ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Over de verkeerde werkingen van de centra

Beluister een fragment uit het boek van Maurice Nicoll aangaande de Gurdjieff-filosofie.
door Tsenne Kikke - zaterdag 28 juli 2018 15:04

Het meest eigenaardige van elke mens die je op straat tegenkomt, is dat geen één van hen beseft dat hij niet één is, maar een veelheid. Eén van de vele redenen ervan zijn zijn dagdroom- en verbeeldingswereld, die een verlengde zijn van zijn nachtelijke droomwereld. Om die reden verbeeldt hij zich die onbestaande eenheid, en beseft niet dat elke seconde of minuut de 'ik' van het ogenblik door één van de honderden andere ikjes wordt vervangen; ikjes, die elkaar niet kennen, tegenspreken zelfs.

En omdat elke ikje over een eigen willetje beschikt, heeft de mens geen eigen Wil, al denkt hij van wel. Zo wil het ene ikje dit, het andere ikje dat, enzovoorts. Anders gezegd: moest de mens over één wil beschikken, dan zou het voor hem mogelijk zijn om één weg te bewandelen. Nu bewandelt hij 1001 wegen en komt hij altijd daar uit waar hij zichZelf nooit wenste te brengen. Ik bedoel: indien hij onderweg nog over een Zelf beschikt.

Over de Gurdjieff-filosofie bestaan er ondertussen honderden boeken. Eén daarvan is 'Psychological Commentaries on the Teaching of G. I. Gurdjieff and P. D. Ouspensky', geschreven door Maurice Nicoll.

Nu ga ik niet vragen om jezelf dat boek aan te schaffen, maar 'k stel wel voor om een 13-tal minuten van jouw kostbare Tijd aan onderstaande filmpje te besteden. En nogmaals: je hoeft er geen woord van te geloven. Tenslotte gaat het hier niet over de één of andere godsdienst, maar over Zelfkennis, zijnde: het Kennen van jouw Ware, Innerlijke Zelf. Ook hier: indien het nog levensvatbaar is, natuurlijk.

Te Zijn, of Niet te Zijn

Tracht van onderstaande woorden te genieten, proef het sap van elk woord, en dan pas mag je ze inslikken, niet eerder. Zo niet, worden ze nooit of te nimmer jouw bezit, en zullen ze deel uitmaken van al jouw tot nog toe verzamelde, waardeloze 'geleende kennis'. Want, wat 'ben' je met al die opgestapelde kennis? Anders gezegd: ben je (al) in staat om eerlijk tegen jeZelf te zijn?

Weet daarbij, dat op de Weg van Zelfkennis 'stoppen met liegen' een belangrijk beginsel is. Vooral al het liegen tegen onsZelf - want, een mens kan zichzelf ongelooflijk veel wijsmaken, nietwaar? Zoals over een onveranderlijke ik beschikken, bijvoorbeeld.

PS: 'k Had het hier natuurlijk niet over jou, beste lezer, wél over al de anderen. Maar, dat had je wel door, nietwaar?

Spiritualia heeft nood aan sponsors: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus een veel  groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht