ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Simpelweg Einstein

Originele titel: Einfach Einstein

Rüdiger Vaas

Simpelweg Einstein Type: Paperback
Uitgever:
Gewicht: 330 gram
Aantal Pagina's: 128
ISBN: 90-2157-097-1
ISBN-13: 978-90-2157-097-6
Categorie: Relativiteit & Kwantummechanica
Richtprijs: € 12,5

Korte Inhoud


Albert Einstein, het wondertalent van de twintigste eeuw, heeft honderd jaar geleden de wereld als het ware opnieuw uitgevonden. Zijn relativiteitstheorie is onverminderd actueel: geen navigatiesysteem werkt zonder zijn bevindingen, en bijna iedereen kent de formule E = mc². Maar, wat heeft Einstein nu precies ontdekt? Wat houden zijn theorieën in en hoe verklaren zij het universum? Rüdiger Vaas legt in 'Simpelweg Einstein' de geniale gedachten van deze  grote denker zo beknopt mogelijk aan jou uit

Met komische illustraties en Einsteinquiz!

Rüdiger Vaas is een Duitse filosoof, gespecialiseerd in natuur- en sterrenkunde. Sinds 2000 is hij hoofdredacteur van het wetenschappelijke tijdschrift Bild der Wissenschaft.

Uittreksel


Blz. 4: Het zat allemaal niet mee. In het voorjaar van 1902 waren Albert Einsteins vooruitzichten weinig rooskleurig: werkloos, onbemiddeld, Zijn kind kwijt. En ook nog geflopt aan de universiteit.

Hij had vergeefs gehoopt op een assistentschap aan de Technische Universiteit van Zurich, waar hij wis- en natuurkunde had gestudeerd. Sollicitaties in Duitsland, Nederland en Italië liepen op niets uit. Zijn dissertatie werd afgewezen; de kans op een academische loopbaan leek dus verkeken. Een baan in het onderwijs lukte ook al niet. Er zat niets anders op dan met thuisonderwijs en bijlessen wat geld te verdienen. Zijn vader kon hem na verschillende faillissementen nauwelijks meer ondersteunen en stierf niet lang daarna. Einstein had in zijn studententijd bij zijn zus al zijn nood geklaagd dat hij ‘Zijn familie alleen maar tot last was. Ik had er beter niet kunnen Zijn.’

Daar kwam nog een persoonlijke tragedie bij: zijn studiegenote en geliefde, Mileva Marié, zakte voor de tweede keer voor haar examen, en ze was nog zwanger ook. Trouwen zat er niet in, gezien de zorgen en onzekerheid op het gebied van werk en financiën en de felle tegenstand van zijn ouders. Mileva Marié beviel in het huis van haar ouders in Novi Sad van een dochter, die Einstein nooit heeft gezien. Het kind bleef in Hongarije en is of vroeg gestorven, of voor adoptie afgestaan.

Opschudding bij het octrooibureau

Toen kwam er een keerpunt in zijn lot. In juni 1902 werd Einstein door het Zwitsers Octrooibureau in Bern in dienst genomen als ‘eerbiedwaardige pennenlikker’ zoals hij het zelf noemde. Hij kon een beter huis huren, trouwde met Mileva en wijdde zich weer aan de natuurkunde. De gedachtewisselingen met zijn vrienden Maurice Solovine, Conrad Habicht en Michele Besso waren daarbij een flinke stimulans.

Hoewel hij geen universitaire graad had, wist hij binnen een paar jaar al vijfwetenschappelijke artikelen gepubliceerd te krijgen in het vooraanstaande tijdschrift 'Annalen der Physik'. In 1905 - het jaar dat door fysicihistorici zijn vruchtbaarste jaar wordt genoemd - schreef de toen 26-jarige Einstein in zes maanden tijd nog vijf artikelen. Achteraf gezien zijn dat sensationele donderslagen, waardoor drie terreinen van de natuurkunde voorgoed veranderd of zelfs mede op de kaart gezet zijn.

Einstein bewees dat materie is opgebouwd uit minuscule deeltjes (atomen en moleculen), een in die tijd hevig omstreden inzicht. Hij stelde vast dat straling en energie niet ononderbroken, maar opgedeeld in stukjes voorkomen; dat was het enige van zijn bevinding wat hij zelf ‘radicaal’ vond.

Met zijn speciale relativiteitstheorie plaatste hij alle natuurkundige theorieën in een nieuw kader en creëerde zo een revolutie in de gangbare opvattingen over tijd en ruimte. Hij ontdekte dat massa en energie niet twee volkomen verschillende, maar in wezen verwante zaken zijn, eigenlijk twee kanten van dezelfde medaille. Nog nooit in de geschiedenis had iemand de natuurkundige inzichten in zo korte tijd zo ingrijpend verbreed en zelfs van een nieuw fundament voorzien. En dat staat nog steeds als een huis.

Recensie

door Tsenne Kikke

Meer info vind je op de frontpagina van deze Spiritualia website - of, klik op deze link.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht