ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Illusionisme

Mogelijk ook bekend als goochelen.

Goochelen... Iemand die de kunst van het goochelen beoefent, noemt men een goochelaar, mentalist of illusionist.

"Wat heeft goochelen te maken met spiritualiteit en alternatieve wetenschappen?" zou je jezelf kunnen afvragen."Veel!" is een aanvaardbaar antwoord. Vooral, indien je weet hoeveel trucage er in het verleden werd gebruikt om te 'bewijzen' dat er leven na de dood is en geesten aan ons kunnen verschijnen, dat een mens in staat is de wetten van de zwaartekracht te doorbreken teneinde te kunnen leviteren, dat men vorken en lepels met behulp van de geest kan ombuigen, dat Filipijnse genezers tumoren uit het lichaam van een zieke kunnen verwijderen, enozvoorts, enzovoorts.

Velen spelen in op zowel de goedgelovigheid, als op de verbeeldingswereld, evenals op de onwetendheid van de irrationele mens.

Kortom: van zodra men zich bezighoudt met de werelden van de parapsychologie en spiritualiteit is het zelfs aangeraden om zoveel mogelijk goocheltrucs te kennen. Ik bedoel: weten hoe ze precies in elkaar zitten.

Je mag aan bepaalde dingen geloof hechten, maar daarom zijn het nog altijd geen waarheden. James Randi, bijvoorbeeld, looft reeds jarenlang een miljoen dollar uit aan eender wie kan bewijzen dat hij/zij in staat is uit te voeren wat hij/zij pretendeert. Randi is dus niet geïnteresseerd in hoe mensen beweren iets te kunnen. Het énige dat zij hoeven te doen om de prijs te winnen is laten zien - onder gecontroleerde omstandigheden, die fraude of zelfbedrog uitsluiten - dát ze het wel degelijk kunnen.

Tot op heden is er nog niemand in geslaagd dat geld op te strijken: geen psychometrist, geen astroloog, geen homeopaat, geen pendelaar, geen waarzegger, geen eender wie.

De 83-jarige Randi is ook iemand die weet hoe goocheltrucs werken en op YouTube legt hij er zeer vele van uit. Niet moeilijk: hij is - of was - een goochelaar van beroep, maar tegelijkertijd een scepticus en bestrijder van wat hij noemt 'pseudo-wetenschappen'.

Goochelen behoort nu eenmaal tot de weredl der illusies - en, hoe meer je ervan afweet, hoe sneller je iemand kunt ontmaskeren. Zoals een Uri Geller, bijvoorbeeld, die erom bekend staat lepels te kunnen buigen en stilstaande uurwerken opnieuw te doen werken. Tussen haakjes: hij begon zijn optredens in de beginjaren '70 van vorige eeuw als goochelaar in nachtclubs in Tel Aviv. Toch heeft hij ongelooflijk veel aanhangers. Mensen, die effectief geloven dat hij over een 'gave' beschikt.
Organisaties gespecialiseerd in illusionisme


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in illusionisme op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!

Boeken over illusionisme


De wereld vol magie
De wereld vol magie
Sylvia Schuyer
10/10
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht