ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Astrologie: In welke mate heeft de geboortemaand invloed op de kans op ziekte?

Naar het schijnt heeft de maand waarin je geboren bent een invloed op potentiële aandoeningen.
door Tsenne Kikke - vrijdag 26 juni 2015 3:07

Heeft de maand waarin je het levenslicht zag invloed op de kans die je hebt om ADHD, astma of een hartziekte te krijgen? Een nieuw, grootschalig onderzoek suggereert van wel.

Eerder onderzoek naar individuele aandoeningen, zoals bijvoorbeeld astma, en stoornissen zoals ADHD, suggereerde dat er een verband bestaat tussen de geboortemaand van mensen en de kans dat ze met deze aandoeningen of stoornissen te maken zullen krijgen. Maar nog nooit was hier op grote schaal onderzoek naar gedaan. Een nieuw onderzoek bracht daar verandering in. Amerikaanse onderzoekers verzamelden de medische dossiers van 1,7 miljoen patiënten, die tussen 1985 en 2013 in een ziekenhuis in New York behandeld waren. De onderzoekers legden 1688 ziekten naast de geboortedata en medische dossiers van de proefpersonen en keken of er een verband was.

55 verbanden

De onderzoekers stuitten op 39 reeds vermoede verbanden tussen geboortemaand en een specifieke ziekte of stoornis, maar ontdekten ook 19 nieuwe verbanden tussen geboortemaand en specifieke ziekten of stoornissen, waaronder negen soorten hartziekten. In totaal werden er dus 55 ziekten gevonden, die verband hielden met de maand waarin mensen het levenslicht zagen. Met behulp van een statistische analyse sloten de onderzoekers uit dat de 55 gevonden verbanden niet het resultaat waren van toeval, maar écht bestonden.

Mei en oktober

Al met al bleken mensen – als het gaat om het verband tussen hun geboortemaand en de onderzochte ziekten – het beste af te zijn wanneer ze in mei het levenslicht zagen. Mensen, die in oktober geboren werden, waren het slechtst af.

Toch benadrukken de onderzoekers dat mensen, die in oktober hun verjaardagsfeestje vieren, niet in paniek hoeven raken. “Het is belangrijk om niet te nerveus te worden over deze resultaten, omdat – hoewel we significante associaties ontdekten – de algehele kans om ziek te worden niet heel groot is,” legde onderzoeker Nicholas Tatonetti uit. “De kans, die verband houdt met de maand waarin je geboren bent, is relatief klein wanneer je deze vergelijkt met invloedrijkere variabelen zoals dieet en beweging.”

De resultaten van dit onderzoek zijn grotendeels in lijn met eerder onderzoek. Zo blijkt – wanneer we puur afgaan op de geboortemaand van mensen – de kans op astma het grootst te zijn voor mensen die in juli en oktober geboren zijn.

Eerder onderzoek uitgevoerd in Denemarken stelde dat de kans op astma het grootst was voor mensen die in mei en augustus het levenslicht zagen: in mei en augustus is de hoeveelheid zonlicht waar mensen in Denemarken aan worden blootgesteld vergelijkbaar met de hoeveelheid zonlicht waar New Yorkers in juli en oktober mee te maken krijgen.

ADHD bleek in 1 op de 675 gevallen samen te hangen met de geboortemaand november: iets wat eerder ook al uit Zweeds onderzoek bleek.

Voor welke aandoeningen je - afhankelijk van jouw geboortemaand - misschien vatbaar bent, kun je op onderstaande afbeelding aflezen.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht