlijk om daar aangeraakt te worden tijdens het vrijen. Voor anderen is die plek dan weer ietwat te gevoelig. Houdt ook rekening met het feit dat de G-plek slechts bij amper 10 % van de vrouwen 'werkt'. Door in een regelmatig tempo en stevig op de G-plek te duwen, kunnen sommige vrouwen ejaculeren, of spuiten. Ze lozen dan in één keer een hoeveelheid vocht, afkomstig uit de spons, via de para-urethrale kanalen. Dat kunnen een paar druppels zijn, maar soms spuit men letterlijk de lakens onder. Dit vocht komt dus niet uit de vagina, en naar het schijnt ook niet uit de urinebuis, maar uit de gaatjes rond het plasgaatje. Het lijkt op mannelijk ejaculatievocht, alleen dan zonder de zaadcellen. Het is niet vies en men hoeft er zich dus niet voor te schamen.

Seksuele vochten bij de man

Het vocht van de klieren van Cowper of pre-ejaculatievocht wordt geproduceerd door kliertjes die zich dicht bij de zwellichamen van de penis bevinden. Als de man een erectie krijgt, drukken de zwellichamen op deze klieren waardoor ze dit vocht afscheiden. Het vocht heeft als taak om het zuur in de urine uit de urinebuis te verwijderen. De zaadcellen dreigen immers beschadigd te raken als ze ermee in contact komen. Daarnaast fungeert het ook als 'glijmiddel' om de penetratie van de penis in de vagina te vergemakkelijken.

Het zaadvocht is een bestanddeel van het sperma. Het wordt geproduceerd door de zaadblaasjes, kleine zakjes die hevig samentrekken bij de ejaculatie

Het sperma is een vloeistof die niet altijd hetzelfde uitzicht heeft. Het sperma - dat het resultaat is van drie samenwerkende, minuscule centra - wordt immers vlak voor de zaadlozing gevormd door de vermenging van drie stoffen: het prostaatvocht, het zaadvocht en het product van de teelballen waarin de zaadcellen (spermatozoïden) zitten. Aangezien de verhouding van die drie bestanddelen kan variëren, is het sperma nu eens doorzichtiger en witter dan anders. Soms bevat het zelfs minuscule partikeltjes, ook al is het perfect normaal.

Het prostaatvocht is een van de drie bestanddelen van het sperma. Het wordt geproduceerd door de prostaat, een klier die net onder de blaas ligt. Het prostaatvocht bevat geen zaadcellen.

Al de reeds vermelde vochten zijn onberispelijk schoon, want ze bevatten in principe geen microben, behalve natuurlijk bij ziekten.

Voortijdige ejaculatie

De definitie van voortijdige ejaculatie is geleidelijk geëvolueerd. Aanvankelijk ging men ervan uit dat een man voortijdig ejaculeerde als hij het minder dan 10 seconden 'uithield' vanaf de vaginale penetratie. Enkele jaren later werd de lat al iets hoger gelegd: minder dan 30 seconden. Nadien werd die tijd nog verlengd, en in 1970 formuleerden Masters en Johnson een definitie die vandaag als overdreven kan worden beschouwd! Volgens deze seksuologen lijdt een man namelijk aan voortijdige ejaculatie als zijn partner in meer dan 50 % van de gevallen geen orgasme bereikt! En als we weten dat heel wat vrouwen niet klaarkomen tijdens het vrijen, hoeveel mannen moeten vandaag dan niet 'abnormaal' zijn?

Het is bekend dat mannen spontaan snel ejaculeren. Dat is absoluut geen afwijking, maar een functie die getraind kan worden..., als het koppel dat echt wil tenminste. Sommige mannen komen immers vrij snel klaar zonder dat ze daar enige last van hebben, en sommige vrouwen, die liever clitoraal gestimuleerd worden, vragen niet echt dat hun man er een 'penetratiemarathon', of er 'speciaal zijn werk' van maakt. Vandaag beginnen we op dat vlak dan ook misschien eindelijk ons gezond verstand te gebruiken: iedereen doet wat hij of zij lekker vindt, zonder zich abnormaal te voelen.

De clitoris: juist of fout ?

De clitoris is een orgaan dat in het verleden maar weinig aandacht heeft gekregen in wetenschappelijke kringen. Vandaar ook dat het maar bitter weinig bekend is, niet alleen bij artsen en chirurgen, maar ook bij mannen en vrouwen. Wat weet jij over deze erogene zone?

1) De clitoris is een erectiel orgaan.

2) De clitoris is gemiddeld een centimeter lang.

3) De clitoris is een harde, holle buis gevuld met bloed.

4) De clitoris heeft net als de penis een eikel.

5) De clitoris is het vrouwelijke orgaan dat het meest geschikt is om de vrouw een orgasme te bezorgen.

6) De clitoris is het orgaan dat verminkt wordt in landen die nog altijd vrouwenbesnijdenis toepassen.

7) De clitoris bevat meer zwellichamen - genotssensoren - dan de penis.

8) Hij is verbonden met het lichaam via twee wortels die rond de ingang van de vagina liggen.

9) De clitoris heeft nachtelijke erecties, net als de penis.

10) De clitoris is eigenlijk een miniatuurversie van de penis, want hij kan zelfs ejaculeren.

11) Bij het masturberen raken vrouwen veel meer hun vagina aan dan hun clitoris.

12) De clitoris is krom, en de kromming wordt de knie genoemd.De antwoorden:

1) De clitoris is een erectiel orgaan: Juist. De clitoris is een erectiel orgaan dat opzwelt bij seksuele opwinding.

2) De clitoris is gemiddeld een centimeter lang: Fout. De gemiddelde lengte van de clitoris is elf centimeter en niet één centimeter! Een groot deel ervan zit namelijk onder de huid.

3) De clitoris is een harde, holle buis gevuld met bloed: Fout. De clitoris bestaat uit twee elastische cilinders die opzwellen bij seksuele opwinding.

4) De clitoris heeft net als de penis een eikel: Juist. Het uiteinde van de clitoris is de eikel. Die is net als de eikel van de penis een hypergevoelige zone.

5) De clitoris is het vrouwelijke orgaan dat het meest geschikt is om de vrouw een orgasme te bezorgen: Juist. De clitoris is wel degelijk de natuurlijke motor van het vrouwelijk orgasme.

6) De clitoris is het orgaan dat verminkt wordt in landen die nog altijd vrouwenbesnijdenis toepassen: Juist. Besnijdenis is een ritueel waarbij het uiteinde van de clitoris wordt afgesneden. Het gaat hier om een zeer pijnlijke, invaliderende en gevaarlijke verminking.

7) De clitoris bevat meer zwellichamen - genotssensoren - dan de penis: Juist. De clitoris is het vrouwelijke genotsorgaan, dus is het normaal dat hij enorm veel genotssensoren bevat die gestimuleerd worden bij seksuele opwinding.

8) Hij is verbonden met het lichaam via twee wortels die rond de ingang van de vagina liggen: Juist. De clitoris heeft twee diepe wortels die aan weerskanten rond de ingang van de vagina liggen.

9) De clitoris heeft nachtelijke erecties, net als de penis: Juist. Elke nacht, in de droomfase, heeft de clitoris een erectie. Maar dat is zo goed als niet bekend, omdat hij kleiner is dan de penis.

10) De clitoris is eigenlijk een miniatuurversie van de penis, want hij kan zelfs ejaculeren: Fout. De clitoris lijkt dan wel goed op de penis, maar ejaculeren kan hij niet. Hij bevat namelijk geen kanaal en ook geen opening.

11) Bij het masturberen raken vrouwen veel meer hun vagina aan dan hun clitoris: Fout. Slechts 5 % van de vrouwen stimuleren hun vagina tijdens het masturberen. De clitoris reageert veel sterker op opwinding en is dus hét genotsinstrument bij uitstek.

12) De clitoris is krom, en de kromming wordt de knie genoemd: Juist. De clitoris dringt eerst in het lichaam en buigt dan naar achteren. Die plek wordt de knie van de clitoris genoemd.

Enquête: Vond je iets interessant in dit nieuwsberichtje? Ja !? Laat het ons weten! ... Neen ? Lees dan eens enkele andere nieuwsberichtjes ...
__________________________________________________________________________________________________________________
Nabericht 31/7/2014: Hoezeer mannen ook hun best doen, wanneer vrouwen moeilijk tot een orgasme komen, zit dat vooral in hun eigen hoofd. Dat blijkt uit een recent onderzoek van professor psychologie Pascal de Sutter van de Universiteit van Louvain-la-Neuve.

De Sutter ondervroeg 251 vrouwen, van wie 75 zeiden maar moeilijk een hoogtepunt te kunnen bereiken. ‘Deze vrouwen kunnen zich moeilijker concentreren op de beleving van het moment zelf’, zegt De Sutter. ‘Hun gedachten dwalen al snel af naar wie er morgen de kinderen moet gaan halen of de keuken die nog schoongemaakt moet worden.’

Onzekerheid over het eigen lichaam kan ook een rol spelen. Hoewel deze vrouwen wel erotische gedachten hebben wanneer ze zichzelf stimuleren, ervaren ze die minder tijdens het vrijen met een partner. Ook zijn ze zich minder bewust van hun lichaam tijdens het vrijen. Om te vermijden dat minder erotische besognes hun aandacht afleiden, kunnen ze volgens De Sutter hun beleving van het moment leren verbeteren met oefeningen.

Mannen die hun vrouw willen helpen met nieuwe standjes of vibrerende speeltjes, zijn er volgens hem aan voor de moeite: ‘Het beste wat ze kunnen doen, is hun partner aanmoedigen om zich te focussen.’

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht