ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De weg naar overgave

Roelof Tichelaar

De weg naar overgave Type: Hardcover
Uitgever: Ten Have
Gewicht: 185 gram
Aantal Pagina's: 88
ISBN: 90-259-5601-7
ISBN-13: 978-90-259-5601-1
Categorie: Christendom
Richtprijs: € 9,9

Korte Inhoud


Een belangrijke levensles die wij op aarde moeten leren, is die van de overgave. Overgave is bevrijdend en raakt heel ons wezen, niet alleen onze psyche.

Overgave betekent loslaten, maar ook vertrouwen. Via het inzicht wordt ons vertrouwen gewekt. In dat proces kan de geestelijke wereld een grote rol spelen, zoals de schrijver uit eigen ervaring weet. Overgave als levenshouding past niet bij ons ego, dat wil beheersen en vasthouden. Om tot werkelijke overgave te komen, moeten wij leren voorbij te gaan aan de kramp van ons ego. Dan kunnen we doordringen tot een diepere geestelijke dimensie in onszelf, die ons innerlijke rust kan schenken: de dimensie van het Zijn.

Uittreksel


Blz. 7: Ons ego heeft niet zoveel op met het thema van dit boek: overgave. Ons ego wil immers overwinnen en beheersen. Je zou kunnen zeggen: ons ego kan de overgave niet verdragen. Dit, terwijl overgave in spirituele zin juist een fascinerende levenshouding van grote schoonheid is. Een levenshouding waarin we onze eigenmachtigheid durven loslaten, waardoor we de beknelling van het ego leren overstijgen. Ons ego kan zich vanuit zichzelf maar moeilijk overgeven, omdat het daarmee zijn bestaan in zekere zin opgeeft.

Het woord ‘overgave’ kent verschillende betekenissen. ‘Zich overgeven’ wordt in onze taal meestal uitgelegd als ‘zich overwonnen verklaren’, ‘zich gevangen geven’ en ‘zich laten beheersen door’; allemaal dingen die door ons ego niet aanvaard kunnen worden.

De enige betekenis van ‘overgave’ waar het ego nog enigszins aan tegemoet wil komen, is: ‘het zich geheel wijden aan’. Immers: in toewijding doe je iets vol overgave en ben je bereid iets van jezelf op te offeren om je doel te bereiken. Maar toch kan ook in toewijding nog heel veel strevende ego-kracht aanwezig zijn.

Recensie

door Tsenne Kikke
Een diepzinnig boek!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht