Echte kaneel (Cinamomum verum) - niet te verwarren met de veel goedkopere cassiakaneel (Cinnamomum cassia of Cinnamomum aromaticum) - is een kruid dat in een aantal Aziatische landen gebruikt wordt voor de behandeling van diabetes mellitus II. Maar er moet nog veel meer onderzoek worden gedaan vooraleer men weet of kaneel ja of neen werkt om de bloedsuikerspiegel goed te houden. Daarom mogen kaneelcapsules van de Voedsel- en Warenautoriteit sedert 2006 geen gezondheidsclaim op de verpakkingen vermelden.
Uit een Pakistaans onderzoek, daterend uit 2003, bleek dat kaneel een bloedsuikerverlagend effect kon hebben. De proefpersonen slikten wel vrij grote hoeveelheden, van 1 tot 5 gram: behoorlijke scheppen kaneel. Anders gezegd: die grote hoeveelheden waren dan ook geen bewijs dat kaneel in lagere hoeveelheden dezelfde resultaten opleverde.
Een andere studie, verricht in 2007 bij een honderdtal diabetici met een gemiddelde leeftijd van 59 jaar, had ook een gunstige werking aangetoond. De deelnemers ervan kregen gedurende drie maanden ofwel een supplement van 350 mg kaneelextracten, ofwel een placebo. Als je weet dat 1 gram kaneel overeenkomt met een halve theelepel, verkrijg je een klein idee van wat 350 mg voorstelt. Ook hadden ze de raad gekregen om hun vaste behandeling tijdens de hele onderzoeksperiode gewoon voort te zetten.
Aan het begin, tijdens en na het onderzoek, werden verschillende waarden gemeten (bloedsuikerspiegel, geglycosyleerde hemoglobine, insulinegehalte, circulerende vetten, et cetera).
De onderzoekers stelden vast dat de deelnemers, die kaneelextracten toegediend kregen een lager gehalte van geglycosyleerde hemoglobine hadden dan de groep die de placebo innam. Er was ook een verbetering merkbaar van de insulineresistentie en een daling van het gehalte aan triglyceriden. In deze studie hielp kaneel dus waarschijnlijk wel om de glycemische regulatie te verbeteren.
Giftig
Bij inname van grote hoeveelheden is kaneel giftig, en vooral schadelijk voor de lever en de nieren, omdat het coumarine bevat. Zelfs in kleine hoeveelheden is het geen aanrader indien men daarbij nog medicijnen slikt waarvan de bijwerkingen schadelijk voor nieren of lever kunnen zijn. Ook is niet bekend wat kaneel op lange termijn andere organen van het lichaam kan aandoen. Bovendien blijven de resultaten van verschillende studies elkaar tegenspreken. En, kaneel heeft geen enkel positief effect op Hba1c-waarden. Dus: mensen, die aan diabetes mellitus type 1 lijden, hebben er niets aan.
Ondanks het feit dat de resultaten elkaar alsmaar blijven tegenspreken, waardoor er nog steeds geen duidelijk advies over bestaat, worden er nog immer onderzoeken naar gedaan. Zo las ik vandaag nog dat de resultaten van een gloednieuw onderzoek vorige zaterdag op de jaarlijkse bijeenkomst van de 'American Society for Biochemistry and Molecular Biology' werden aangereikt. Naast hetgeen reeds werd bevonden, zou echte kaneel nog veel meer voordelen bieden dan enkel en alleen de bloedsuiker controle.
Amy Stockert bestudeert al jarenlang de mogelijke werkzaamheden van kaneel. Ook zij stelde reeds in 2015 vast dat type 2 diabeten, die dagelijks kaneelsupplementen innamen, grotere verminderingen van bloedsuiker ondervonden dan zij die een placebo innamen. Bij sommigen bleven de effecten voortduren en wel lang nadat ze gestopt waren met het innemen van die supplementen, waardoor men het idee verkreeg dat er blijvende veranderingen op cellulair niveau werden gecreëerd.
In al haar onderzoekingen concentreerde ze zich op Sirtuïne-1, ook wel SIRT-1 genoemd. Reeds eerder waren er al aanwijzingen dat sirtuïnes, en vooral SIRT1 in het bijzonder, een rol spelen veroudering en ouderdomsziekten, zoals ouderdomssuikerziekte. "We weten dat SIRT-1 op een andere proteïne, dat verantwoordelijk is voor hoe de glucose wordt getransporteerd, reageert," zei ze, " daarom was het dus zinvol om het als een belangrijke hoofdrolspeler te aanschouwen."
Ook op Wikipedia lezen we, onder andere: "Onderzoek bij muizen liet zien dat SIRT 1 betrokken is bij het tegengaan van veroudering, en een rol speelt bij het voorkomen van diabetes type 2. Een stof, die de activiteit van SIRT1 kan versterken, is resveratrol."
In elk geval lijkt het er sterk op dat het laatste woord over de eventuele heilzame werkingen van kaneel nog niet uitgesproken, noch uitgeschreven is. En, uitgaande van het lage risico, en de reeds gepubliceerde voordelen, kan het misschien geen kwaad om het aan jouw dieet toe te voegen. Indien je de smaak ervan ietwat aangenaam vindt, natuurlijk.