ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe een mier uit de klauwen van een mierenleeuw kan ontsnappen

Aan 500 beelden per seconde tonen onderstaande filmpjes hoe mieren uit de klauwen van mierenleeuwen kunnen ontsnappen.
door Tsenne Kikke - donderdag 21 mei 2015 13:18

Alles wat leeft, dient als voeding voor alles wat leeft. Om die reden heeft elk levend wezen een bepaalde techniek om prooien te vangen en andere technieken om uit de klauwen van een aanvaller te ontsnappen. In zeer veel gevallen gaat het er heel ingenieus aan toe. Sommige mierensoorten, zoals in dit geval de odontomachus brunneus, gebruiken hun stevige kaken om zichzelf weg te katapulteren als er gevaar dreigt.

In onderstaande filmpjes raken mieren verzeild in een valkuil van de larve van een mierenleeuw (Myrmeleon carolinus), die zich onder het zand heeft verstopt. Een eerste ontsnappingspoging mislukt nog, maar daarna lanceert de mier zichzelf weg van het gevaar door zijn kaken aan veertig meter per seconde open te klappen. De krachtige kaken, die 180° kunnen worden opengesperd, dienen overigens ook voor meer routineuze taken, zoals het vangen van prooien en graven van een nest.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht