ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Meridianen

Er bestaan verschillende meridiaantechnieken op de markt. De meeste zijn gebaseerd op de wereld van de traditionele Chinese geneeskunde en vindt zijn toepassing in, bijvoorbeeld, de acupunctuur, shiatsu en acupressuur.

Volgens deze traditionele Chinese geneeskunde circuleert energie, qi genaamd, door het lichaam en volgt hierbij specifieke met elkaar verbonden banen. Deze banen worden meridianen genoemd. Onderbrekingen in het stromen van de energie - zoals wanneer deze stagneert, wordt geblokkeerd, of ergens anders naar toe vloeit - worden gedacht te worden veroorzaakt door emotionele of fysieke problemen. Om deze onderbrekingen en daarmee de problemen op te heffen worden specifieke punten, acupunctuurpunten genaamd, of tsubo in de Japanse geneeskunst, op de meridianen gestimuleerd met behulp van naalden (acupunctuur), druk (acupressuur, of shiatsu), door het gebruik van meridiaankogels, via bestraling met kleurlicht, of op andere manieren.

De publicatie 'Standard acupuncture nomenclature' van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft een lijst van ongeveer 400 acupunctuurpunten en 20 meridianen die vrijwel al deze punten verbinden.

Een andere Meridaantechniek is gekend onder de naam 'Meridiaankleurentherapie', ontwikkeld door Christel Heidemann. Zij combineerde de bindweefselmassage en de oude Chinese filosofie, die ten grondslag ligt aan de acupunctuur, met de antroposofische geneeskunde van Rudolf Steiner.

De 12 meest belangrijkste meridianen in de Chinese geneeskunde zijn: longmeridiaan - dikkedarmmeridiaan - dunnedarmmeridiaan - maagmeridiaan - miltmeridiaan - hartmeridiaan - blaasmeridiaan - niermeridiaan - pericardiummeridiaan - drievoudige verwarmermeridiaan - galblaasmeridiaan en levermeridiaan.

- De longmeridiaan loopt aan beide zijden van het lichaam en begint op de borst vlak onder het sleutelbeen, van daaruit loopt hij over de schouder naar de elleboog via de buitenzijde van de onderarm, over de pols en eindigt op de duim.

- De dikkedarmmeridiaan loopt vanaf de wijsvinger (duimzijde) ter hoogte van de nagelriem via de buitenkant van de arm en de bovenzijde van de schouder via de hals tot naast de neusvleugel.

- De dunnedarmmeridiaan begint op beide handen aan de zijkant aan de nagelrand van de pink en loopt langs de zijkant van de hand langs de pols en de onderarm en loopt aan de binnenzijde van de elleboog via de bovenarm, over het schouderblad naar de nek, naar de kaak en eindigt bij het oor.

- De maagmeridiaan loopt aan beide zijden van het lichaam en begint onder het oog. Vandaar loopt de meridiaan naar de wang en via de kaak weer omhoog naar het voorhoofd, dan omlaag naar de keel, over het sleutelbeen, borst, buik en langs de navel, via de lies naar het bovenbeen en de knie naar de onderbeen en eindigt op de tweede teen.

- De miltmeridiaan begint aan het uiteinde van de grote teen en loopt aan de binnenzijde van het been omhoog, via de buik naar de borst en eindigt bij de oksel.

- De hartmeridiaan loopt zowel aan de linker- als aan de rechterkant van het lichaam.

- De blaasmeridiaan begint in de ppghoeken aan de zijde van de neus en loopt omhoog naar het voorhoofd over de schedel naar het achterhoofd. Vervolgens gaat deze omlaag langs de dwarsuitsteeksels van de ruggenwervels, langs het heiligbeen en het stuitje en dan weer omhoog naar de nek tot de stuit (net naast de eerder beschreven gedeelte), verder omlaag over de bil, achterbeen, knieholte, kuit, enkel en eindigt aan de buitenzijde van de voet aan de nagel van de vijfde teen.

- De niermeridiaan loopt aan beide zijden van het lichaam en begint onder de voet en loopt omhoog aan de binnenzijde van de enkel, via de binnenzijde van het onderbeen via de knie en bovenbeen, via de lies naar de geslachtsorganen en loopt omhoog langs de navel over de borst naar het sleutelbeen, keel en eindigt bij de oren.

- De pericardmeridiaan begint boven de tepel en loopt via de arm naar het uiterste punt van de middelvinger.

- De drievoudige verwarmermeridiaan begint aan het uiteinde van de vierde vinger en loopt via de achterzijde van de arm naar de schouder en loopt omhoog naar de nek, over de bovenkant van het oor tot de buitenkant van het oog.

- De galblaasmeridiaan loopt aan beide zijden van het lichaam. Het begint aan de buitenzijde van de ooghoeken en loopt naar en rond het oor, cirkelt enkele malen over het achterhoofd naar het voorhoofd, via die schouder naar de zijkant van de borst. Vervolgens loopt deze aan de zijkant van de romp naar de heup, zijkant bovenbeen, knie, onderbeen, enkel en eindigt op de vierde teen bij de nagelrand.

- De levermeridiaan begint op de grote teen en loopt omhoog over de voet via de binnenzijde van de enkel naar de binnenzijde van de knie, naar de lies en loopt over het geslachtsorgaan over de buik en eindigt bij de ribben. 

Organisaties gespecialiseerd in meridianen


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in meridianen op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht