ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Kneippkuur

Mogelijk ook bekend als kneipp methode.

De Kneipp methode, ook gekend onder de naam 'Kneippkuur', is een bepaalde vorm van hydrotherapie genoemd naar Sebastian Kneipp (1821-1897), die eerst wever werd en daarna priester.

In 1846 kreeg Kneipp tuberculose en in 1849 stortte hij geheel in elkaar. In die periode putte hij moed en hoop uit een boek van de arts Johann Siegmund Hahn uit 1743, waarin de werking van het water werd beschreven.

Nadat hij zichzelf in datzelfde jaar genezen had van tuberculose  - toen nog als ongeneeslijk beschouwde - door steeds kort te baden in de koude rivier de Donau, begon hij zich intensief bezig te houden met de gezondheidsbevorderende kracht van water en de genezende werking van specifieke planten. Deze Donau-ervaring vormde in feite de geboorte van de Kneipp watertherapie: Eerst door lichamelijke inspanning je lichaam opwarmen, dan heel even je lichaam snel laten afkoelen in koud water, vervolgens je niet afdrogen en direct weer je lichaam opwarmen door lichamelijke inspanning.

Op 5 augustus 1852 werd hij in de Augsburger Dom tot diaken gewijd, een dag later tot priester. Als priester predikte hij het kuren met natuurlijke middelen, onder meer baden in afwisselend warm en koud water en toegediend volgens welomlijnde principes, maar ook het zich blootstellen aan zonlicht en gezonde lucht is.  De afwisseling van warm en koud water stimuleert de bloedsomloop.

Voor Sebastian Kneipp hoorden daarbij ook regelmatig bewegen, gezonde voeding en zorgen voor een innerlijke balans. Hij is hiermee een pionier van de holistische benaderingswijze. De naam Kneipp staat voor de gedurende vele generaties opgebouwde vakkennis en ervaring op het gebied van geneeskrachtige planten en kruiden en farmaceutische producten.

In 1886 verscheen zijn eerste boek 'Meine Wasserkur', waarin hij reeds over geneeskrachtige kruiden schreef en dat een hoofdstuk bevatte over gezonde voeding. Het boek was een groot succes en zorgde voor een groeiende toestroom van patiënten in plaats van deze te verminderen, wat eigenlijk wel de bedoeling van het boek was. En zo kreeg Kneipp, samen met een arts die de diagnoses stelde, dagelijks meer dan 150 patiënten op zijn spreekuur. In 1889 gaf Kneipp zijn tweede boek uit met de titel 'So sollt Ihr leben', waarin zijn opvoedkundige principes op het gebied van gezondheid staan beschreven. Er volgden nog meer boeken als 'Ratgeber für Gesunde und Kranke' (1891) en 'Mein Testament' (1894), waarin hij de laatste veranderingen en ontwikkelingen beschrijft ten aanzien van zijn geneesmethoden die steeds verfijnder worden.

Sebastian Kneipp heeft in Bad Wörishofen drie instellingen opgericht: het priesterhuis 'Sebastianeum' (1891), het  'Kinderasyl' (1893) en het 'Kneippianum' (1896).  Sinds die tijd werken deze drie instellingen in de geest van Kneipp bij het helpen van zieke mensen. Een 'Kneippkuuroord' is dus een kuuroord waar gekuurd kan worden volgens Kneipp's principes. Onderdeel van een Kneippkuuroord is de 'Wassertretstelle', een ondiep waterbassin - een soort voetenbad - met een metalen hekje, waar de patiënt ter plaatse in het water 'wandelt'.

De afkoelslang - de zogenaamde 'Kneipp-guss' - is ook door Kneipp ontwikkeld. Het is een 2 à 3 meter lang soort brandslang met een doorsnede van ongeveer 2 centimeter, die in badhuizen en sauna-bedrijven gebruikt wordt als één van de manieren om af te koelen. De ene zijde van de slang is op een koudwaterkraan aangesloten, de andere zijde is open. Er is geen mondstuk of iets dergelijks op gemonteerd. De kraan wordt dan zover opengedraaid tot - wanneer het uiteinde van de slang recht naar boven wijst - het water dat eruit stroomt een hoogte van ongeveer 10 centimeter bereikt.

Nadat de waterstraal is ingesteld wordt het uiteinde van de slang horizontaal gehouden en volgens een bepaald patroon het lichaam afgespoeld. Het water moet rustig - zonder te spatten - als een film over de huid stromen. De badgast kan deze handeling zelf doen of worden geassisteerd door een tweede persoon.

Kneipp was in wezen de grondlegger van een nieuwe benadering van geneeskunde, gebaseerd op de volgende vijf pijlers: 1) Hydrotherapie - 2) Kruidengeneeskunde - 3) Beweging en trainen - 4) Voeding: een dieet van volkoren granen, groenten en beperkt gebruik van vlees - In Noorwegen is Sebastian Kneipp vooral bekend om het zogenaamde 'Kneipbrød': een door hem ontwikkeld en zeer populair soort volkorenbrood, en tenslotte 5) Spiritualiteit: Kneipp geloofde dat een gezonde geest leidt tot een gezond persoon.

Organisaties gespecialiseerd in kneippkuur


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in kneippkuur op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht