ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe risicovol is het om als hartpatiënt elke dag aspirine in te nemen?

Aspirine-therapie kan door jouw huisarts worden voorgeschreven. Blijven innemen, is de boodschap.
door Tsenne Kikke - dinsdag 26 september 2017 20:30

Over Aspirine heb ik in het verleden reeds het een en ander gepubliceerd, waaronder:

1)  Aspirine kan de kans op een hartaanval sterk verhogen!l

2) Hartaanvallen, water, aspirine en onverantwoorde, misleidende boodschappen.

Het mag dan ook niet als een verrassing overkomen indien een arts aan iemand, die een hartaanval of beroerte heeft gehad, aspirine voorschrijft. Maar, het onthouden dat men het iedere dag moet innemen, kan een uitdaging op zichzelf zijn.

In een nieuwe studie, die gisteren in het Amerikaanse tijdschrift 'Circulation' verscheen, stond vermeld hoe risicovol het is om met die aspirine-therapie plots te stoppen.

Zo volgde men in Zweden 601.527 mensen op de voet; allemaal kankervrije mensen ouder dan 40 jaar, die iedere dag een lage dosis ervan innamen (80 mg) om een hartaanval of beroerte te voorkomen. Drie jaar na aanvang van die studie - waarin 62.690 cardiovasculaire voorvallen werden genoteerd - stelde men vast dat 37%  van de personen, die - om welke reden ook - de inname ervan hadden stopgezet, last hadden van hartproblemen; dit, in vergelijking met degenen die de medicatie op regelmatige basis bleven innemen.

Kortom: volgens de onderzoekers toonden de resultaten aan hoe gevaarlijk die aspirine-therapie kan zijn. Waarom?...

Velen zien na een tijd het verband niet meer tussen aspirine en het lagere risico op problemen met het hart. De hoofdreden is misschien dat aspirine over de toonbank kan worden aangekocht, en dus geen doktersvoorschrift nodig heeft, waardoor mensen vergeten om het terug aan te kopen van zodra de lading is opgebruikt.

Aspirine heeft, net als eender welke andere medicatie, zowel voor- als nadelen. Maar uit de resultaten van die laatste studie blijkt dat het een belangrijk onderdeel kan zijn van een preventieve hartbehandeling.

Artsen geloven dat aspirine het risico op bloedstolsels kan verlagen door te voorkomen dat bloedplaatjes samenklonteren. Het werkt ook om ontstekingen te verminderen: een ander proces, dat in de afgelopen jaren gekoppeld werd aan een aantal chronische ziekten, met inbegrip van hartproblemen, aangezien ontsteking de vorming van onstabiele plaques binnenin de bloedvatwanden kan verhogen.

Indien je dus problemen hebt, die met het hart gerelateerd zijn, en jouw dokter aspirine voorschrijft en jou daarbij vertelt om het iedere dag in te nemen, doe je er dus goed aan om zijn advies op te volgen.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht