ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Nieuwe zakgids Vogels

Originele titel: Birdwatcher’s Pocket Guide

Peter Hayman

Nieuwe zakgids Vogels Type: Hardcover
Uitgever: Tirion Uitgevers
Gewicht: 315 gram
Aantal Pagina's: 320
ISBN: 90-5210-916-8
ISBN-13: 978-90-5210-916-9
Categorie: Vogels
Richtprijs: € 16,95

Korte Inhoud


Deze handzame, smalle vogelgids bevat ruim 450 Europese vogelssoorten! Elk soort is afgegebeeld in vlucht en rust met verscheidene tekeningen. Dit vogelhandboek is de perfecte gids voor wandelingen en vogelkijktochten en bevat tevens informatie over de grootte, gewicht en afmetingen van de vogels en de determinatie is, dankzij de pictogrammen en kleurcodes, zeer eenvoudig en doeltreffend te herkennen. Kortom: een onmisbaar vogelnaslagwerk!

Uittreksel


Blz. 289: Mussen, vinken en gorzen

Kleine vogels met een korte, forse of scherp driehoekige snavel en korte poten; de mussen hebben feitelijk een krachtig patroon. sommige met een duidelijk verschil tussen de geslachten. Ze hebben een eenvoudige, tsjilpende roep en zang. De vinken zijn zeer gevarieerd, van de kruisbekken die zich hebben gespecialiseerd in het eten van zaden uit dennenkegels tot de appelvink die de sterkste zaden kan kraken met zijn forse snavel. Hun zang is goed ontwikkeld maar geformaliseerd en hun roep is een nuttig determinatiekenmerk.

Sommige broeden in losse kolonies, terwijl andere territoriaal zijn en hun eigen voedselbronnen verdedigen. Sommige zijn acrobatisch tijdens het foerageren op dunne twijgen of bloeiwijzen van opgaande kruiden, andere zijn zwaarder en foerageren daarom op dikkere takken of op de grond.

De gorzen hebben een snavel die iets anders van vorm is, een langere staart en ze leven in allerlei open gebieden van hoogvlaktes en akkers tot moerassen. Mannetjes zijn vaak kenmerkend van kleur, ten minste in de lente en de zomer, maar vrouwtjes en juvenielen zijn wat minder opvallend en kunnen moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Kleine verschillen in verenkleed en roep helpen bij de determinatie. De zang is kort en eenvoudig, maar vaak wel kenmerkend.

Recensie

door Tsenne Kikke

450 soorten vogels worden in dit gidsje beschreven. Je vind er alle Europese broedvogels terug samen met de standvogels, doortrekkers, dwaalgasten, zomer- en wintergasten. Dit boek in een handig zakformaat tracht technische termen te vermijden maar soms zijn ze onvermijdelijk zoals bij de topografie van de vogel. Deze staat vooraan in het boek. Op de tekeningen staan de kenmerken mooi aangeduid zoals de oogstreep, de handpennen, de kleine dekveren, de tertials en de keel.
 
De vogels zijn ingedeeld in negentien groepen waaronder de roofvogels, uilen, lijsters, zangers en vliegenvangers, steltloper, duikers en futen, mezen, boomkruipers en boomklevers. Elke soort is afgebeeld in de vlucht en in rust en dit vanuit verschillende poses. In de zeer uitgebreide legenda vind je onder meer het soort habitat terug, het geslacht, de lengte, de spanwijdte en het gewicht.
 
In de soortbeschrijving staan ook de verschillen in uiterlijk tussen mannetjes en vrouwtjes. Achteraan in het boek is er een register op de Nederlandse naam. Dit is gegarandeerd een handig boekje voor onderweg.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht