ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Mézièresmethode

De Mézièresmethode, ontwikkeld door Françoise Mézières (1909-1991), een Franse kinesitherapeute, wil met behulp van rekoefeningen op het ritme van de ademhaling het totale lichaam laten revalideren. Ze herstelt spanningen en verstoringen van de balans waaruit talloze klachten voortkomen.

Onder invloed van inspanning trekken de spieren zich spontaan samen: dit verschijnsel doet zich vooral voor op de gehele achterste spierketting, die loopt van de oren tot de schedelbasis en doorloopt onder de voetzolen. Dat verergert de krommingen van de wervelkolom en veroorzaakt spanning en pijn.

Uitgaande van dit gegeven heeft Mézières rektechnieken ontwikkeld die de spierkettingen weer lang maken, waardoor rugpijn, peesontstekingen, gewrichtspijn, enzovoorts, worden tegengegaan.

De samentrekkingen zijn niet alleen het gevolg van fysieke inspanning. Het lichaam moet zich aanpassen aan zijn omgeving (leefwijze, dagelijkse houding op het werk, in de auto) en omgaan met stress: het ontwikkelt defensieve reflexen. Al die reflexen - door Mézières 'analgetische a-priorische reflexen' genoemd - verstoren het evenwicht in het lichaam, waardoor allerlei aandoeningen kunnen ontstaan.

Binnen de spierkettingen zijn de spieren onderling afhankelijk: zo is een armspier verbonden met een hele reeks rugspieren. Daardoor kan de oorzaak van pijn heel veraf liggen van het punt waar die zich manifesteert. Mézières heeft dus oefeningen bedacht die de spierkettingen in hun geheel aan het werk zetten en het totale lichaam belasten.

Binnen het kader van de Mézièresmethode worden ademhalingsoefeningen beschouwd als dubbel noodzakelijk. Enerzijds kan het lichaam zich daardoor blijven ontspannen en kan men zich concentreren tijdens de revalidatie. Anderzijds speelt de ademhaling een zeer belangrijke rol in de mechanische werking van de wervelkolom.

Organisaties gespecialiseerd in mézièresmethode


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in mézièresmethode op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht