ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dagboek over heiligen en onheiligen

Pieter L. de Jong

Dagboek over heiligen en onheiligen Type: Paperback
Uitgever:
Gewicht: 400 gram
Aantal Pagina's: 376
ISBN: 90-4353-641-5
ISBN-13: 978-90-4353-641-7
Categorie: Christendom
Richtprijs: € 21,99

Korte Inhoud


Dagboek over heiligen en onheiligen van Pieter L. de Jong is een bijbels dagboek dat iedere dag inzoomt op een bijbels persoon en op zijn of haar relatie tot God. Op die manier wil hij de verwevenheid tussen ons verhaal en de verhalen uit de Bijbel zichtbaar maken: Abraham die na zoveel jaren weer eens een altaar bouwt, David die in geloof het gevecht aangaat, Salomo die zwicht voor het vrouwelijk schoon, Jeremia die sombert, Jona die vlucht, Tamar die vecht, enzovoort. Met dit dagboek komen de bijbelse verhalen en personen nog dichterbij.

Drs. Pieter L. de Jong (1947) is interimpredikant in Wijk bij Duurstede (PKN). Daarvoor was hij ruim twintig jaar predikant van de Oude of Pelgrimvaderskerk in Rotterdam-Delfshaven. Van zijn hand verschenen eerder onder meer de dagboeken Zijn roepstem horen, Doorgeven en Door vreemd gebied. Op bol.com vind je alle boeken van Pieter L. de Jong, waaronder het nieuwste boek van Pieter L. de Jong.

Uittreksel


Noach schiet uit

Lezen: Genesis 9:18-29

`Vervloekt zij Kanaän, knecht van zijn broers zal Kanaän zijn, de minste van alle knechten.' Genesis 9:25

Noach valt heel hard uit als hij uit zijn roes wakker wordt. En vreemd: niet zijn zoon Cham krijgt van hem de volle laag van de vloek, maar diens zoon Kanaän. Maar die heeft zijn opa toch niets aangedaan? Had Noach niet beter een poosje zijn mond kunnen houden en zich schamen? Zulke gedachten komen al snel bij je op. Een oudere man die te veel drinkt en daardoor niet meer let op zijn decorum. Zo gaat dat! Nee, niet zo best! Wat heeft drank toch een ontluisterende werking! Wat maakt drank veel stuk! Maar wat heeft Noachs kleinzoon daarmee te maken?

Blijkbaar meer dan wij denken. Respect voor ouderen vormt in de Bijbel een soort graadmeter voor de humaniteit. Wat dat betreft maakt Cham geen goede indruk. Noach maakt duidelijk hoe zoiets doorwerkt bij kinderen, die altijd nog weer een stap verder gaan. En dan valt de naam van Kanaän. Waarom? Omdat uit Kanaän een volk zal voortkomen waarmee Israël later heel wat te stellen zal krijgen. Overigens: Noach vloekt, maar noemt de naam van God niet. Ondanks zijn roes weet hij blijkbaar toch wat hij zegt. Toch een vreemd slot van de geschiedenis van de rechtvaardige om wie God de schepping bewaarde. Zo gaat het wel vaker.

Wijn verheugt het hart, zegt de Schrift. Maar laat het wel leuk blijven voor iedereen.

Recensie

door Tsenne Kikke

Dit dagboek over bijbelse personen legt de verbinding tussen de Bijbel en ons leven.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht