ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Stigmata

Stigmata, meervoudsvorm van 'stigma', is uit het Grieks afgeleid en betekent'(brand)merk', of 'schandvlek'. Stigmata zijn rode vlekken, zweren of al dan niet bloedende wonden, die enkel en alleen optreden bij christelijke religieuzen, en dus niet bij aanhangers van andere geloofsovertuigingen, en wel op de plaatsen van de verwondingen, die werden toegebracht aan het lichaam van Jezus tijdens het proces, leidend naar zijn definitieve kruisiging. Het 'ontvangen' van de stigmata wordt stigmatisatie genoemd.

Door de eeuwen heen hebben zich meer dan 500 gevallen van stigmatisatie voorgedaan. Het eerst bekende geval deed zich voor in het jaar 1222 bij Stephen Langton uit Engeland. Twee jaren later kwam Franciscus van Assisi uit het Italiaanse La Verna ermee voor de pinnen. Zeer bekend zijn de stigmata van Thérèse Neumann en die van Pater Pio (1887–1968). In België kent men nog Maria van Oignies, Christina Mirabilis en de heilige Elisabeth van Spalbeek (1247–1313), een zuster uit de abdij van Herkenrode.

Recentelijk zou zich ook stigmatisatie hebben voorgedaan bij Broeder Roque (1968–1996), een Colombiaans lid van 'The Sons Of The Sons Of The Mother Of God' uit Villavicencio, Colombia, en Lilian Bernas uit Canada, die beweert zijn eerste stigmatisatie reeds in 1992 te hebben meegemaakt.

De meest logische verklaring van alle stigmata is zelfsuggestie, of noem het zelfhypnose, waarbij de mens zich identificeert met het lijden van Christus. Weet, dat indien iemand jou hypnotiseert, en een doodgewoon potlood op jouw arm legt en jou daarbij de suggestie geeft dat het een gloeiende pook is, dat je dan onmiddellijk je arm wegtrekt en er binnen de seconde op die plaats een brandblaar zichtbaar is. Het vreemde is, dat er enkele minuten later niets meer van te zien is.

Sommigen, die beweren een stigmatisatie te hebben ontvangen, lijden misschien ook aan het Münchhausensyndroom, ook wel 'nagebootste stoornis' genoemd, zijnde: een intense roep om aandacht, in de hoop in het ziekenhuis te belanden, waardoor ze de nodige aandacht en zorg krijgen - of, in de hoop iemand anders - zoals in sommige gevallen: een priester - door de paus heilig te laten verklaren.

Hieronder vindt je een prachtig voorbeeld van een waarachtige stigmatisatie. Neem gewoonweg de tijd om het filmpje integraal te bekijken.

Organisaties gespecialiseerd in stigmata


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in stigmata op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht