ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Tomáš Halík heeft met ‘In het geheim geloven’ de Prijs Christelijke Boek 2021 gewonnen

Een persbericht van Medianetwerk Plus.
door Tsenne Kikke - maandag 13 december 2021 14:40

De winnaars van de prijzen Spirituele en Christelijke boek 2021 zijn bekend! Deze prijzen zijn een initiatief van de beroepsorganisatie van uitgevers van waardegedreven media, Medianetwerk Plus.

1) De Prijs voor het Spirituele Boek bekroont een auteur van een boek dat op een toegankelijke wijze bijdraagt tot de zoektocht naar zin, bezinning en bezieling in de huidige samenleving.

2) De Prijs voor het Christelijke Boek bekroont een boek waarin de monotheïstische godsdiensten centraal staan als zingever in de huidige tijd. Boeken die het voorbije jaar zijn uitgegeven of verspreid in Vlaanderen, in de Nederlandse taal, inclusief vertalingen, komen in aanmerking.

3) De prijs voor de laureaten bestaat uit een kunstwerk van een Vlaamse kunstenaar.

De uitreiking van de prijzen was gepland op 13 december 2021, in Gent - vandaag dus. Tomas Halik, wereldwijd zeer gewaardeerde Tsjechische filosoof en theoloog, was bereid een referaat te houden. Maar, de coronamaatregelen dwongen de organisatoren om deze activiteit af te gelasten. De uitreiking zal in beperkte kring gebeuren.

De Jury van de Prijs voor het Spirituele en Christelijke boek heeft uit 61 boeken – een recordaantal - ingestuurd door 14 uitgevers de laureaten voor 2021 geselecteerd. Dit zijn:

- Prijs Spirituele boek 2021: Erik Meganck  ‘Religieus atheïsme’  - uitgegeven door Damon.

De Jury: "Het boek van Erik Meganck is een uiterst originele en tegen de dominante tijdgeest schurende visie op filosofie. De beschouwingen over god en de ontkenning ervan in de filosofie van grote 20-21ste-eeuwse filosofen laten zien dat naar de kern van het leven zoekende filosofie wezenlijk is voor mensen die niet de neoliberale wereld van efficiëntie en rationalisme achterna hollen.

Van Feuerbach over Nietsche, Levinas tot  Derrida… twaalf filosofen worden geanalyseerd vanuit de vraag waarom deze gezaghebbende denkers er niet in geslaagd zijn om god definitief uit de westerse wereld te bannen. Dit alles behalve conventionele uitgangspunt wekt meteen nieuwsgierigheid en dwingt de lezer over zijn eigen positie na te denken. De uitgever had dit nog beter kunnen ondersteunen met een meer toegankelijke bladspiegel."

- Prijs Christelijke boek 2021: Tomáš Halik - ‘In het geheim geloven’ – uitgegeven door KokBoekencentrum.

In zijn autobiografie 'In het geheim geloven' vertelt Tomáš Halík over de hechte relatie die hij had met Vaclav Havel, Paus Johannes Paulus II en de Dalai Lama. Tomáš Halík groeide op tijdens het stalinisme en werd christen in een tijd van ernstige vervolging van de kerk. Hij maakte de Praagse lente mee en de Sovjetbezetting in 1968. Vanuit zijn autobiografie gaat Tomáš Halík in op fundamentele theologische vragen. Tevens biedt hij een fascinerende inkijk in zijn innerlijke crises en conflicten. Halíks levensverhaal is getekend door het communisme, geheimhouding en het constante dreigende gevaar. Dit maakt zijn boek tot een indringend getuigenis van een demonisch tijdperk.

De Jury: Het juryrapport: "De biografie van en door Tomáš Halík is een levensverhaal dat zich grotendeels afspeelt in het communistisch Tsjechoslowakije en het huidige Tsjechië, maar ook aandacht besteedt aan Groot-Brittannië of Rome. Doorheen elke bladzijde schemert een flits, en doorgaans veel meer, van een diepe religieuze overtuiging, die ruimte laat voor twijfel en gemis. Halík is een wereldwijd bekende en gewaardeerde theoloog, een meester die diepgang en eenvoud met elkaar verbindt. Dit  boek is een heel mooie wegwijzer naar ander werk van zijn hand.

Het biedt een heldere en genuanceerde blik op de oude spanning tussen Oost en West en wat daarna is gebeurd. In die zin laat het ook zien hoe veranderingsprocessen in werkelijkheid functioneren. Een gelaagd en uitermate scherpzinnig boek, bovendien uiterst prettig om te lezen."

Enkele uittreksels lezen? Of, aankopen? Klik op deze link.

In het geheim geloven | Tomáš Halík | KokBoekencentrum | Isbn 9789043533805 | € 29,99

Er is ook jaarlijks een Publieksprijs die gekozen wordt uit de lijst van de boeken die door de Jury is genomineerd. Er werden 958 stemmen uitgebracht. De winnaar 2021 kreeg 65 % van die stemmen en wint afgetekend de gunst van het publiek.

- De Publieksprijs 2021: Nikolaas Sintobin – 'vertrouw op je gevoel' -  uitgegeven door KokBoekencentrum - Lannoo.

De Jury: "De bekend(st)e internetpastor en jezuïet in ons taalgebied  is wellicht Nikolaas Sintobin. Dit boek steunt op de jezuïtische spiritualiteit. Ignatius van Loyola heeft van ‘het onderscheiden’ de kunst gemaakt om met aandacht en actief luisteren in het leven te staan. Op die manier keuzes maken, verstand en geloof allebei een plaats geven bij het behandelen van de vele vragen en dilemma’s die onze tijd oproept, daarover schrijft Nikolaas Sintobin. Het boek bewijst meteen dat een jezuïet niet per se paus hoeft te worden, maar dat hij ook gewoon een goed boek kan schrijven. Geschreven en geïllustreerd voor de hedendaagse lezer die 'te veel weet' om nog veel te lezen en met snelle teksten en illustraties van de digitale media vertrouwd is."

De jury van de Prijs voor Spirituele en Christelijke boek 2021 :

- Rik Torfs, ererector KU Leuven – voorzitter.
- Mieke Van Hecke, eredirecteur-generaal Katholiek Onderwijs Vlaanderen - vicevoorzitter.
- Yvonne Denier, professor, filosofe, ethica.
- Dirk De Wachter, professor, psychiater en auteur.
- Peter Malfliet, verantwoordelijke jeugd en gezinspastoraal bisdom Gent.
- Rik Van Cauwelaert, journalist-columnist.
- Wim Vandewiele, professor, godsdienstsocioloog (niet op de foto).

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht