ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Recent verschenen bij Sterck & De Vreese: 'In de ban van Mohammed'

Een Nederlandse vertaling van meer dan 60 onderhoudende Latijnse brieven van Nicolaes Cleynaerts.
door Tsenne Kikke - vrijdag 19 november 2021 18:36

De ‘alleskunner’ Nicolaes Cleynaerts (Clenardus, 1493-1542) was theoloog, classicus en succesvol didacticus. Op eigen houtje leerde hij Arabisch en trok hij naar Marokko om er de teksten en de cultuur van de islam te doorgronden. Hij ging op zoek naar oude Arabische manuscripten, bestudeerde de koran en discussieerde er met moslimgeleerden als Kharuf al-Tunisi.

Het was de levensdroom van de christen-humanist om een vreedzaam gesprek aan te gaan met de moslims, in de hoop hen voor het christendom te winnen. In Fez werd het een bitter ontwaken. Een fatwa werd zijn deel en noopte tot een heimelijke vlucht om het vege lijf te redden.

In dit boek presenteren Jan Papy en Joris Tulkens de Nederlandse vertaling van de meer dan zestig onderhoudende en – soms zelfs grappige – Latijnse brieven van Cleynaerts.

"We bezorgen de eerste volledige Nederlandse vertaling van alle bekende Cleynaertsbrieven, zodat het brede publiek eindelijk rechtstreeks kennis kan nemen van de markante pionier uit Diest en zijn tot de verbeelding sprekende Arabische avonturen."

- Jan Papy is Hoogleraar Latijnse Taal- en Letterkunde aan de KU Leuven. Zijn onderzoeksdiscipline is het renaissancehumanisme in Italië en de Nederlanden. Hij vertaalde werken van humanisten als Pico della Mirandola, Erasmus en Justus Lipsius.

- Joris Tulkens is classicus en auteur. Hij schrijft historische romans en is Cleynaertsexpert.

Jan Papy en Joris Tulkens – In de ban van Mohammed. Nicolaes Cleynaerts’ brieven uit de Arabische wereld | verschenen bij Sterck & De Vreese | ISBN 978 905615 797 5 | gebonden, 400 pagina’s | verkoopprijs € 35,00.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht