ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Macrobiotiek

Macrobiotiek is een voedings- en gezondheidsleer, die berust op ideeën uit het zenboeddhisme en is ontwikkeld door de Japanner George Ohsawa (1893-1966). Het woord is afgeleid van het Griekse 'makros', dat 'groot' betekent en 'bios' dat 'leven' betekent. Samen houdt het 'kunst om tot een veelomvattend leven te komen' in. De leer is een combinatie van 5.000 jaar oude ervaring en kennis van het Japanse Zen, Boeddhisme en de westerse wetenschap, en gebaseerd op de filosofie dat er in een mensenleven evenwicht dient te zijn tussen yin en yang.

Macrobiotische voeding is in hoofdzaak veganistisch. De producten dienen biologisch te zijn geteeld en groenten en fruit dienen uit eigen streek te komen. Bovendien mogen ze niet uit blik komen, noch in kassen zijn verbouwd. 

Belangrijke bereidingstechnieken bij macrobiotische voeding zijn koken onder druk, kort frituren (tempura) en stomen. Andere kooktechnieken zijn: blancheren, persen, fermenteren, alsook pickelen, stoven, en sauteren, met of zonder olie. Om gerechten op smaak te brengen, wordt in plaats van tafelzout vaak ongeraffineerd zeezout, of miso gebruikt.

Het macrobiotische standaard-dieet ziet er als volgt uit: 50-60% granen en graanproducten - 20-25% groenten - 12% peulvruchten en zeewier - 6% soep - 7% andere producten. Ondanks de bestaande kritiek is het naar het schijnt wel mogelijkheid om een gezonde voeding samen te stellen binnen de richtlijnen van de macrobiotiek. Voor de ingrediënten kan men best naar een reformwinkel gaan, of in een macrobiotische winkel binnenstappen.

Organisaties gespecialiseerd in macrobiotiek


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in macrobiotiek op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht