ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

IJspret - Van lolly en sorbet tot ijstaart

Originele titel: Lomelinos glass

Linda Lomelino

IJspret - Van lolly en sorbet tot ijstaart Type: Hardcover
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 575 gram
Aantal Pagina's: 112
ISBN: 90-215-5584-0
ISBN-13: 978-90-215-5584-3
Categorie: Gastronomie
Richtprijs: € 17,99

Korte Inhoud


Maak zelf nu het lekkerste ijs met IJspret: van lolly en sorbet tot ijstaart.

In 'IJspret: van lolly en sorbet tot ijstaart' leert Linda Lomelino, foodblogger en auteur van 'Trendy Taarten', ons alles aan over ijstaarten, sorbets, sherbets, roomijs en ijslolly's. 'IJspret' is een boek vol hippe en feestelijke ijsrecepten. Van klassiekers als vanilleroomijs en stracciatella ijs, tot frisse watermeloensorbet en semifreddo van frambozen. Zelf ijs maken, met of zonder ijsmachine, kan heerlijk en simpel zijn.

Uittreksel


Blz. 10 - Verschillende ijssoorten

Roomijs wordt meestal gemaakt van slagroom, melk en eidooiers, maar kan bijvoorbeeld ook roomkaas of gecondenseerde melk bevatten.

Sorbet is fris ijs waarmee je op veel manieren kunt variëren. Het wordt gewoonlijk gemaakt van vruchtenmoes en siroop. Omdat er geen melk in zit, is het geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of lactose-intolerantie.

Sherbet heeft veel weg van sorbetijs. Eigenlijk is het sorbetijs van melk of slagroom.

Semifreddo is Italiaans en betekent ongeveer 'halfkoud'. Dit ijs kan uitstekend zonder ijsmachine worden gemaakt.

Verschillende methodes om ijs te maken

Als ik echt lekker en romig ijs wil maken, gebruik ik een basis van warme melk of slagroom en eidooiers die ik op het vuur laat inkoken. Een goede manier om de dikte te controleren is door er een lepel in het mengsel te dopen. Als je de lepel eruit haalt, moet het mengsel als een vlies op de achterkant van de lepel blijven liggen en mag dit er niet meteen aflopen.

Een snelle variant om ijs te maken is de ijsbasis mengen zonder deze te verwarmen, dan wordt het ijs ook lekker. Op deze manier maak ik sorbet, sherbet en snelle variaties op roomijs.

Keukengerei

IJsmachine: Als je van plan bent om vaak zelf ijs te gaan maken, is het praktisch om een ijsmachine aan te schaffen, maar zonder lukt het ook. De ijsmachine zorgt ervoor dat het bevriezingsproces sneller verloopt, maar haar belangrijkste taak is om lucht in het ijs te werken terwijl het bevriest, om het romig, zacht en egaal te maken. Het nadeel van het gebruik van een ijsmachine is dat je het koelelement van het apparaat op tijd moet bevriezen, vaak 24 uur van tevoren. Als je voldoende ruimte in de vriezer hebt, kun je het element in de vriezer bewaren.

Het duurt 20-50 minuten voordat het ijs de juiste consistentie heeft gekregen, afhankelijk van het soort ijsmachine. Als je het ijs heel zacht wilt serveren, kun je het meteen uit de ijsmachine scheppen, maar ik geef er de voorkeur aan om het nog 2-3 uur in de vriezer te zetten. Dan is het ijs gemakkelijker tot bolletjes te vormen.

Steelpan of pan: Onmisbaar in de meeste recepten.

Setje maatlepels: Handig om de ingrediënten af te meten. Een setje maatlepels bevat gewoonlijk maten voor ml, tl, el en soms ook dl.

Zeef: Om eventuele stukjes eierschaal en vruchtenpitten uit het mengsel te zeven.

Pannenlikker: Om het ijs door te roeren of uit de kom te schrapen. Gebruik bij voorkeur een pannenlikker die geschikt is voor hogere temperaturen.

Schalen en kommen: Soms heb je meerdere kommen nodig bij het ijs maken. Neem bij voorkeur een kom die groot genoeg is om de zeef erop te leggen zonder dat je de zeef vast hoeft te houden. Voor het afkoelen van het ijs zijn roestvrijstalen kommen handig, omdat die sneller afkoelen dan glazen of kunststof kommen.

Recensie

door Tsenne Kikke

Foodblogger Linda Lomelino, bekend van www.callmecupcake.se, legt in 'IJspret: van lolly en sorbet tot ijstaart' alles uit over ingrediënten, benodigdheden en originele smaakcombinaties. Voor iedere smaak en voor elke gelegenheid biedt IJspret een mooi, hip en feestelijk recept. Linda Lomelino leert je zelf ijs maken op ieder niveau. Indien je er meer wenst aan de weet te komen, ga dan via deze link naar de frontpagina.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht