ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over enkele bizarre 'instrumenten': de hang, de menselijke stem en de Semantron

Het is vooral de semantron waarvan ik eerder nog niets had gehoord of gelezen. Jij wel?…
door Tsenne Kikke - zaterdag 30 april 2016 16:52

De hang is ontstaan na een onderzoek door Sabina Scharer en Felix Rohner van de Zwitserse firma PANart naar de steel pan (ontstaan in Trinidad en Tobago) en vele andere slaginstrumenten (gong, gamelan, drums, bells, ghatam, et cetera). In het midden is er een basnoot ('ding' geheten) die omgeven wordt door zeven tot acht harmonische noten. Door verschillende hand- en vingertechnieken kan men hiermee een ritmische melodie spelen. Het instrument heeft een diameter van 53 cm, een hoogte van 24 cm en weegt nog geen vier kilo.

Over de hang staat er op deze website reeds het een en ander afgedrukt, en de klanken die eruit kunnen worden voortgebracht, klinken soms als betoverend in de oren. Wel heb je na het enkele malen gehoord te hebben, ook meer dan genoeg gehoord. Hieronder kan je, onder andere, het Britse duo Danny Cudd en Markus Offbeat aan het werk zien en aanhoren.

Ook is het knap te zien hoe zo'n steel pan wordt vervaardigd ...

Ook de menselijke stem is in staat om de meest merkwaardige geluiden voort te brengen. De eerste beelden van film, die door Peter Brooks werd geregisseerd en gebaseerd is op Gurdjieff's boek 'Ontmoetingen met bijzondere mensen', gaat over een jaarlijkse wedstrijd, waarbij de winnaar de persoon is die de knapste echo's met een instrument kan voortbrengen. Geen instrument, waaronder zelfs de hoogste noten van de fluit, kon de menselijke stem evenaren. Hieronder vind je er het fragment van. Hopelijk beschik je over een tiental minuutjes geduld om het filmpje met de nodige devotie volledig uit te kijken... :-)

Gennady Tkachenko-Papizh, bijvoorbeeld, bootst op zijn manier de stem van Moeder Natuur na... Daar bedoel ik mee, dat indien hij vandaag de dag aan zo'n wedstrijd zou deelnemen hij grote kans maakt om er als winnaar uit te komen.

De semantron, ook xylon of toaca genoemd, is een soort van percussie-instrument dat in kloosters wordt gebruikt om kloosterlingen aan te sporen het gebed op te starten. Maar het kan ook gebruikt worden om mensen naar de kerk te lokken: vergelijk het zo'n beetje met het Angelus luiden. Tevens kan de sematron worden gebruikt om het begin van een processie aan te duiden. Hieronder een korte introductie, gebracht door een priester van een klooster uit het Roemeense Petru-Voda.

Fascinerend, nietwaar? Naar het schijnt zou het geluid ons aan Noach moeten laten herinneren, die met zijn hamer op de latei sloeg om de dieren naar de ark te roepen.

De semantron is gekend onder diverse variëteiten: ofwel is het een lange, houten plank, ofwel als een houten plank die men in de linkerhand vasthoudt, ofwel komt het in de vorm van een metalen hoefijzer, en zo meer. Hieronder vind je er enkele afbeeldingen van.


 
Elk jaar hebben studenten seminaristen uit het Roemeense Giurgiu een voorliefde om elkaar in zo'n toaca-wedstrijd uit te dagen.

En, ook worden er processies mee gehouden waaraan zowel groot als klein deelneemt....

Commentaar


Gepost op: 1/05/2016 22:21:49

De Hang kent ondertussen diverse namaak opvolgers. Mede omdat de Hang zelf niet meer wordt gemaakt. Net zoals auto's ooit door de japanners werden nagemaakt hoeven die echter niet slechter te zijn en soms ook juist nieuwe innovaties teweegbrengen. Zelf heb ik nu na jaren zoeken een pan kunnen laten maken geheel naar mijn wensen. 

Het is de bleupoint steelharp gemaakt in Dortmund bij ECS steeldrums..  Ik voeg een video toe om deze te laten horen. Daarbij vermeldend dat de digitale weergave nooit het echte gelluid kan evenaren..

Het is een van de eerste opnames om de diversiteit aan klankleur en effecten te bestuderen. Ik hoop dat het je kan 'bekoren'  ;-)

https://youtu.be/kTSZxd3y-Wc

 


Tsenne Kikke Gepost op: 1/05/2016 22:52:49
Tsenne Kikke

Ik las zonet op hun website dat er 19 schalen van bestaan. Bedankt voor de info! Maar, waarom draag je handschoenen? Verberg je daarmee iets? Want, anderen spelen toch met de blote vingers...  :-)


Gepost op: 2/05/2016 0:18:57

Ik speel meestal zonder. maar soms wordt de klankkleur er wat beter op met betrekking tot de stemming waarin ik verkeer.  ;-)  Ik verberg dan de wat scherpere aanslaggeluiden. In meer percusieve stukken zijn ze uit.  Ik heb vaak kritiek ontvangen over het spelen met handschoenen, maar ach als je het niet probeert weet je ook niet hoe het is.  ;-)

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht