ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hondenspeeksel is gevaarlijk voor de mens

Jaarlijks raken 24.000 mensen besmet door een bacterie in het speeksel van een hond, soms met dodelijke afloop.
door Tsenne Kikke - donderdag 29 november 2018 16:58

Guy Cornelis, emeritus microbiologie aan de universiteit van Namen, onderzoekt het gevaar van hondenspeeksel voor de volksgezondheid. Cornelis legt momenteel de laatste hand aan een studie, in opdracht van de Europese Unie, met de vraag welke hondenrassen met hun speeksel de mensen kunnen besmetten.

"Het antwoord is simpel: we kunnen op dit moment geen enkel hondenras uitsluiten. Van ongeveer alle hondenrassen heb ik voorbeelden gevonden van besmetting," zei Cornelis.

Vreemde bacterie

"In het hondenspeeksel zit de bacterie capnocytophaga canimorsus. Die is ongevaarlijk voor de hond, maar dodelijk voor de mens. Een hele vreemde bacterie," zei de professor. "Soms is er geen besmetting bij contact tussen een hond en een mens, maar jaarlijks raken toch 24.000 mensen besmet."

Zo stierf een man uit Oostenrijk nadat hij zijn hond aan een handwonde had laten likken. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed een paar dagen later. Een vrouw uit Canada liet haar hond likken aan een wonde aan haar been, en raakte in coma. Toen ze wakker werd, waren haar ledematen geamputeerd.

Het is onduidelijk wie vatbaar is voor besmetting. "Het enige wat vaststaat, is dat mensen bij wie de milt is weggenomen, meer gevaar lopen op besmetting," aldus Cornelis.

Lijkt op griep

De symptomen van de besmetting zijn verwarrend voor een huisarts, omdat koorts, braakneigingen en een algemeen gevoel van misselijkheid erg op griep lijken. "Met die symptomen zal de arts je niet zo gauw naar het ziekenhuis sturen. Gebeurt dat wel, dan zal een bloedonderzoek de besmetting vaststellen. Maar vaak is het twee dagen wachten op de resultaten van het bloedonderzoek."

De speekselbacterie werkt razendsnel, en sommige slachtoffers zijn drie dagen na de besmetting al overleden.

"Nogmaals: niet ieder contact is besmettelijk, en niet iedereen gaat eraan dood. Maar je neemt beter geen risico. Dus: als je een wonde hebt, raak je beter geen hond aan. Niet alleen zijn snuit kan je ziek maken, ook zijn huid - want, daar likt de hond geregeld aan."

Bron: De Standaard

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere sponsors - vooral, omdat 2019 voor de deur staat. Niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht