ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Geomantie

Geomantie, of Geomantiek, afgeleid van het Griekse 'geo', dat' aarde' betekent, en 'manteia' dat voor 'waarzeggerij' staat, is traditioneel verbonden met een methode om de toekomst te voorspellen - of, gelijk aan het raadplegen van een orakel, waarbij markeringen, die iemand in het zand maakt, geïnterpreteerd worden.

In sommige delen van Afrika bestaat de traditionele vorm van geomantie er uit om, via het werpen van een handvol aarde, patronen te interpreteren van het neergevallen zand. Het doet ons zo'n beetje denken aan het werpen van runenstokjes, of de duizenbladstelen bij de I Tjing. Varianten hierop zijn het gedrag van een insect of muis gadeslaan als 'vertegenwoordiger van de wereld van de aardgeest', en één van de oudste vormen van geomantie die in West-Afrika ontstond.

In China brengt de waarzegger zich in een trance en begint dan willekeurige strepen te trekken op de grond, die dan geïnterpreteerd worden door een helper.

In Korea werd deze praktijk gepopulariseerd door de boeddhistische monnik Toson. In Korea bestaat de kunst van de geomantie er uit om de topografie van een landschap te interpreteren, om van daaruit toekomstige gebeurtenissen te kunnen voorspellen. Deze beoefenaar van geomantie werd, bijvoorbeeld, ook geraadpleegd in geval van een verhuis.

Geomantie was in de 19e eeuw ook een verplicht studieonderdeel bij de 'Hermetic Order of the Golden Dawn'; een magische orde, waarvan de magiër Aleister Crowley lid was.

In de 19e eeuw vertaalden christelijke missionarissen ook Feng Shui als een vorm van geomantie. Maar dat was niet correct naar het schijnt. Na de introductie in Westerse landen gingen veel westerlingen Feng Shui beschouwen als een vorm van geomantie, die enkel en alleen tot doel had de juiste plaats van meubels, of boeddhistische amuletten in een huis vast te stellen.

Om geomantie te beoefenen heb je een zandgrond nodig, een zandbak volstaat, en een stokje waarmee je in dat zand prikt. Dat putjes prikken in het zand kun je natuurlijk ook doen met potlood en papier. Je zet daarbij zonder bewust te tellen een aantal stippen op een rij, en je maakt op die manier vier rijen onder elkaar.

Elke rij bestaat uit een even of oneven aantal puntjes - of putjes - en dat noteer je op deze manier: O O voor even en vrouwelijk/passief  - en, O voor oneven en mannelijk/actief. Jazeker, Pythagoras zei het al en ook de oude Chinese filosofen dachten het: oneven getallen zijn autonoom en mannelijk, even getallen zijn deelbaar door 2 en vrouwelijk.

Dit herhaal je tot je vier rijen hebt. Als je klaar bent, heb je een figuur gevormd, die een antwoord op je vraag oplevert volgens de regels van de geomantie. Voorbeeld:
 

O O
O O
O
O


In bovenstaand geval levert het de figuur 'Fortuna Major' op, wat groot geluk, kracht en veel succes betekent in wat men onderneemt. Astrologische gezien, wordt het met het dierenriemteken Leeuw geassocieerd, met de goden Apollo en Jupiter en met de engelen Michael en Verchiel.

De figuren die men in de geomantie verkrijgt, doen ons dan weer denken aan de trigrammen en hexagrammen van de I Tjing.

Elke figuur is dus uit vier lijnen samengesteld, en elke lijn bestaat uit één of twee punten. Elke lijn staat ook voor één van de vier elementen, zijnde: vuur, lucht, water en aarde. Indien zo'n lijn één enkel punt bevat, wil dat zeggen dat deze lijn actief is. Wanneer er in zo'n lijn twee punten staan, dan is het element passief.

Maar, vooraleer je aan dit eindresultaat komt, moet je wel eerst iets anders doen. Onderstaand afbeelding en bijgevoegde tekst maakt alles veel duidelijker...

Bron: WikipediaOmdat er vier lijnen zijn, en omdat elke lijn slechts actief of passief kan zijn, zijn er 2 tot de vierde macht, of 16 verschillende figuren mogelijk. De verschillende combinaties van elementen geven de verschillende representaties, of manifestaties van de energiewaarde van het verkregen figuur weer. Daarna volgt de interpretatie.

Bronnen: Wikipedia, et cetera

Organisaties gespecialiseerd in geomantie


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in geomantie op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht