ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Moedige baby's ondergaan duivelse luchtdoopsels

Exorcisme op z'n Spaans: het El Colacho Festival, waarbij men elk jaar de (erf)zonde uit de lichaampjes van pasgeboren baby's verjaagt…
door Tsenne Kikke - woensdag 1 juni 2016 23:10

Waar trekken we een lijn tussen geloof en bijgeloof? En, in welke mate kunnen we bijgeloof en geloof met elkaar verzoenen?  

Het jaarlijkse 'El Colacho Festival' in Spanje, waarbij mannen - vermomd in geelrode duivelskledij - over hulpeloze babietjes springen, kan als voorbeeld dienen.

In het klein dorpje Castrillo de Murcia in het noorden van Spanje wordt jaarlijks door de christelijke gemeenschap - meestal tussen 11 mei en 15 juni - het festival 'Corpus Christi', het 'Lichaam van Christus', gevierd, aldaar ook wel ‘El Colacho festival’ genoemd. Dit katholieke feest wordt overigens in geheel Spanje gevierd met processies, mysterieuze toneelstukken en diverse feestelijke activiteiten. Echter in Castrillo de Murcia wordt het toch wel op de meest vreemde manier gevierd – want, sinds 1620 is het daar namelijk de jaarlijkse traditie om over baby’s te springen.

In het dorp is die zondag één van de belangrijkste feestdagen, want dan wordt de duivel, El Colacho, uit het dorp  verdreven. Maar, vóór zijn definitieve vertrek springt een man, verkleed als een duivel, over baby’s heen; mooi aangeklede baby’s, die op een matras op straat liggen. Eigenlijk zijn het drie mannen; drie duivels dus. Ondertussen slaan hun handlangers, de El Atabalero, met geweld op een grote trom.

Het geheel is een klein beetje vergelijkbaar met ons doopsel. Na die sprong zouden de zieltjes van de nieuwgeborenen van alle zonden gereinigd zijn. Ook van de zogenaamde erfzonde. Tevens zouden de kinderen een gezond leven tegemoet gaan, zonder ooit last te zullen hebben van boze geesten. Ze zijn dus voor de rest van hun leven immuun voor het Kwaad...

Na de ‘El Salto del Colacho’ - de Sprong van de Duivel - worden de baby’s ingezegend door de priester en de duivel wordt daarna het dorp uitgejaagd. Onderwijl strooien kinderen, die in dat jaar de communie hebben gedaan, rozenblaadjes over de baby’s uit.

Indien je het geheel graag zou willen bijwonen, moet je wel tot volgende jaar kunnen wachten, want 'de sprong over de baby's' greep eergisteren plaats.

Paus Benedictus heeft de priesters in Spanje overigens gevraagd afstand te nemen van El Colacho en het festival en keurt het gebruik af. Niet enkel en alleen omdat het gevaarlijk is, maar ook omdat het niet zou stroken met het katholieke geloof.

Het Broederschap van het Heilige Sacrament van Minerva organiseert het feest en zegt daarop dat er nog nooit iets is misgegaan. En natuurlijk zullen ze er alle baat bij hebben om het geloof in het bestaan van de duivel voor eeuwig en altijd levendig te houden, zolang het volk daar geloof aan wil blijven hechten.

Och, zeggen de onwetenden, het is maar folklore... Maar, bestaat de schoonste list van de duivel er niet uit dat hij ons doet geloven dat hij niet bestaat?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht