ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Pijnbestrijding

Acute pijn is een alarmerend signaal voor het lichaam en over het algemeen te wijten aan een ziekte, die snel evolueert. Het komt, bijvoorbeeld, veel voor na een heelkundige ingreep.

Chronische pijn, daarentegen, is een pijn die langer dan drie maanden aanhoudt, of herhaaldelijk terugkeert. Over het algemeen wordt een onderscheid gemaakt tussen: pijn tengevolge van kanker en aids; en 'niet-kwaadaardige' pijn tengevolge van lage rugpijn, rugpijn, migraine, enzovoorts.

In het gunstigste geval is de oorzaak van de pijn duidelijk en ook behandelbaar. Dan kan het volstaan met het wegnemen van de oorzaak van de pijn. Wanneer iemand enorme tandpijn heeft, kan men bijvoorbeeld de desbetreffende tand verwijderen. In vrijwel de meeste gevallen neemt de pijn af wanneer de oorzaak aangepakt wordt, om in de loop van de tijd uit te doven.

Helaas zijn nog niet alle soorten pijn te bestrijden, noch te voorkomen. Neuropatische pijn, een pijn die het zenuwstelsel zelf ontstaat, is een voorbeeld van pijn die moeilijk dan wel dikwijls onmogelijk te behandelen is. Wat echter altijd belangrijk is, is een gedetailleerd inzicht in de geschiedenis en oorzaken van de pijn. Alleen op deze manier is een adequate pijnbehandeling te selecteren en toe te passen.

- Fysiotherapie en ergotherapie lijken een sterk effect te hebben op de vermindering van pijn.

- Psychotherapie kan bijdragen aan de pijnverlichting en bestrijding, ook al is de pijn primair lichamelijk. Pijn kan namelijk veranderingen veroorzaken in de psychische gesteldheid van iemand waardoor de pijnklachten kunnen verergeren. Door middel van onder meer ontspanningsoefeningen, hypnose en gedragstherapie, praatgroepen kan men de pijn ietwat verlichten. Wel dient men hierbij rekening te houden, dat indien het brein de hypnotische suggesties aanvaardt, de pijn en de bron ervan er nog steeds zijn, alhoewel men het niet meer als dusdanig ervaart.

- Onder de alternatieve geneesmethoden vallen verder: acupunctuur, acupressuur, reiki, massage, aromatherapie, muziektherapie, baden, sauna, EFT, infrarood, neurostimulatie, diverse hypnosetherapieën, homeopathie, en veel meer.

Alles hangt dus af van met welke pijnen men wordt geconfronteerd - en, van de therapie, die - volgens eigen geloof, kennis en overtuigingen - het beste bij die persoon past.

Organisaties gespecialiseerd in pijnbestrijding


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in pijnbestrijding op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht