ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Klassieke muziek in een notendop

Katja Reichenfeld

Klassieke muziek in een notendop Type: Paperback
Uitgever: Bert Bakker
Gewicht: 150 gram
Aantal Pagina's: 117
ISBN: 90-351-2954-7
ISBN-13: 978-90-351-2954-2
Categorie: Muziek
Richtprijs: € 9,95

Korte Inhoud


Klassieke muziek, wat is dat eigenlijk? We leven ermee, we luisteren ernaar, spelen het en lezen erover, maar we verbazen ons zelden over het feit dat de meest uiteenlopende muzieksoorten onder die ene noemer zijn samengebracht. Een gezongen motet van Machaut, een instrumentaal concerto grosso van Händel, een opera van Verdi en een strijkkwartet van Ligety: dit alles klinkt zó anders dat het lijkt alsof het gaat om verschillende muziekculturen.

Toch blijken de onderlinge verbanden hecht te zijn, want in de traditie van de westerse muziek kwam het een steeds voort uit het ander. Net als bij een groots bouwwerk heeft de westerse klassieke muziek een fundering met daarop vele verdiepingen. Alleen het dak ontbreekt, want we gaan steeds door met bouwen. Hoe verschillend de verdiepingen ook zijn van stijl, het gebouw als geheel is markant en vanaf een afstand goed herkenbaar. Een van de herkenbare, unieke kenmerken zit hem nu juist in het ‘klassieke’: sinds de Romeinse Oudheid de aanduiding van al wat stijlvol is en van hoge klasse. Voor wie er meer van wil weten schreef Katja Reichenfeld dit uiterst verhelderende en leerzame boek.

Uittreksel


Blz 7: Muziek is essentieel in ons leven. Zij is het eerste wat we in nog ongeboren staat van de buitenwereld vernemen en misschien zijn het die eerste klanken die onze nieuwsgierigheid wekken naar wat ons daarbuiten te wachten staat. Ons leven lang lijkt muziek te herinneren aan die eerste gelukkige ervaringen. Bovendien zet zij in beweging wat anders dreigt vast te lopen, en vervult ons met bewondering en ontzag voor de menselijke geest. In het wijde landschap van de muziek tekent de westerse klassieke muziek zich af als een indrukwekkend bouwwerk waaraan eeuwen is gebouwd. Een enorme weg werd afgelegd vanaf het moment dat de mens ooit in de oertijd zijn stem liet horen tot aan het veelstemmige openingskoor van Bachs Mattheus Passie.

Naar het begin van de westerse muziek kunnen we alleen maar gissen, maar vanaf de negende eeuw was een manier bedacht om iets van die klanken in geschreven krabbels vast te leggen. Bij gebrek aan vroegere samenhangende bronnen laten we dáár onze muziekgeschiedenis beginnen. Die geschiedenis bevat een enorm reservoir aan muziek waardoor wij ons steeds weer opnieuw laten inspireren. Van de laatste honderd jaar bestaan geluidsopnamen, maar niet van de periode daarvóór, zo’n jaar of duizend. Wél is, dankzij het schrift, uit al die eeuwen een schat aan bladmuziek bewaard gebleven, en bovendien zijn er de geschreven getuigenissen, biografieën en kunstenaarsbrieven waaruit we ons een beeld kunnen vormen van de manier waarop we ons een beeld kunnen vormen van de manier waarop er met de muziek werd geleefd, en van de plaats die componisten en musici innamen in de samenleving.

Dat dit alles niet in een notendop past moge duidelijk zijn. Daarin gaat immers alleen maar de kern of de noot terwijl de vrucht, de tak waaraan de vrucht hing en de boom zelf waaraan die tak groeide er niet in gaan, hoe je ook propt. Om een aantrekkelijk boek te maken heb ik ervoor gekozen om niet te ‘proppen’ maar om het muziekverhaal tot aan de twintigste eeuw te vertellen aan de hand van een paar grote figuren die aan onze muziekcultuur in zo belangrijke mate hebben bijgedragen, kleurrijke figuren over wie men nooit raakt uitgepraat.

Recensie

door Tsenne Kikke
Na een korte inleiding over de geschiedenis van de muziek, het verklaren van termen en begrippen, krijg je een klein idee over het reilen en zeilen van enkele bekende componisten waaronder Mozart, Bach, Haydn, Beethoven, Schubert, Mendelssohn, Schumann, Paganini, Liszt, Mahler en Wagner. Het is een interessant boekje, in zakformaat uitgegeven, en het kan sommige lezers inspireren om het, eenmaal uitgelezen, terzijde te lezen en naar klassieke muziek te gaan luisteren in plaats van er verder over te lezen...
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht