ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Simpelweg Hawking!

Originele titel: Einfach Hawking

Rüdiger Vaas

Simpelweg Hawking! Type: Paperback
Uitgever:
Gewicht: 330 gram
Aantal Pagina's: 128
ISBN: 90-2157-099-8
ISBN-13: 978-90-2157-099-0
Categorie: Relativiteit & Kwantummechanica
Richtprijs: € 12,5

Korte Inhoud


In 'Simpelweg Hawking' legt Rüdiger Vaas Stephen Hawkings fascinerende ideeën met veel humor en op toegankelijke wijze uit.Was er ooit een begin of is het heelal er altijd geweest? Kunnen we terugreizen in de tijd? Is er buitenaards leven? Hawking, Brits natuur- en wiskundige, werkte theorieën uit over zwarte gaten en het raadsel van de oerknal. Komische illustraties helpen om de geniale gedachten van de onderzoeker te presenteren en maken dit boek tot een opwindende reis door Hawkings universum!

- Rüdiger Vaas is een Duitse filosoof, gespecialiseerd in natuur- en sterrenkunde. Sinds 2000 is hij hoofdredacteur van het wetenschappelijke tijdschrift 'Bild der Wissenschaft'.
 

Uittreksel


 
Blz. 78: De verloren wetten van Hawking


Als Hawkings gevolgtrekking klopt, beginnen de basisbeginselen van de natuurkunde dus te wankelen. Maar daar willen de meeste natuurkundigen niet aan. Ze vermoeden dat minstens één van de aannames van de argumentatie onjuist is. Ze hopen ook dat een toekomstige theorie van de kwantumgravitatie, die de algemene relativiteitstheorie laat aansluiten op de kwantumtheorie, de fouten aan het licht brengt. Maar deze ‘wereldformule’ is nog toekomstmuziek.

Hawking, die zelf huiverde van de geesten die hij uit de fles riep, bleef zich lang verzetten. Hij sloot zelfs een weddenschap af met de natuurkundige John Preskill dat informatie in zwarte gaten verloren gaat. De inzet was een encyclopedie ‘waar willekeurig informatie uit weggenomen kon worden’, zoals met diepzinnige humor werd vastgelegd in de overeenkomst die in 1997 bezegeld werd.

Het weerhield Hawking niet om zelf naar uitwegen uit de paradox te zoeken. Zo speculeerde hij in 1988 dat de zaken die in een zwart gat verdwenen in een ander universum terechtkwamen. Het centrum van
een zwart gat zou namelijk net zomin als een singulariteit moeten worden gezien als de oerknal. Het zou eerder tot een parallel universum uitstulpen.

Hawking vermoedde ook dat de andere universa een wisselwerking hadden met het onze. Dat kon zelfs een verklaring zijn voor de raadselachtige waarden van natuurconstanten (vooral de lugubere kosmologische constante in Einsteins algemene relativiteitstheorie, waar geen plausibele verklaring voor is). Maar als andere universa invloed uitoefenen op het onze, komen we in de problemen met onze eigen wereldbalans. Daarom is het gaandeweg muisstil geworden met betrekking tot dit onderwerp. Ie zou haast denken dat het beschaamd onder het tapijt is geveegd. Of als ongewenste gedachte naar een baby-universum is verbannen...
 

Recensie

door Tsenne Kikke

Meer info hierover vind je op onze frontpagina, waarvan hier de link.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht