ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Spa's

Spa is een woord dat veel wordt gebruikt, maar - indien we naar het therapeutische gedeelte kijken - zou het in wezen naar balneologie moeten verwijzen; een woord, afgeleid van het Latijnse 'balneo', dat 'baden' betekent en 'balneum', dat voor 'bad' staat. Het is een therapeutische tak, die gebruik maakt van baden voor verschillende behandelingen. De therapie werd bedacht door Duitse arts Emil Osann, die leefde van 1787 tot 1842.

Verwante, en 'verkeerdelijk gebruikte namen' van spa's - of, noem ze synoniemen - zijn: bubbelbad, whirlpool, en jacuzzi. Deze laatste zijn warme baden waarin bellen worden gevormd door middel van luchtduk. Weet, dat 'Jacuzzi' de handelsnaam is van een fabrikant van bubbelbaden. Deze spa's werken ontspannend in op zowel geest en lichaam.

Toch zijn spa's geheel verschillend, en een benaming, afgeleid van de kuuroorden in de stad Spa in de Belgische Ardennen; kuuroorden, die vaak dichtbij een heetwaterbron of mineraalwaterbron zijn gelegen.

De baden, die in de balneologie worden gebruikt, kunnen zowel van natuurlijke als van kunstmatige oorsprong zijn. Ze worden aangewend om hun chemische en/of fysische eigenschappen. Deze baden worden vandaag de dag vooral in kuuroorden aangeboden.
 
Enkele van de baden zijn, onder andere:

- Bewegingsbad: een bad waarbij water wordt gebruikt om spieren te trainen en de kringloop te bevorderen.

- Modderbad: een bad dat niet is gevuld met water maar met een modderachtige substantie.

- Koolzuurbad: baden met koolstofdioxidehouden water. Deze bevorderen de doorbloeding.

- Zuurstofbad: zuurstof wordt direct in het water toegevoegd.

- Zwavelbad: een bad gevuld met diwaterstofsulfidehoudend water. Werkt bij psoriasis en eczeem.

- Joodbad: een bad in jodidehoudend water. Jodide wordt door de huid geabsorbeerd.

- Inhalatiebad: een bad waarbij water van 37 graden wordt aangevuld met etherische oliën. Wordt ingezet bij mensen die last hebben van hun luchtwegen.

- Dennennaaldenbad: de aromatische oliën uit dennennaalden worden bij dit bad toegepast om onder andere slapeloosheid tegen te gaan.

- Kneippbad: maakt deel uit van de Kneippkuur en een vorm van hydrotherapie, die op verschillende manieren gebruik maakt van water, temperatuur en druk.
 
- Spanningsbad: hierbij wordt een elektrische spanning gebruikt om door het water, en daarmee door de patiënt, een kleine elektrische stroom van 0,3 tot 2 Ampère te voeren. Deze therapie zou helpen tegen spierproblemen en reuma.

Organisaties gespecialiseerd in spa's


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in spa's op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht