ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe vuurmieren de overstromingen van Houston overleven

En, zelf thuis mieren bijhouden, is veer velen een aangename bezigheid…
door Tsenne Kikke - zaterdag 2 september 2017 20:01

In de Verenigde Staten hebben de inwoners van Houston, die op een keiharde manier door de tropische storm werden geraakt, een fenomeen waargenomen waarvan ze versteld stonden, namelijk: hele kolonies vuurmieren, die met hun lichamen eilanden vormden, die dan als ware reddingsbootjes fungeerden om tijdens de overstromingen te kunnen overleven.

De duizenden miljarden liters water hebben niet enkel en alleen de inwoners beïnvloed, maar ook de lokale fauna, zoals slangen en krokodillen, en van sommige diersoorten kon men ongelooflijke overlevingsstrategieën waarnemen.

Al meerdere dagen kon men op het wateroppervlak drijvende vlotten bespeuren waarin één en al beweging te zien was. Bij nader toezien kwam men tot de vaststelling dat het om vuurmieren (Solenopsis) ging; een soort uit Zuid-Amerika afkomstig, ook wel 'rode mieren' genaamd, die de rest van de Verenigde Staten aan het veroveren is, maar ook Australië, bijvoorbeeld.

Vuurmieren graven hun nesten in de bodem, tot wel 40 cm diep, waardoor ze kwetsbaar zijn tijdens overstromingen. Van zodra ze het bodemwater voelen opstijgen, verstrengelen ze zich via hun ledematen met elkaar. Op die manier vormen ze een ronde bal, met in de kern ervan het meeste waardevolle, namelijk: de koningin, de eieren en de larven.

Nog opmerkelijker is, dat ze zich niet aan elkaar blijven vastklampen, maar voldoende ruimtes laten om luchtzakken te creëren, waardoor de bal in een soort van vlot wordt getransformeerd, en zodoende op het water kan drijven. Ook gebruiken ze de was op hun lichaam om de koningin en andere leden van de kolonie droog te houden, zodat ze niet verstikken. Onderstaand filmpje zegt jou er veel meer over...

Op nog meerdere videobeelden onderaan kan je duidelijk zien dat het vlot één en al beweging is. Dit komt, omdat de mieren, die zich geheel onderaan bevinden, onmiddellijk terug naar boven kruipen om niet te verdrinken. Ze lossen elkaar dus alsmaar af, en dat kan er zo wekenlang aan toegaan, totdat ze op een droge plaats terechtkomen - of, totdat het water volledig is verdwenen.

In Houston worden mensen gewaarschuwd om ze niet aan te raken, want hun beet is niet aangenaam. Deze waarschuwing is belangrijk, omdat men aldaar nu al geconfronteerd wordt met vuurmieren die zich op een droge plaats hebben genesteld, waaronder de kofferbak van een auto, een boomstronk, het dak van een huis of wagen, enzovoorts.

Vuurmieren staan bekend voor hun agressief gedrag en hun pijnlijke beten. Als je weet dat zo'n kolonie uit 100.000 van die mieren kan bestaan, kun je je enigszins inbeelden hoe het aanvoelt als je erdoor wordt aangevallen. Ervan afblijven, is dus de boodschap. Bovendien moet men ervoor zorgen dat men er niet met een bootje tegenaan vaart, want binnen de enkele seconden kan zo'n mierenvlot in dat vaartuig klimmen.

In geval van nood kan men zo'n kluwen van vuurmieren met zeepwater overgieten, dat er dan voor zorgt dat ze elkaar loslaten, en dus van elkaar gescheiden worden. Anderzijds denk ik wel niet dat mensen, die hun huis via neen bootje, of rubberboot zijn ontvlucht, zeepwater bij zich hebben... Maar, nu dat ze dat weten: bij de eerstvolgende overstroming misschien wel. :-)

Omdat vuurmieren levende wezens zijn, hebben ze recht op eigen bestaan. Maar, van zodra ze een bedreiging voor mens, de oogst en vee vormen, heeft men de neiging gehele kolonies te vernietigen. En, als men dat met gesmolten aluminium doet, houdt men er een soort van kunstwerk over...

Toch zijn er sommige mensen die met veel plezier vuurmieren bijhouden... Ook geïnteresseerd?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht