ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Welke dieren leven het langst?

Wist je dat sommige dieren als het ware onsterfelijk zijn?
door Tsenne Kikke - zondag 29 oktober 2017 5:02

Metusalem werd 969 jaar oud. Als je de Bijbel mag geloven, natuurlijk. Deed hij aan 'behoud van energie'?, ... een onderwerp waarover ik het in mijn vorige blog gehad heb.

Daarbij stelde ik me de vraag: "Welke wezens leven het langst?", teneinde er een verband in te kunnen zien. Nogmaals: met betrekking tot 'behoud van energie'.

Op het internet vond ik daarvan een elftal voorbeelden. Eén daarvan is zelfs onsterfelijk. Moeilijk te geloven, hé!? Toch is het zo. Ik bedoel: zolang het niet door een ander dier wordt verorberd. :-)

Op een rijtje...

- Zwanenhalsmossels, 'Geoducks' in het Engels, kunnen gemiddeld zo'n 146 jaar oud worden. De oudste ervan werd naar het schijnt 160 jaar.

- De twee soorten Tuatara's, of Brughagedissen, kunnen tussen de 100 en 200 jaar in leven blijven.

- Lamellibrachia luymesi is een borstelworm waarvan bekend is dat het minstens 170 jaar kan leven - zelfs 250 jaar, misschien.

- De Strongylocentrotus franciscanus, oftewel Rode zee-egel, vermijdt woelige gebieden, en sommigen onder hen worden 200 jaar oud.

- De Groenlandse walvis kan wel 20 meter lang worden, en minstens 211 jaar oud.

- De Japanse koi (Cyprinus carpio carpio), ook wel Nishikigoi of brokaatkarper genoemd, is in staat om langer dan 200 jaar in leven te blijven.

- Van schildpadden is eveneens allang geweten dat ze rond de 250 jaar oud kunnen worden.

- Ook de Arctica islandica, Noordkromp in het Nederlands, behoort op deze lijst. Het is een in zee levend tweekleppig weekdier dat de ouderdom van meer dan 400 jaar kan bereiken.

- Van de Cinachyra antarctica, oftewel Antarctische spons, wordt geschat dat het minstens 1.550 jaar oud kan worden.

- Dan hebben we nog de glasspons uit China, die 11.000 jaar oud kan worden.

- Natuurlijk zijn er nog meerdere voorbeelden, maar ergens moeten we er een 'Einde' onder plaatsen, en dit doen we geheel onderaan met de onsterfelijke Turritopsis dohrnii. Natuurlijk kan de kwal worden gedood, maar zolang het in leven blijft, sterft het niet. Dit komt, omdat het - nadat het geslachtsrijp is, weer teruggaat naar het eerste stadium van zijn ontwikkeling - en, omdat het dier de cyclus keer op keer opnieuw kan beleven, kan deze in wezen eeuwig in leven blijven theoretisch gezien toch.

Gurdjieff's woorden: "Je kunt niet sterven vooraleer herboren te worden," verkrijgen hier wel een gans andere betekenis, hé!

En, nu dat we het toch over het thema 'Lang leven' hebben gehad, wilde ik met een plezante noot afsluiten.

Jesus: "I Will Survive..."

Voor alle mensen die bezorgd waren: die Jesus overleefde de aanrijding! :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht