ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De kunst van het leven: de kern van Boeddha’s leer - Thich Nhat Hanh

De meest bijzondere lezingen van boeddhistische monnik over mindfulness, onze verbondenheid met de wereld en een gelukkig leven.
door Tsenne Kikke - donderdag 26 augustus 2021 18:00

'De kunst van het leven' van de nu 94-jarige Thich Nhat Hanh introduceert zeven transformerende meditaties, die een volkomen nieuw licht werpen op ons leven, onze relaties en onze verbondenheid met de wereld. De meditaties gaan terug op zijn laatste lezingen, kort voor zijn plotselinge ziekenhuisopname. Met veel persoonlijke ervaringen laat hij zien dat iedereen een gelukkig, vredig en actief leven kan leiden en ouderdom en dood open, vreugdevol en zonder angst tegemoet kan treden.

Reeds eerder maakte Thich Nhat Hanh melding van het feit dat je dankzij een simpele zitmeditatie een gelukkig gevoel kunt verkrijgen. Hij legde dit als volgt uit...

"De kunst om je lichaam stil te laten zitten, op een zodanige manier dat je je kunt ontspannen en op je gemak voelen, die bestaat. Het vraagt enige oefening, dat wel, maar het is mogelijk. Je beschikt werkelijk over het vermogen de stilte te ervaren, je beschikt echt over het vermogen om vrede aan te raken. Ieder van ons heeft een boeddha lichaam, maar we moeten de boeddha in ons wel een kans geven.

Veel mensen voelen zich zo rusteloos als ze stilzitten, dat het lijkt alsof ze op hete kolen zitten. Maar als we oefenen, zijn we in staat om ons rusteloze lichaam en onze rusteloze geest op een vaardige manier te temmen, zodat we in stilte kunnen zitten. Zodra we ontspannen en op ons gemak zijn, is er sprake van heling en welbehagen. Dan voelt het waar we ook zitten, alsof we in een heerlijk lentebriesje buiten op het gras zitten.

Waarom beoefen ik zitmeditatie? Omdat ik het prettig vind. Het heeft geen enkele zin om het te doen als je er niet van geniet. Het is geen zwaar werk. Iedere ademhaling brengt vrede, geluk en vrijheid. Gewoon zitten en niets doen is een kunst, de kunst van niets-doen. Je hoeft helemaal niets te doen. Je hoeft niet met jezelf in de clinch om stil te kunnen zitten. In vrede zijn vraagt niet om een inspanning. Aandachtig ademen is net zoiets als de zon die schijnt op een bloem. De zon dringt zichzelf niet op aan de bloem en hij probeert de bloem ook helemaal niet te veranderen. De warmte en energie van de zon doordringen de bloem op natuurlijke wijze. Je kunt gewoon gaan zitten en genieten van je in- en uitademing.

Je kunt je houding iets aanpassen, zodat je rug recht is, je benen comfortabel aanvoelen en je schouders open en ontspannen zijn, zodat je longen de ruimte krijgen. Als je zo zit, kan je adem op een natuurlijke manier stromen en je lichaam kan zich ontspannen. Met ontspanning komt heling. Diepe heling is pas mogelijk als je ontspannen bent. Je moet leren om je volledig op je gemak te voelen, om niets te doen.

Zitmeditatie is een teken van beschaving. We zijn tegenwoordig zo druk, dat we niet eens tijd hebben om te ademen. Beschaving wil zeggen: de tijd nemen om stil te zitten en vrede, vreugde en mededogen te ontwikkelen. Dit is onbetaalbaar.

Ga gewoon zitten en doe niets. Je bent blij dat je beseft dat je op deze prachtige planeet zit, die ronddraait in een heelal vol sterren. Je zit in de schoot van de aarde en boven je hoofd bevinden zich miljarden sterren. Als je kunt zitten en dit ziet, moet er dan verder nog iets zijn om voor te gaan zitten? Je beroert het universum en bent immens gelukkig."

'De kunst van het leven' van Thich Nhat Hanh bevat de kern van de Boeddha’s leer. Het boek biedt geen ontsnappingsroute naar een vage, gelukzalige plek. Integendeel: op de weg van geluk, begrip en liefde leren we ieder moment diep te beleven, hier en nu. Dan ervaren we vreugde, zelfs als de dood dichtbij komt.

Het boek aankopen via Bol.com? Of, er een uittreksel uit lezen? Klik dan op deze link!

Oprah Winfrey sprak met Thich Nhat Hanh in 2013...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht