ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vis, lekker en licht

Kristelijke Arbeidersvrouwenbeweging

Vis, lekker en licht Type: Paperback
Uitgever: Standaard Uitgeverij
Gewicht: Onbekend
Aantal Pagina's: 232
ISBN: 90-02-21940-7
ISBN-13: 978-90-02-21940-5
Categorie: Gastronomie
Richtprijs: € 21,5

Korte Inhoud


Vis is gezond, daar is tegenwoordig iedereen het over eens. Voedingsdeskundigen raden aan om twee keer per week vis te eten. Ook vette vis mag niet op het menu ontbreken, omdat hij rijk is aan omega-3-vetzuren. Vis is gelukkig genoeg ook erg lekker. Dat blijkt ten overvloede uit dit boek ‘Vis, lekker en licht’.

Dit is een viskookboek met ruim 250 heerlijke recepten én heel wat nuttige produktinformatie. Met vis, schaal- en schelpdieren kunt u eindeloos variëren. Er is keuze uit talloze soorten: kabeljauw, zalm, pladijs, heilbot, victoriabaars, tilapia, garnalen, mosselen, scampi en nog veel meer. Bovendien kunnen vis, schaal- en schelpdieren op veel manieren worden bereid: gebakken, gepocheerd, in papilot, op de barbecue of in de wok... Al deze vissoorten en bereidingswijzen komen aan bod. Naast de klassiekers als bouillabaisse, tong à la meunière, paling in ‘t groen en paella vindt u in dit viskookboek veel originele recepten, zoals gratin van victoriabaars en courgettes, zalmwok met broccoli en cashewnoten, gepocheerde tong in kokossaus, zeeduivel met romige tomatensaus, lauwe salade van sint-jakobsvruchten of pittige gamba’s met mangodressing. Dankzij de prachtige receptfoto’s kunt u alvast het resultaat al op voorhand bekijken.

Dit is een ideaal kookboek voor wie meer met vis wil doen, voor wie gezond en lekker wil eten, voor wie op zoek is naar meer afwisseling in zijn menu, voor wie graag nieuwe kookideeën opdoet. Kortom, dit kookboek hoort in elke keuken thuis.

Uittreksel


Blz. 8: Vis is een goede bron van wateroplosbare vitaminen, zoals niacine, pantotheenzuur, vitamine B6 en B12. Aangezien plantaardige voedingsmiddelen geen vitamine B12 bevatten, is men voor de aanbreng ervan aangewezen op dierlijke produkten zoals vis, vlees en zuivelprodukten. Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Vette vissoorten leveren eveneens de vetoplosbare vitaminen A en D. Vitamine A is belangrijk voor de ogen, een gezonde huid, de groei en weerstand. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium en fosfor uit de voeding worden opgenomen en in de botten worden vastgelegd. Vitamine D wordt vooral in de huid zelf aangemaakt, onder invloed van het zonlicht. Mensen die weinig of niet in het daglicht komen moeten meer vitamine D via de voeding zelf zien in te nemen. Vooral vette zeevis, zoals zalm, haring, makreel en heilbot is hiervoor aangewezen. 100 gram vette vis levert ons lichaam reeds 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en eieren, margarine en boter zijn in mindere mate een voedingsbron van vitamine D.

Recensie

door Tsenne Kikke
Ter aanvulling: Door het gebrek aan vitamine D ontstaan osteoporose (letterlijk: het poreus worden van de botten) en osteomalaci (botverweking), aandoeningen die tot pijn, skeletmisvorming en spontane botbreuken kunnen leiden. Vooral tijdens de en na de menopauze, als het lichaam minder kalk opneemt dan voorheen, is vitamine D van belang. Tevens helpt vitamine D tegen tandbederf. Zo zijn slecht passende kunstgebitten gewoonlijk niet het resultaat van slecht tandartsenwerk, maar van ontkalking van het kaakbeen, dat daardoor krimpt. Ook het kleiner worden van bejaarden is het gevolg van vitamine D- en kalkgebrek. Net zoals bij vitamine A bestaat bij vitamine D de mogelijkheid van overdosering. Dit gevaar loopt men echter enkel bij langdurig gebruik van grote hoeveelheden (meer dan 5000 I.E. per dag). Bij overdosering ontstaat hypercalcemie met de volgende symptomen: vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en op den duur verslechtering van de nierfunctie.

Bron: Vitaminen en mineralen van Hannah Kohn.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht