ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Sauna

Sauna is een van oorsprong een Finse benaming voor een ruimte waarin een droog heteluchtbad genomen kan worden. De temperatuur is zo hoog, 80-120°C, dat de bader snel gaat zweten. Maar zowel met de temperatuur als met de luchtvochtigheid kan worden gespeeld. Zo kan een temperatuur van 90 graden Celsius goed worden verdragen mits de luchtvochtigheid maar laag is. In een droge sauna is dit minder dan 15%. Dit, in tegenstelling tot, bijvoorbeeld, een stoombad met een relatieve vochtigheid van 100%. Daarin is een temperatuur van 50 graden Celsius al erg heet.

Warme lucht trekt omhoog. Zo kan het voorkomen dat de temperatuur bij het plafond, ruim boven de 100 graden Celsius uitkomt en het bij de vloer ongeveer 30 graden Celsius blijft. Om deze reden hebben de meeste sauna-cabines banken op verschillende hoogten. 
 
In de sauna kan de lichaamstemperatuur tot 39 graden Celsius oplopen. De bloedvaten verwijden zich, de huidporiën gaan open, en de zweetklieren worden in werking gesteld. Dit zweten wordt als reinigend ervaren, daarom wordt het bezoeken van een sauna ook wel als 'saunabad' aangeduid in de zin van persoonlijke verzorging. Ook mentaal wordt zo’n heteluchtbad door regelmatige saunabezoekers als poriënreinigend en als ontspannend ervaren.
 
Baby’s mogen natuurlijk niet mee in de sauna, omdat zij hun inwendige lichaamstemperatuur nog onvoldoende kunnen regelen.

Een complete saunagang duurt anderhalf tot twee uur, inclusief rusten en wat drinken. Eén van de gevolgen van een sauna-bad is dus dat men gaat zweten, waardoor de huid wordt gereinigd. Het vuil, dat in de poriën zit, wordt naar buiten gedreven.

Zou men in de sauna een badpak of zwembroek aanhouden, dan zal de badkleding dit deels opnemen, waardoor de onderliggende huid kan gaan irriteren en ontsteken door het ophopende vuil, hetgeen dan weer kan resulteren in Miliaria rubra. Met het douchen kan dit onvoldoende worden afgespoeld: noch van de kleding, noch van de huid. Om die reden blijft badkleding in elke sauna achterwege. En, vrouwen die ongesteld zijn, adviseren elkaar wel op het internet.

Miliaria rubra is Latijn voor 'rode gierstekorrels', een lastige maar onschuldige huidaandoening waarbij de uitgangen van zweetklieren verstopt raken zodat er pukkeltjes ontstaan door geblokkeerd zweet. Deze zijn wat rood en jeuken, soms treden kleine blaasjes op, vooral in warme, vochtige klimaten. Maar, het goede nieuws is dat het meestal na enkele weken overgaat.

Bron: Wikipedia

Organisaties gespecialiseerd in sauna


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in sauna op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht