ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

In het spoor van Mozart

Kris Clerckx

In het spoor van Mozart Type: Paperback
Uitgever:
Gewicht: 1010 gram
Aantal Pagina's: 552
ISBN: 90-546-6959-4
ISBN-13: 978-90-546-6959-3
Categorie: Muziek
Richtprijs: € 25

Korte Inhoud


Het levensverhaal van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) heeft veel weg van een spannend en turbulent reisavontuur. Geboren in het mooie Salzburg, aan de voet van de Alpen, maar al gauw de baan op om Europa van zijn uitzonderlijke muzikale begaafdheid te overtuigen. Meer dan eens reisde Mozart door Oostenrijk, Italië, Duitsland en Frankrijk, maar ook Zwitserland, Engeland, België, Nederland en Tsjechië worden bezocht.

Door deze vele reizen en het eigenaardige verloop van zijn carrière is Mozart meer dan een derde van zijn leven onderweg geweest en heeft hij in meer dan 100 steden sporen nagelaten. Voor het eerst zijn die allemaal bijeengebracht, én in een verhalende reisgids verwerkt. Hou dit boek bij de hand en ontdek Mozarts favoriete cafeetjes, zijn mooiste concertzalen, zijn inspirerende onthaastingsplekken, zijn geliefde knuffelhoekjes...

Uittreksel


Blz. 12: In januari 1762, Wolfgang is dan net zes jaar, componeert hij reeds zijn eerste muziekstukje: 'een menuet voor klavecimbel in fa groot'. Uitzonderlijk vroeg en daarbij kwam dan ook nog eens een quasi perfecte uitvoering van dit en andere werken. Zo een groots talent diende aan de wereld te worden getoond, en nog datzelfde jaar organiseert papa Leopold Mozart de eerste concerten. Om het verrassingseffect nog wat te vergroten vinden die zelfs buiten Salzburg plaats. Eerst gaat het naar München, waar wordt opgetreden voor de Beierse keurvorst Maximiliaan III. Daarna reizen de Mozarts naar keizerstad Wenen, waar voor Maria Theresia en haar gevolg wordt opgetreden. Nog een extra showelement is dat tijdens deze eerste concerten Wolfgang steeds samen met zijn zuster optreedt. Nannerl mocht dan wel al iets ouder zijn, ze was ook meer dan gemiddeld begaafd, en wat was er schattiger dan een broer en zus die samen musiceren op hetzelfde podium?

Eens de Mozarts terug uit Wenen zijn, wordt het trainingsprogramma nog wat opgevoerd. Niet dat Wolfgang daar wat over inzat, want volgens zijn zus deed hij niets liever: "Nooit moest hij gedwongen worden om te componeren of om te spelen. Integendeel. Je moest hem steeds verstrooien, want anders zou hij dag en nacht achter de piano of aan de schrijftafel zijn blijven zitten." In deze fase van zijn muzikale vorming krijgt ook de viool heel wat aandacht, en na amper enkele lessen speelt hij dit instrument al net zo virtuoos als het klavier.

Recensie

door Tsenne Kikke

Wolfgang Amadeus Mozart werd geboren op 27 januari 1756, dus iets meer dan 250 jaar geleden om precies te zijn. Uit de titel 'In het spoor van Mozart' kunnen we duidelijk afleiden dat dit boek zowel een zeer goede kijk geeft op het leven van Mozart, in combinatie met een duidelijk beschrijving van alle plaatsen in Europa die door hem werden bezocht. Voor de Mozart-liefhebbers is dit boek dan ook een prachtige reisgids. De jonge Mozart was ontegensprekelijk een wonderkind! Het is vreemd te lezen hoe een groot virtuoos als Amadeus zoveel financiële zorgen heeft gekend. Ook zijn dood blijft een mysterie. Stierf hij op 35-jarige leeftijd een natuurlijke dood? Of werd hij vermoord? Door wie? Waarom? Niemand weet het. Tientallen verschillende auteurs geven elk een aparte versie. Met andere woorden: we zullen het nooit aan de weet komen. In elk geval is dit boek een must, zowel voor de neofiet, als voor iedere muziekliefhebber, evenals voor iedereen die in deze grote componist is geïnteresseerd.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht