ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Eindelijk in beeld: de rotatie van een molecule

Een draaiende molecule filmen is geen gemakkelijke zaak!
door Tsenne Kikke - woensdag 7 augustus 2019 19:34

Voor het eerst slaagden Duitse fysici erin om met lasers foto’s van een draaiende molecule te maken. Die plakten ze aan elkaar tot een filmpje.

Moleculen zitten niet stil: ze trillen en draaien rond hun eigen as. ‘In de moleculaire fysica is het al lang een droom om on die ultrasnelle bewegingen in beeld te brengen’, zei fysicus Jochen Küpper. Maar het filmen is allesbehalve eenvoudig. Küpper en zijn collega’s gebruikten drie lasers om een molecule carbonylsulfide te filmen. Twee daarvan waren infraroodlasers, waarmee ze twee moleculen synchroon lieten draaien. De derde laser legde de positie van de moleculen vast met een foto; dit, om de 0,2 biljoenste van een seconde.

Eén volledige omwenteling duurt slechts 82 miljoenste van een seconde, of 0,000 000 000 082 seconden. De moleculen zelf zitten wellicht niet op hun portret te wachten; de laser vernietigt hen tijdens het nemen van de foto. Daardoor moesten de wetenschappers het experiment opnieuw starten voor elke foto. Dat was 651 keer in totaal.

Verschillende posen in één shot

De foto’s plakten ze samen tot een filmpje dat een abderhalve 1,5 omwenteling van het molecuul toont. "Die beweging kan je niet verglijken met bijvoorbeeld een draaiende stok. Omdat de moleculen zo klein zijn, gedragen ze zich anders dan alledaagse voorwerpen. Hun bewegingen worden beheerst door de wetten van de kwantummechanica. Daardoor kan je de positie van de molecule op een bepaald moment niet nauwkeurig bepalen. Je kan alleen de kans bepalen dat hij op een bepaald moment een bepaalde ruimte inneemt," zei Küpper. Die onzekerheid zie je terug in het filmpje. Zo legde het niet de exacte richting vast die de molecule uitwijst, maar de verschillende richtingen die het uit zou kunnen wijzen.

Toch prachtig dat men vandaag de dag daartoe in staat is, nietwaar? En, voor de eclectici zijn twee krachten duidelijk zichtbaar. Ook de derde?...

Bron: Eos Wetenschap

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

Commentaar


Chris Gepost op: 8/08/2019 9:18:55
Chris

knap werk :)

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht