ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wat is een wonder?…

Hoe zou jij een wonder omschrijven?…
door Tsenne Kikke - maandag 30 september 2019 6:25

Hoe moet ik dat nu in godsnaam via deze website gaan uitleggen, en daarbij hopen of verwachten dat mensen, die geen benul hebben van wat Zelfkennis precies inhoudt, me begrijpen?

Niemand beter dan Georges Ivanovitch Gurdjieff kon een definitie geven van wat een wonder is. Een Nikola Tesla zou hem vast en zeker hebben kunnen begrijpen. Een Einstein misschien ook, maar dan wel na dagenlang debatteren en argumenteren.

Dat heb je nu eenmaal met gewone stervelingen, die in hun instinctieve gedeelte vertoeven van het denkcentrum van het bewegingscentrum. Stephen Hawking was ook zo iemand, net als zoveel andere geleerden. Knappe bollen, dat wel, maar in het denkcentrum van het denkcentrum bevinden ze  zich (bijna) nooit, tenzij enkele secondenlang, en dan nog sporadisch. 'Flitsen van bewustzijn' noemen we dat.

Noteer wel dat de gewone mens nooit in dat instinctieve deel zit van het denkcentrum van het bewegingscentrum. Tenslotte is de wereld niet met Einsteins en Hawkingen bezaaid.

In eerste instantie wilde ik ervan talrijke voorbeelden geven, maar bij nader beschouwing besefte ik al te goed dat men daardoor de essentie van waarom Gurdjieff een wonder zo definieerde niet bevatten. Best is dat lezers het voor zichzelf uitzoeken. Naar een beetje medewerking vragen, mag wel, nietwaar? :-)

Wat is een wonder?

Gurdjieff: "De manifestatie van de wetten van de ene kosmos in een ander doet wat wij een wonder noemen ontstaan. Een ander soort wonder bestaat niet. Een wonder is geen doorbreken van wetten en evenmin een verschijnsel buiten de wetten. Het is een verschijnsel dat zich volstrekt volgens de wetten van een andere kosmos. Deze wetten zijn onbegrijpelijk en ons onbekend, en dus zijn ze wonderbaarlijk."

Op een ander moment zei hij daarover het volgende: "En wonder kan alleen een openbaring zijn van wetten die de mens niet kent of zelden tegenkomt. Een wonder is de openbaring in deze wereld van de wetten van een andere wereld."

Hopelijk had je hier iets aan, beste lezer.

Anders gezegd: zowel een steen en een aardappel beschikken over een enorm laag niveau van bewustzijn. Maar, schreef ik reeds eerder, kan het verschil van niveau van 'zijn' tussen de ene en de andere mens even groot zijn als het vergelijk van het bewustzijn van een kat met die van een aardappel.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

Commentaar


Chris Gepost op: 30/09/2019 8:14:42
Chris

alle beetjes helpen ... elke dag even aan Zelfkennis doen, is al een wonder ;)


Tsenne Kikke Gepost op: 30/09/2019 14:14:16
Tsenne Kikke

Wonderbaarlijk, misschien, maar geen wonder! Herlees de tekst... :-)


Daniels71 Gepost op: 22/02/2020 0:19:27
Daniels71

Beste "Tsenne Kikke",

Eerst en vooral: prachtig je kennis wijsheid en inzet voor de medemens, chapeau!!!  En wat mij betreft: de nagel op de kop, een wonder is inderdaad

de manifestatie in deze dimensie, wat gecorrigeerd is in de niet illusionaire, of andere (woorden schieten hier tekort) dimensie.

Dus eigenlijk hetzelfde maar met andere symbolen uitgelegd.

Bedankt alvast voor uw bevestiging, en op naar de honderste aap!

Respectvolle genegen groeten,

Marc Daniëls

Pater Damiaanstraat 9

B-3130 België

00 32 478 56 60 57 

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht