ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Spa's verwijzen, indien ze therapeutisch worden aangewend, naar balneologie

Diverse spa's worden in kuuroorden balneologisch aangewend.
door Tsenne Kikke - vrijdag 25 oktober 2013 3:46

Spa is een woord dat veel wordt gebruikt, maar - indien we naar het therapeutische gedeelte kijken - zou het in wezen naar balneologie moeten verwijzen; een woord, afgeleid van het Latijnse 'balneo', dat 'baden' betekent en 'balneum', dat voor 'bad' staat. Het is een therapeutische tak, die gebruik maakt van baden voor verschillende behandelingen. De therapie werd bedacht door Duitse arts Emil Osann, die leefde van 1787 tot 1842.

Verwante, en 'verkeerdelijk gebruikte namen' van spa's - of, noem ze synoniemen - zijn: bubbelbad, whirlpool, en jacuzzi. Deze laatste zijn warme baden waarin bellen worden gevormd door middel van luchtduk. Weet, dat 'Jacuzzi' de handelsnaam is van een fabrikant van bubbelbaden. Deze spa's werken ontspannend in op zowel geest en lichaam.

Toch zijn spa's geheel verschillend, en een benaming, afgeleid van de kuuroorden in de stad Spa in de Belgische Ardennen; kuuroorden, die vaak dichtbij een heetwaterbron of mineraalwaterbron zijn gelegen.

De baden, die in de balneologie worden gebruikt, kunnen zowel van natuurlijke als van kunstmatige oorsprong zijn. Ze worden aangewend om hun chemische en/of fysische eigenschappen. Deze baden worden vandaag de dag vooral in kuuroorden aangeboden.
 
Enkele van de baden zijn, onder andere:

- Bewegingsbad: een bad waarbij water wordt gebruikt om spieren te trainen en de kringloop te bevorderen.

- Modderbad: een bad dat niet is gevuld met water maar met een modderachtige substantie.

- Koolzuurbad: baden met koolstofdioxidehouden water. Deze bevorderen de doorbloeding.

- Zuurstofbad: zuurstof wordt direct in het water toegevoegd.

- Zwavelbad: een bad gevuld met diwaterstofsulfidehoudend water. Werkt bij psoriasis en eczeem.

- Joodbad: een bad in jodidehoudend water. Jodide wordt door de huid geabsorbeerd.

- Inhalatiebad: een bad waarbij water van 37 graden wordt aangevuld met etherische oliën. Wordt ingezet bij mensen die last hebben van hun luchtwegen.

- Dennennaaldenbad: de aromatische oliën uit dennennaalden worden bij dit bad toegepast om onder andere slapeloosheid tegen te gaan.

- Kneippbad: maakt deel uit van de Kneippkuur en een vorm van hydrotherapie, die op verschillende manieren gebruik maakt van water, temperatuur en druk.
 
- Spanningsbad: hierbij wordt een elektrische spanning gebruikt om door het water, en daarmee door de patiënt, een kleine elektrische stroom van 0,3 tot 2 Ampère te voeren. Deze therapie zou helpen tegen spierproblemen en reuma.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met spabaden? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht