ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Exorcisme op z'n Spaans: het El Colacho Festival

Elk jaar drijft men in Castrillo de Murcia de (erf)zonde uit de lichaampjes van pasgeboren baby's...
door Tsenne Kikke - maandag 22 augustus 2011 9:37

Over niveau van ‘bewust zijn’ gesproken, is het in Europa niet veel beter gesteld dan in andere delen van de wereld. Niet allemaal, maar sommigen onder ons vragen zich af hoe het komt dat er in het jaar 2011 nog zoveel onwetende, bijgelovige mensen rondlopen.

Van de geruchten dat er buitenaardse wezens op onze planeet Aarde zouden ronddwalen en er als mensen zouden uitzien, geloof ik geen snars van - maar, dat er mensen rondlopen, die er uiterlijk even menselijk uitzien als jij en ik, maar even bijgelovig zijn als de mens van 1.000 jaar geleden, is een waarheid als een koe.

Over het thema 'verschillende niveau's bewustzijn' hebben we reeds meermaals een nieuwsberichtje gemaakt. En, zolang dat niveau niet wereldwijd verhoogt, zullen de omstandigheden op Aarde geen drastische wijzigingen ondergaan. Neem nu het El Colacho Festival in Spanje, bijvoorbeeld.

In het klein dorpje Castrillo de Murcia in het noorden van Spanje wordt jaarlijks door de christelijke gemeenschap - meestal tussen 11 tot en 15 juni - het festival Corpus Christi, het Lichaam van Christus, gevierd, aldaar ook wel ‘El Colacho festival’ genoemd. Dit katholieke feest wordt overigens in geheel Spanje gevierd met processies, mysterieuze toneelstukken en diverse feestelijke activiteiten. Echter in Castrillo de Murcia wordt het toch wel op de meest vreemde manier gevierd – want, sinds 1620 is het daar namelijk de jaarlijkse traditie om over baby’s te springen.

In het dorp is die zondag één van de belangrijkste feestdagen, want dan wordt de duivel, El Colacho, verdreven uit het dorp. Maar, vóór zijn definitieve vertrek springt een man, verkleed als een duivel, over baby’s heen;mooi aangeklede baby’s, die op een matras op straat liggen. Eigenlijk zijn het drie mannen; drie duivels dus. Ondertussen slaan hun handlangers, de El Atabalero, met geweld op een grote trom.

Na die sprong zouden de zieltjes van de nieuwgeborenen van alle zonden gereinigd zijn. Ook van de zogenaamde erfzonde. Tevens zouden de kinderen een gezond leven tegemoet gaan, zonder ooit last te zullen hebben van boze geesten. Ze zijn dus voor de rest van hun leven immuun voor het Kwaad...

Na de ‘El Salto del Colacho’ - de Sprong van de Duivel - worden de baby’s ingezegend door de priester en de duivel wordt daarna het dorp uitgejaagd. Onderwijl strooien kinderen, die in dat jaar de communie hebben gedaan, rozenblaadjes over de baby’s uit.

Paus Benedictus heeft de priesters in Spanje overigens gevraagd afstand te nemen van El Colacho en het festival en keurt het gebruik af. Niet enkel en alleen omdat het gevaarlijk is, maar ook omdat het niet zou stroken met het katholieke geloof.

Het Broederschap van het Heilige Sacrament van Minerva organiseert het feest en zegt daarop dat er nog nooit iets is misgegaan. En natuurlijk zullen ze er alle baat bij hebben om het geloof in het bestaan van de duivel voor eeuwig en altijd levendig te houden, zolang het volk daar geloof aan wil blijven hechten.

Och, zeggen de onwetenden, het is maar folklore... Was de schoonste list van de duivel niet dat hij ons doet geloven dat hij niet bestaat?

O ja, nog iets. Eenieder die als baby niet het geluk heeft gehad om daaraan deel te nemen, kunnen als volwassene op 24 juni, of op 21 december, naar Granada, San Juan, Alicante, of naar andere Spaanse steden trekken en meedoen aan de 'Las Hogueras', een feest gewijd aan de heilige Johannes. Op die dagen kan men aldaar door het vuur lopen, of errond, en daarna is men naar het schijnt tegen eender welke ziekte beschermd...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht