ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Recepten van Italiaanse osteria's

Originele titel: Ricette d' Osterie da'Italia

Diverse auteurs

Recepten van Italiaanse osteria's Type: Hardcover
Uitgever: Roularta Books
Gewicht: 1350 gram
Aantal Pagina's: 544
ISBN: 90-5466-706-0
ISBN-13: 978-90-5466-706-3
Categorie: Gastronomie
Richtprijs: € 39,9

Korte Inhoud


In dit eerste, grote Slow-Food-kookboek van de Italiaanse keuken vindt u meer dan 500 recepten, afkomstig van traditionele specialiteitenrestaurants uit alle twintig regio's die het land telt. Agnolotti met een vulling van stoofvlees, couscous uit Trapani, gans met kastanjes, polenta met kaas uit Oropa, lamsvlees met gemarineerde radicchio di Treviso, rode zeebrasem in gek water, Sardijnse pasta met saffraalslakken, uit Sassari, tagliolini met truffel en forelfilet, Napolitaanse ricottataart... U kunt het zo gek niet bedenken of er is in dit boek iets over te vinden. Uitgebreide registers op zowel Nederlandse als Italiaanse en dialectnamen van gerechten alsook op plaats-, provincie- en regionamen bieden u bovendien de gelegenheid om het boek te gebruiken ter voorbereiding van een culinaire reis door Italië.
Hoewel sommige recepten uiteraard eenvoudig te maken zijn, vergen andere zeker enige vaardigheid. Maar wie zich in dit boek verdiept en de tijd neemt om de juiste ingrediënten te zoeken, vindt een wereld van fantastische gerechten. Een boek voor de ware genieters dus en... het eerste deel van een fraaie reeks. Zo verschijnt er in het najaar van 2005 het boek 'Visrecepten van de Italiaanse osteria'.

Uittreksel


Blz. 7: Osteria is een middeleeuws woord dat oorspronkelijk tapperij of herberg betekende. Nog maar enkele decennia geleden was het zeer normaal om je eigen eten mee te nemen naar een osteria. Er werden ook eenvoudige gerechten geserveerd, soms alleen brood, kaas en worst, soms ook soepen en gestoofde gerechten. Gaandeweg is osteria een aanduiding geworden voor een eethuis waar lokale of regionale maaltijden op tafel komen. Daarmee overlapt het woord de aanduiding trattoria. Ristorante was vroeger voorbehouden aan chiquere eetgelegenheden, maar vandaag de dag kun je ook op het hoogste en duurste niveau restaurants vinden die zich osteria noemen. Reken er dan op dat men pretendeert aan te sluiten bij de culinaire gewoonten van de streek.

Recensie

door Tsenne Kikke
De Slow Food-beweging, dat in 1986 in Italië werd opgericht, telt tegenwoordig wereldwijd zo'n tachtigduizend mensen en groeit snel. Maar meer dan wat ook is het een idee, of liever een verzameling ideeën die de basis vormt van de overtuiging dat voeding een essentieel onderdeel is van het leven en dat daarom de kwaliteit van het leven onvermijdelijk verbonden is aan het genieten van gezond, smakelijk en gevarieerd eten. Precies het tegenovergestelde van 'Fast Food', bedacht om haastig en gedachteloos te consumeren. Met als enig positief aspect dat je het onmiddellijk kunt herkennen (omdat het allemaal op elkaar lijkt) en dat de prijs laag is (door standaardisering en gebrekkige kwaliteit). Slow Food daarentegen staat voor het inzien hoe belangrijk voeding is, door te leren genieten van de diversiteit in smaken en recepten, de vele verschillende produktiegebieden en producenten te leren kennen en door de wisselende seizoenen en de sociale functie van eten te respecteren. In dit boek worden 550 Slow Food-gerechten uit de Italiaanse regionale keuken voorgesteld.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht