ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Waarom wandelen beter is voor je brein dan fietsen

Wandelen is even goed als fietsen, beter zelfs…
door Tsenne Kikke - maandag 30 april 2018 17:38

Wie wandelt, heeft daar meer deugd van aan zijn brein dan wie fietst. Want het contact van de voeten met de grond zorgt voor een betere doorstroming in de aders en pept ook de doorbloeding in de hersenen op. Bij fietsen is die impact er niet. Dat bleek uit onderzoek van de universiteit van New Mexico.

Wandelen wordt vaak gezien als een minder intensieve workout dan een stevige fietstocht. Maar elke keer als je voeten de grond raken, krijgt je slagader een boost, waardoor bloed sneller naar de hersenen wordt getransporteerd. Zelfs een wandeling van drie tot vijf minuten helpt al om de bloedsomloop naar je hersenen te vergroten. En dat is belangrijk, omdat een goede bloedtoevoer onder meer je geheugen in topconditie houdt en de kans op een beroerte drastisch verlaagt.

Verschillende studies toonden eerder ook al aan dat een wandeling een goed middel is tegen de ziekte van Alzheimer, die wordt veroorzaakt door een tekort aan bloedtoevoer naar de hersenen. "Zachte oefeningen, zoals stappen, zijn dus wel degelijk nuttig voor de hersenwerking", zei wetenschapper Ernest Greene vorig jaar.

Geen nordic walking

Als we spreken over wandelen, bedoelen we rustig stappen aan zo'n 5 km per uur. Je hoeft dus niet aan nordic walking te gaan doen om te profiteren van de gezondheidsvoordelen van wandelen. Te voet boodschappen doen, de auto wat verder parkeren op de parking en nog een stukje wandelen... alle kleine beetjes helpen. Al blijft de regel dat je 10.000 stappen per dag moet zetten natuurlijk wel gewoon gelden.

"Die richtlijn van 10.000 stappen is niet zomaar uit de lucht gegrepen", vertelde sportdokter Frank Pauwels. "Studies hebben aangetoond dat de gemiddelde mens met een zittend beroep 6.000 stappen per dag zet. Die 4.000 extra stappen komen overeen met een halfuur per dag meer bewegen. Natuurlijk zit er achter dat ronde getal van 10.000 ook wel een marketingstrategie. Maar we kunnen ook niet om de feiten heen: 42 procent van de bevolking beweegt gewoonweg te weinig."

Bron: Het Laatste Nieuws

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

Nota: Van de duizenden maandelijkse bezoekers zijn er tot op heden reeds 21 lezers die bereid waren te sponsoren. Joepie!  Ben jij de 22ste? :-)

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht