ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Stilzitten als een kikker

Eline Snel

Stilzitten als een kikker Type: Hardcover
Uitgever: Ten Have
Gewicht: 230 gram
Aantal Pagina's: 128
ISBN: 90-259-6106-1
ISBN-13: 978-90-259-6106-0
Categorie: Pedagogie
Richtprijs: € 18,25

Korte Inhoud


Kinderen hebben het vaak te druk, net als volwassenen. Ze zijn moe, kunnen niet slapen, zijn snel afgeleid en onrustig. En evenals hun ouders moeten ze veel. De 'aan-knop' doet het wel, maar waar zit de pauzeknop?

Dit boek met cd staat boordevol mindfulness-oefeningen en verhaaltjes, waarmee basisschoolkinderen en hun ouders een rustpunt kunnen vinden, piekergedachten kunnen beheersen en leren omgaan met lastige gevoelens.

In de oefeningen is een belangrijke rol weggelegd voor de kikker: die kan enorme sprongen maken, maar ook héél stil zitten. Hij merkt wel wat er allemaal om hem heen gebeurt, maar reageert er niet meteen op. Hij ademt en zit stil. Zijn kikkerbuik bolt wat op en zakt weer in. En wat de kikker kan, kunnen wij ook, zo legt mindfulness trainer Eline Snel uit.

Het boek bevat heldere uitleg en gebruiksaanwijzingen voor ouders, die met hun kinderen aan de slag willen. De ouders merken snel dat de oefeningen nuttig zijn. En na enig oefenen kunnen de kinderen er makkelijk zelf mee werken. Thomas uit groep 8: 'Ik wist nooit goed wat ik moest doen als mijn moeder zei: "Doe nou eens rustig." Nu weet ik het wel. Ik doe de kikkeroefening elke avond.'

Eline Snel is gecertificeerd mindfulness trainer. Zij ontwikkelde een training voor kinderen van vijf tot twaalf jaar, die ze geeft op diverse scholen in de omgeving van Amersfoort. Verder leidt ze leerkrachten en therapeuten op die zelf aan de slag willen met mindfulness voor kinderen

Uittreksel


Blz. 17: Als je lijf wil slapen en je hoofd nog niet, wat doe je dan?

Mijn dochter van vijf kwam steevast moeilijk in slaap. Op jonge leeftijd vroeg ze vaak 'Als je lijf wil slapen en je hoofd nog niet, waar haal jij dan je slaap vandaan?' Om tien uur 's avonds sliep ze soms nog niet. Ze werd doodmoe. Ik trouwens ook. Ze bleef maar uit bed komen.

Gedachten over van alles en nog wat spookten door haar hoofd, vertelden haarde meest wilde verhalen die haar wakker hielden. Over Tim die ineens niet meer met haar wilde spelen. Over de goudvis die plotseling op z'n ruggetje in de vissen kom dreef. Over dat ze 'dacht' dat er iemand onder haar bed lag die haar vast en zeker wilde vermoorden. Ontspanningsoefeningen, verhaaltjes, een warm bad, geïrriteerd zeggen dat ze nu 'gewoon moest gaan slapen net als iedereen' - niets hielp. Tot ik erachter kwam dat als ze wat minder luisterde naar de steeds opkomende piekergedachten en ze langzaam haar aandacht vanuit haar hoofd naar haar buik liet zakken, eindelijk tot rust kwam. In haar buik zaten geen gedachten. Daar was de adem, die als een zachte deining haar buik steeds een beetje in beweging bracht. Een zachte beweging. Een rustgevende beweging. Een beweging die haar langzaam in slaap wiegde.

Mijn dochter is nu 21 en ze gebruikt de oefening nog vaak. Zo'n eenvoudige oefening helpt om uit je hoofd in je buik te komen. Daar waar je gedachten geen invloed meer hebben. Daar waar het stil en rustig is.

Mindfulness, of bewuste, vriendelijke aandacht, helpt niet alleen bij kinderen. Ook ouders vinden het fijn om een techniek te kennen waarmee je los kunt komen van de doorgaande gedachtestroom. Gedachten stoppen niet. Je kunt alleen maar zelf stoppen met erop in te gaan. Stoppen met ernaar te luisteren.

Deze oefening was de eerste mindfulnessoefening die we samen deden. Er zouden nog aardig wat volgen. De hele oefening staat op cd. Kinderen vinden het fijn om de oefening vlak voor het slapen gaan te doen.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is eigenlijk niets anders dan bewust aanwezig zijn. Vanuit een open en vriendelijke houding willen begrijpen wat er aan de hand is. Zonder te oordelen, dingen te negeren of meegesleept worden in de drukte van alledag ben je hier aanwezig in dit moment (wat iets anders is dan dénken over dit moment).

Als je aanwezig bent bij het opstaan, de boodschappen, de liefste glimlach van je kinderen, grote en kleine conflicten, ben je niet ergens anders met je aandacht, dan ben je hier. Zo spaar je energie en merk je wat er gebeurt terwijl het gebeurt. Door dit bewust en vriendelijk aanwezig zijn ontstaan veranderingen in gedrag en in de houding naar jezelf en je kinderen. Min of meer vanzelf. Van binnen uit, zonder iets te doen.

Mindfulness is de zon ervaren op je huid. Zoute druppels voelen biggelen langs je wang. De irritatie voelen in je lijf. De vrolijkheid én de narigheid ervaren op het moment dat deze er zijn. Zonder er iets mee te hoeven doen, meteen te reageren of te uiten wat je er allemaal van vindt. Mindfulness is vriendelijk aanwezig zijn bij wat er nu is. Elk moment
Waarom mindfulness met kinderen?

Mindfulness met kinderen voldoet aan de grote behoefte van kinderen en ouders om fysiek en geestelijk tot rust te komen in de veeleisende tijd waarin we leven. Maar rust alleen is niet genoeg.

Recensie

door Tsenne Kikke
Wie wat boeken of artikelen heeft gelezen over 'mindfullness' zal veel herkennen in 'Stilzitten als een kikker'. Wat dit boekje onderscheidt van alle andere boeken over mindfullness is dat het ook bedoeld is voor jonge kinderen van vijf tot twaalf jaar.

De schrijfster, Eline Snel, is ervaringsdeskundige en geeft mindfulness trainingen op basisscholen. Wel is ze niet altijd zo consequent in haar schrijfstijl: de ene keer praat ze met jou als ouder, om vervolgens onverhoeds een kind aan te spreken. Dit kan erg verwarrend overkomen, en bij wijlen zelfs uitgesproken irritant, misschien. Gelukkig heeft Eline de diepe buikademhaling goed uitgelegd, en kun je die als compensatie goed gebruiken om de wrevel weg te ademen.

Naast het gebrek aan keuze tegen welke lezer ze het nu heeft, zitten er ook een aantal spelfouten in de tekst, een zin staat dubbel afgedrukt, en kan jou als lezer het gevoel dat het boek baat zou hebben bij iemand die er eens even heel erg 'mindfull' doorheen zou lopen.

Wat 'Stilzitten als een kikker' de moeite waard maakt zijn de oefeningen, die heel praktisch zijn, en gemakkelijk toe te passen. Het boekje wordt geleverd met een cd met oefeningen. Deze cd is rustig ingesproken en zonder enige muziek.

De kikker zit stil aan de rand van de sloot, ademt en merkt veel op zonder direct te reageren. Vanuit deze basisoefening wordt het boekje verder opgebouwd. Naast de tekst staat steeds een icoontje wanneer er een bijbehorende oefening op de cd staat.

Ondanks de onduidelijke vormgeving is 'Stilzitten als een kikker' beslist een aanrader voor zowel ouders als kinderen. Eline Snel biedt handvatten voor het dagelijks leven, en makkelijk toepasbare oefeningen. Menig gestresseerde moeder zal zich beter voelen na, bijvoorbeeld, de 'spaghetti oefening'. En als je een kind hebt dat zich veel zorgen maakt, of vaak onrustig is, dan zul je beslist wat hebben aan 'Stilzitten als een kikker'.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht