ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Fysiognomie

Mogelijk ook bekend als gelaatkunde.

Cesare Lombroso, eigenlijk Ezechia Marco Lombroso, (1835-1909) was een Italiaans criminoloog, geboren in een welvarend Joods gezin. Hij verbreidde het idee van geboren crimineel door biologisch determinisme. Misdadigers hebben bepaalde uiterlijke kenmerken of afwijkingen.

Fysiognomie, of gelaatkunde, is het streven naar kennis van het karakter en de en persoonlijkheid door middel van de studie van de bouw en het voorkomen van het gelaat. Criminelen zouden volgens hem herkenbaar zijn aan fysieke atavistische stigmata, zoals brede kaken, diepliggende ogen, vaak doorlopende wenkbrauwen, een asymmetrisch gezicht, hoge jukbeenderen, afwijkende oren, haviksneus, vlezige lippen en dergelijke.

Lombroso baseerde zijn theorie op onderzoek onder duizenden gevangenen. Zijn theorie legt een verband met de evolutietheorie. Criminaliteit, zo stelde Lombroso, was iets primitiefs dat vanzelf zou verdwijnen wanneer de evolutie haar gang zou kunnen gaan. Mensen die ernstige misdaden begingen, waren in deze opvatting individuen die (nog) erfelijke eigenschappen bezaten die de meeste mensen tijdens de evolutie zijn kwijtgeraakt. In plaats van te evolueren, degenereerden zij. Toch was Lombroso ook één van de eerste verdedigers van een meer humane behandeling van gevangenen - juist omdat zij geen schuld droegen aan hun misdadigheid.

Gelaatkunde vandaag

De hedendaagse gelaatkunde steunt zowel op de genetica evenals op de constitutieleer. Het werkt vanuit verschillende vakdisciplines, dat elkaar perfect aanvult voor een complete karakterbeschrijving. De vorm van de neus, de ogen, de mond, de oren, de wenkbrauwen, de kaak en kin, het voorhoofd vertellen allemaal hun eigen verhaal over de mens.

Bijvoorbeeld: mensen met vooruitstekende blozende wangen, grote ogen met een sterk doordringende blik en een brede mond zijn erg gedreven, hebben veel wilskracht, gaan recht door zee en hebben een extraverte instelling. Ze dragen hun hart op hun tong, zijn recht voor de raap en hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Zij lijden vaak aan hoge bloeddruk, transpireren veel en hebben altijd een warm, soms wel te warm gevoel. Daarom worden ze ook het Vuurtype genoemd.

Mensen met een rond gezicht, een korte neus, smalle mond, dikke lippen, kleine ogen met een afwezige blik horen tot het watertype en hebben precies de omgekeerde eigenschappen. Het zijn personen die naar binnen zijn gekeerd, ze hebben weinig wilskracht en zijn niet gedreven. Zij laten niet gemakkelijk het achterste van hun tong zien, ze zijn introvert. Dit type rekent men tot het Gevoelstype, met weinig belangstelling voor de directe omgeving. Ze houden van stilte, zijn heel behulpzaam en kunnen moeilijk neen zeggen. Ze zijn steeds op zoek naar waarderen, naar een emotionele beloning voor al hun inzet. Ze houden gemakkelijk vocht vast en lijden daardoor aan overgewicht. Ze houden ook hun gevoelens vast en blijven gemakkelijk met problemen zitten.

Dan zijn er mensen met een smal hoofd, een hoog en smal voorhoofd, lange neus, grote oren die los staan van het hoofd en een smalle rechthoekige kin. Meestal horen deze mensen tot het smalle, slanke en sportieve type. Ze zijn heel beweeglijk, sporten veel, leggen gemakkelijk sociale contacten, spreken vlot en hebben een rijke fantasie. Zij houden van uitdagingen en nemen gemakkelijk risico's. Ze staan op hun vrijheid en weten zich in alle netelige omstandigheden er uit te praten. Het gaat hier om het Luchttype. De persoonlijkheid en de lichaamsbouw, en daardoor ook het gelaat, stemmen met elkaar overeen.

Zijn tegenpool is het Aardetype. Dit type heeft een krachtige lichaamsbouw en het hoofd heeft eerder een vierkantige vorm. Een brede kin, een brede mond met opvallend dunne bovenlippen, de mondhoeken hangen af en de neus is krachtig en breed met ruitvormige neusvleugels. De ogen zitten gevangen onder de wenkbrauwen. Dit type heeft een droge huid en vertoont vrij vroeg rimpels en groeven. Het Aardetype houdt van zekerheid en veiligheid, van een goede planning en heeft gevoel voor structuur maar ook orde en netheid. Het aarde- type is een perfectionist, een harde werker, houdt van concrete zaken, gezond verstand en laat zich niet gemakkelijk afleiden. Dit type heeft een hekel aan veranderingen en blijft daarom erg trouw aan tradities, gewoontes maar ook aan personen. 

Het gezicht is een open boek en daar kunt u ontzettend veel uit afleiden. Hoewel het gelaatlezen zich baseert op het gehele gezicht, hebben ook de afzonderlijke delen hun betekenis. Je ogen, de spiegels van de ziel, leggen hun eigen accent. Enkele voorbeelden van interpretaties .

Dicht bij elkaar staande ogen wijzen op gezellige en kordate karakters. In je beroep kun je grote successen boeken, maar in je relaties dreig je de problemen van anderen aan te trekken, of zo jaloers te zijn dat het vaak niks wordt.
Ver uit elkaar staande ogen verraden openheid en een enorm vertrouwen. Voor een schitterende loopbaan vertrouw je wat té veel op anderen, maar in de liefde ontpop je je als een echte Romeo of Julia.

Kattenogen? Dan kun je een levensgenieter zijn. Je kunt last hebben van woedeaanvallen, die je afreageert op de mensen waar je het meeste van houdt. Je bent een harde werker, maar in de keuze van een partner ben je een ontzettende twijfelaar. Geen nood, want met die prachtogen is er geen gebrek aan aanbidders!

Halvemaan-ogen horen bij lieve mensen die snel tevreden zijn. Je bent realistisch, je kent je mogelijkheden en je hebt daar vrede mee. Vandaar ook de andere benaming 'vossenogen': de eigenaar is soms erg sluw.

Opstaande wimpers duiden op optimisme, sensualiteit, temperament en gevoel. Je bent voortdurend op zoek naar nieuwe uitdagingen.

Een zinnelijke blik? Dan kun je rekenen op veel aantrekkingskracht. Je bent verder ook emotioneel en je houdt van luxe.

En, wat kan jouw mond over jou aan de buitenwereld vertellen?

Volle lippen. Als ze allebei vol zijn, straal je als vrouw pure erotiek uit. Dat heb je zelf al ervaren, zeker!

Een volle bovenlip? Dan ben je een vlotte en overtuigende prater en een volbloed genieter. Je houdt van koken, kunst en vrijen.

Een volle onderlip? Dan word je als onbetrouwbaar bestempeld omdat je wel heel erg goed kunt praten en je uit de slag trekken.

Tuitlippen zijn geen kuslippen, seks is niet je eerste bekommernis. Je bent veeleer trots op jezelf en je mag door iedereen gezien worden! Je bent een toneelspeler bij uitstek, ook buiten het theater.

Lachende monden zien er altijd gelukkig uit en hoeven niet lang naar een partner te zoeken. Je komt betoverend over, maar vergis je niet: mannelijke lachers zijn geen playboys. Daar zijn ze te zacht voor.

Huilende monden zitten met het nadeel dat ze somberheid uitstralen. Vaak wacht je ook een ingewikkeld leven. Gelukkig ben je intelligent en leer je snel op eigen benen te staan.

Gelaatkunde is ook perfect indien u beroepshalve veel met mensen omgaat en gebaat bent bij meer mensenkennis. Naast de gelaatkunde kennen we ook de Chinese gelaatkunde, die het gelaat verdeeld in leeftijden en daarbij ook het gebit bestudeert.

Misschien is het interresant om alles over Psychognomie te lezen; een discipline ontwikkeld door de Belgische priester Paul Bouts. Een ander aanverwante discipline is de frenologie.

Organisaties gespecialiseerd in fysiognomie


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in fysiognomie op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht