ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Transactionele Analyse

Transactionele analyse, TA, afgekort, is de term die gebruikt wordt voor de persoonlijkheidstheorie en tevens psychotherapeutische behandelmethode zoals deze is ontwikkeld door de Canadese psychiater Eric Berne (1910 – 1970) in de jaren ‘50 van de twintigste eeuw. Hij is eveneens de auteur van meerdere boeken, waarvan "Games People Play" het meest bekend werd en nog altijd een aanrader is.

De TA gaat ervan uit dat ervaringen in de vroege levensjaren ervoor zorgen dat een mens besluiten neemt over zichzelf en zijn omgeving. Deze positieve, of negatieve besluiten, zijn van invloed op de kwaliteit van de verdere levensloop.

Groei en ontwikkeling worden geremd door negatieve besluiten, zoals bijvoorbeeld: ik ben niet OK, jij bent niet OK - terwijl positieve besluiten een stimulerende invloed hebben, waaronder: ik ben OK, jij bent OK. Meer hierover vind je in het boek en bestseller ‘Ik ben o.k./jij bent o.k.’ uit 1967 van psychiater Thomas Harris (1910-1995), wiens mentor Eric Berne was.

Er worden drie soorten scripts onderscheiden, die van de winnaar, de verliezer en de niet-winnaar. Deze drie typen scripts kunnen zich ook afspelen binnen één en dezelfde persoon.

Behandelmethoden zijn erop gericht de scripts te analyseren en door gedragsveranderingen te proberen het script om te buigen. Hiertoe wordt een contract afgesloten met de behandelaar, waarin therapeutische doelen zo concreet mogelijk worden omschreven. De manieren waarop de doelen worden bereikt - anders gezegd: de daadwerkelijke behandelmethoden - zijn uiteenlopend.

Op dit ogenblik wordt de TA nog steeds wereldwijd gebruikt als theorie voor communicatie en methode van verandering, binnen de vier velden: klinisch, counselling, onderwijs en organisaties.


Organisaties gespecialiseerd in transactionele analyse


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in transactionele analyse op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht