ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Boekvoorstelling: Simpelweg Hawking! van Rüdiger Vaas

Vanaf zijn 21ste verjaardag was elke extra jaar voor Stephen Hawking een waarachtige bonus.
door Tsenne Kikke - maandag 29 april 2019 13:57

76 jaar werd hij!... Weet, dat kort na zijn 21ste verjaardag in 1963 Stephen Hawking te horen kreeg dat hij aan ALS leed.

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een ernstige ziekte van het zenuwstelsel waarbij spieren geleidelijk dunner en minder krachtig worden. Dit krachtverlies kan voorkomen in de armen en benen, maar ook in die spieren die gebruikt worden om te kauwen, te praten of te slikken.

De eerste signalen ervan merkte hij op toen hij met zijn moeder ging schaatsen. Hij kwam ten val, en het lukte hem nauwelijks om weer rechtop te geraken. Dokters gaven hem nog twee jaar. Hij verwachtte toen niets meer van het leven. Alles daarna was een onverwachte bonus, zei hij later. Uiteindelijk werden het er nog 55.

Zijn zenuwziekte zorgde ervoor dat zijn zenuwcellen onherroepelijk werden aangetast, waardoor hij al snel verlamd raakte en in een rolstoel belandde. Nadat de geleerde in 1985 tijdens een congres in Genève daarenboven een longontsteking opliep, moesten zijn stembanden worden doorgesneden, waardoor hij enkel nog kon communiceren via een computerprogramma. Maar, vanwege die stemcomputer had Stephen 24 uur op 24 intensieve zorgen nodig.

Weet, dat de situatie na die longontsteking dermate ernstig was dat hij met machines in leven moest gehouden worden. Jane, zijn toenmalige echtgenote, werd voor de keuze gesteld om de machines, die hem in leven hielden, uit te zetten. De dokters gaven Stephen namelijk geen kans meer op overleven. Jane weigerde, en uiteindelijk overleefde Stephen toch.

Ook hij zocht, net als eender welke mens, naar datgene dat 'Liefde' zijn kunnen worden genoemd; een thema, dat in de literatuur wordt beschreven, en via zang wordt bezongen. Maar, het is meestal enkel en alleen in sprookjes dat personages 'lang en gelukkig' met elkaar blijven samenleven.

In zijn zoektocht naar liefde en rust zou Hawking twee keer trouwen en ontelbare keren voor zijn werk kiezen in plaats van zijn relaties.

In de film 'The Theory of Everything', bijvoorbeeld, werd de relatie van Hawking met zijn ex-vrouw Jane Hawking onder de loep genomen. In een openhartig interview in 2015 vertelde Jane daarover het volgende: "In werkelijkheid was het zorgen voor Stephen veel zwaarder, en waren de obstakels die we moesten overwinnen veel groter dan in de film. Maar ik begrijp wel dat zoiets niet verfilmd kan worden.

In werkelijkheid zijn we met z'n gevieren in het huwelijk getreden: Stephen, ik, fysica en zijn zenuwziekte. En als je die zenuwziekte wegneemt, dan zaten we nog altijd met die fysica. Weet je, de vrouw van Einstein noemde fysica ooit als de reden van haar scheiding..."

Nota: De titel van de film verwees naar 'de theorie van alles', ook gekend onder de naam 'unificatietheorie'.

In 1995, vier jaar nadat hij van Jane gescheiden was, hertrouwde Hawking met Elaine Mason. Elaine verzorgde hem al enkele jaren als verpleegster. Haar ex-man, David Mason, ontwierp de eerste stemcomputer van Hawking. Na elf jaar huwelijk met Elaine scheidde Hawking van haar in 2006. Dankzij een leger persoonlijke verplegers kon Hawking nochtans blijven reizen en lezingen geven.

De mensheid

In 2015 zei hij daarover het volgende: "Indien wij, als een beschaving, onze agressiviteit niet in toom houden, zullen we ten dode zijn opgeschreven."

Hieraan voegde Hawking toe dat, naast de correctie van deze tekortkoming, de verkenning van de ruimte onze soort uiteindelijk zal redden. Het is de levensverzekering van onze huidige beschaving.

"Ik geloof," zei hij, "dat op lange termijn de toekomst van het menselijke ras de ruimte moet zijn en dat het een belangrijke levensverzekering vertegenwoordigt met betrekking tot onze toekomstige overleving, omdat het koloniseren van andere planeten de verdwijning van de mensheid zou kunnen voorkomen."

Tijdens een opmerkelijke speech op 14 november 2016 voor de 'Oxford University Union' zei de professor dat hij verschillende directe bedreigingen zag voor de toekomst van de mensheid op Aarde, waaronder: een nucleaire oorlog, een genetisch gemodificeerd virus, of de opkomst van artificiële intelligentie.
Volgens hem zal de mensheid het geen 1.000 jaar meer uithouden op de ‘broze planeet’, die 'Aarde' wordt genoemd.

“We moeten dringend meer interesse tonen in ruimtereizen, en nadenken over menselijke kolonies op andere planeten. Het zal nog minstens 100 jaar duren voor we dat mogelijk kunnen maken op Mars, dus in de decennia ervoor moeten we heel voorzichtig omgaan met de Aarde,” klonk tijdens die toespraak.

Ook al sprak Stephen Hawking het grootste deel van zijn leven via een stemcomputer, de man was bijzonder eloquent. Hieronder vind je enkele van zijn meest inspirerende citaten...

- 'Ik heb één simpel doel in het leven: het volledige universum begrijpen.'

- 'De mens is een geavanceerd apenras op een kleine planeet van een erg middelmatige ster.'

- 'Ik ben niet bang van de dood, maar ik heb geen haast om te sterven. Ik heb nog zoveel te doen.'

- 'Wie opschept over zijn IQ, is een loser.'

- 'Het leven zou tragisch zijn als het niet zo grappig zou zijn.'

- 'Kijk naar de sterren en niet naar je voeten. Probeer betekenis te geven aan wat je ziet en vraag je af wat het universum doet bestaan.'

- 'De eenvoudigste verklaring is dat er geen God is. Niemand heeft het universum geschapen en niemand dirigeert ons lot. Er is dus wellicht geen hiernamaals. We hebben één leven waarin we het grootse universum moeten appreciëren. Daar ben ik enorm dankbaar voor.'

- 'De hemel of een hiernamaals zijn sprookjes voor wie bang is in het donker.'

- 'Hoe moeilijk het leven soms ook lijkt, er zal altijd wel iets zijn waar je in kan slagen.'

- 'Buitenaards leven is heel gewoon in het universum, maar intelligent leven is dat niet per se. Volgens sommigen moet dat zelfs nog op Aarde verschijnen.'

- 'Mensen gaan geen tijd voor je maken als je altijd boos bent of loopt te klagen.'

'Ik was nooit de allerbeste op school, maar ze zagen wellicht potentieel in mij, want mijn bijnaam was 'Einstein'.'

- 'Ik ben niet beter dan iemand anders in het begrijpen van wat menselijk gedrag uitlokt, in het bijzonder bij vrouwen.'

Op de viering van zijn 75ste verjaardag besloot Hawking zijn speech als volgt: "Het is een triomf dat wij mensen – we zijn tenslotte niet meer dan verzamelingen natuurlijke elementaire deeltjes – in staat zijn zo dicht te komen bij het fundamentele begrip van het heelal. Onze enige grens is nog hoe we naar onszelf kijken. We moeten wereldbewoners worden, en maken dat de toekomst een plek is die we graag willen bezoeken."

Simpelweg Hawking!

In dit boek legt de Duitse filosoof Rüdiger Vaas Stephen Hawkings fascinerende ideeën met veel humor en op toegankelijke wijze uit.Was er ooit een begin of is het heelal er altijd geweest? Kunnen we terugreizen in de tijd? Is er buitenaards leven? Hawking, Brits natuur- en wiskundige, werkte theorieën uit over zwarte gaten en het raadsel van de oerknal. Indien deze thema's jou interessen, is 'Simpelweg Hawking!' een echte aanrader!

Meer info? Klik op deze link...

Interessante voeding voor een gezond debat...

Zowel in het begin als op het einde wordt Hawkings "De hemel of een hiernamaals zijn sprookjes voor wie bang is in het donker" weerlegd door: 'Atheïsme is een sprookje voor wie bang is van het licht.' :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht