ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Rollenspel

Bij een rollenspel spelen twee of meer deelnemers elk minstens één rol. Een rollenspel kan gebruikt worden als psychologische test of als onderwijskundige methode.

Rollenspelen worden onder meer gebruikt als therapie, als psychologische of andere test, of als trainingsmethode. Hierbij nemen twee of meer personen (en eventueel één of meer trainingsacteurs) deel aan een rollenspel, waarbij een bepaalde (vaak lastige) situatie wordt nagebootst.

Een voorbeeld hiervan is een 'slecht nieuws gesprek' voor artsen, waar een acteur de patiënt is, die te horen krijgt dat hij ernstig ziek is en de aankomend arts dit gesprek kan oefenen. Onder andere bedrijfstheater en communicatietrainingen maken vaak gebruik van rollenspelen bij het inoefenen van vaardigheden.

Ook in de wereld van de verkoop wordt aan rollenspel gedaan, waarbij – bijvoorbeeld - de ene persoon de verkoper is, en de andere ‘de moeilijke klant’, met een lijstje van bezwaren.

Familieopstellingen, bijvoorbeeld, ook wel systemisch werken genoemd, is een vorm van psychotherapie, waarbij een deelnemer een vraagstuk inbrengt waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Voor de hoofdrolspelers in dat vraagstuk, vaak familieleden van degene die het vraagstuk inbrengt, worden andere deelnemers uitgekozen als ‘vertegenwoordiger’, of ‘representant’. Deelnemers krijgen door de vragende deelnemer een plaats in het vertrek ten opzichte van de andere deelnemers, deels geholpen door de therapeut.

Er ontstaat zo een tableau-vivant dat achterliggende aspecten van het vraagstuk laat zien, door de opgestelde mensen te ondervragen over hun gevoelens en attitudes ten opzichte van elkaar en de situatie. Er komen verstrikkingen aan het licht - soms uit eerdere generaties - die hebben geleid tot stagnatie in het huidige leven van de deelnemer. Aan de hand van eenvoudige instructies van de begeleider, brengen de representanten beweging in de stagnatie.

Bron: Wikipedia

Rollenspel kan ook gebruikt worden om het seksuele aan te kaarten, of op een therapeutische manier te beleven, waarbij men er altijd moet voor zorgen dat er geen intiem contact plaatsgrijpt tussen patiënt en therapeut, zo niet vervalt men vrij snel in de wereld van de prostitutie of van sadomasochisme. Deze laatste is een cultivering van instinctieve oerdriften en een combinatie van sadisme, zijnde: plezier in het aandoen van pijn, en masochisme: plezier in het ondergaan en onderdrukken van pijn.

Bij SM-rollenspel dienst de dominante rol van de top(s) - bijvoorbeeld opvoeder, agent, cipier - als context om door bottom(s), gespeelde onderdanige personage(s) te vernederen, slaan enzovoort, bij fetisjisten veelal met vaste componenten - zoals kostuums en werktuigen - bij anderen juist als exploratie of variatie.

Voor het sadomasochistische spel, inclusief BDSM (Bondage en Discipline (BD), Dominantie en Submissie (DS) en Sadisme en Masochisme (S&M of S/M) kan gebruik worden gemaakt van speciaal daarvoor gemaakte 'speeltjes'. Bijvoorbeeld: instrumenten die de vrijheid beperken zoals halsband, hand- en voetboeien, Andreaskruis, touw en mondknevel; seksspeeltjes zoals buttplug, dildo en vibrator; instrumenten om mee te slaan zoals cane, bullwhip, single tail, plak, gesels; elektrospeeltjes zoals elektrische vliegenmepper, laagspanningsapparatuur en violet wand, en overige instrumenten om pijn en/of genot mee te veroorzaken zoals naalden en messen.

Soms worden ook objecten die al in huis beschikbaar zijn als 'speeltje' gebruikt, zoals bijvoorbeeld pollepels, boterkwastjes, uienkam, wasknijpers of ijsblokjes.

Ook wordt er gebruik gemaakt van rollenspelen, zoals meester(es) en leerling(e)/slaaf of slavin, gevangenis, ondervraging van een geheime agent(e), French maid (Frans dienstmeisje), pony-play (de sub wordt door middel van allerlei hulpstukken, zoals een anaal ingebrachte paardenstaart en een mondbit, als een pony gedresseerd), middeleeuwse kerkers en inquisitie, nonnen, paters, biechtelingen/-es die zich laten kastijden, enzovoorts, enzovoorts.

Een extreme en gevaarlijke vorm van sadomasochisme is wurgseks: het ervaren van seksueel genot door het dichtknijpen van de keel met of zonder hulpmiddelen.

Bron: Wikipedia

Organisaties gespecialiseerd in rollenspel


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in rollenspel op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht